Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Στην Εύβοια έχουμε πληρώσει ακριβά τον συνδικαλιστικό νόμο

Την ανάγκη ανάδειξης των θέσεων και των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει ο Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής, υπογραμμίζοντας πως το ζητούμενο είναι η ανανέωση της ριζοσπαστικής φιλελεύθερης παράταξης.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Ν.Δ όταν έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ο κ. Κεδικόγλου απάντησε πως θα ψηφίσουν ό,τι θεωρούν σωστό και θα καταψηφίσουν ό,τι θεωρούν, πως κινείται στη λάθος

κατεύθυνση.

Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση για τον συνδικαλιστικό νόμο, είπε: «η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι σταθερά υπέρ των πραγματικών πλειοψηφιών για την κήρυξη απεργιών. Αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί η κοινωνία, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, από «απεργίες» που κηρύσσονται από συντεχνιακές μειοψηφίες με καθαρά μικροκομματικούς σκοπούς. 

Η κοινωνία μας, αλλά και η οικονομία μας, δεν αντέχει παράταση αυτού του νοσηρού φαινομένου. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στην Εύβοια, έχουμε πληρώσει πανάκριβα το τίμημα αυτών των πρακτικών, βλέποντας όλα τα εργοστάσια της περιοχής της Χαλκίδας να κλείνουν το ένα μετά το άλλο»».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Κύριε Κεδίκογλου, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με το θέμα της εβδομάδας, τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν.

-«Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από τέτοιες επισκέψεις είναι τι κέρδος υπήρξε από την επίσκεψη. Εάν δεν υπήρξε κέρδος, τότε γιατί έπρεπε να γίνει η επίσκεψη; Φοβάμαι ότι η προχειρότητα ήταν πρωτοφανής και η προετοιμασία ελλιπέστατη. Δυστυχώς, στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με αβάσταχτη ελαφρότητα…».

Να έρθουμε τώρα στο μεγάλο ζήτημα των πλειστηριασμών. Η Ν.Δ. είναι σύμφωνη με αυτούς;

-«Το ζήτημα των πλειστηριασμών, και γενικότερα τα “κόκκινα” δάνεια, είναι ένα καυτό πρόβλημα της Οικονομίας μας, και ειδικότερα του τραπεζικού μας συστήματος, το οποίο σήμερα ουσιαστικά δεν λειτουργεί. 

Στα χρόνια της διακυβέρνησής μας είχαμε προστατευμένη την πρώτη κατοικία και προωθούσαμε τη σταδιακή επίλυση του προβλήματος με τους μικρότερους δυνατούς κραδασμούς. Δυστυχώς, η τότε αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας. 

Σήμερα, βλέπουμε να γίνονται πλειστηριασμοί επί δικαίων και αδίκων χωρίς κανένα φραγμό, χωρίς κανένα όριο. Ούτε αυτός ο τρόπος είναι ο σωστός για την επίλυση του προβλήματος».

Τελικά, η κυβέρνηση έκλεισε την Τρίτη Αξιολόγηση παρόλο που η Ν.Δ. αμφισβητούσε ότι μπορεί να το κάνει σύντομα. Αυτό δεν είναι ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές;

-«Όπως αποδεικνύεται, η τρίτη αξιολόγηση έχει κλείσει θεωρητικά. Πρακτικά, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις αρχίζοντας από την ψήφιση των αντίστοιχων νόμων στη Βουλή. Αυτό περιμένουμε να το δούμε».

Η Ν.Δ. θα ψηφίσει τα προαπαιτούμενα που θα έρθουν στη Βουλή;

-«Όπως κάνουμε πάντα, θα ψηφίσουμε ό,τι θεωρούμε σωστό και θα καταψηφίσουμε ό,τι θεωρούμε, πως κινείται στη λάθος κατεύθυνση. Έχουμε αποδείξει στο διάστημα των τελευταίων τριών ετών, ότι είμαστε η πλέον υπεύθυνη αντιπολίτευση, αφού δεν αρκούμαστε στην απόρριψη των λανθασμένων κυβερνητικών προτάσεων, αλλά αντιπροτείνουμε μέτρα στη σωστή κατεύθυνση».

Η κ. Αχτσιόγλου επιχείρησε να φέρει τροπολογία του συνδικαλιστικού νόμου, σύμφωνα με την οποία για την κήρυξη απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων αυξάνεται το όριο που απαιτείται στο 50%+1 των μελών. 

Με δεδομένο ότι παλαιότερα και η Ν.Δ. ήταν υπέρ του 50+1, ποια είναι η τωρινή θέση της Ν.Δ.;

-«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι σταθερά υπέρ των πραγματικών πλειοψηφιών για την κήρυξη απεργιών. Αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί η κοινωνία, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, από “απεργίες” που κηρύσσονται από συντεχνιακές μειοψηφίες με καθαρά μικροκομματικούς σκοπούς. 

Η κοινωνία μας, αλλά και η οικονομία μας, δεν αντέχει παράταση αυτού του νοσηρού φαινομένου. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στην Εύβοια, έχουμε πληρώσει πανάκριβα το τίμημα αυτών των πρακτικών, βλέποντας όλα τα εργοστάσια της περιοχής της Χαλκίδας να κλείνουν το ένα μετά το άλλο».

Το κόμμα της Ν.Δ. συμπαρίσταται στους πολίτες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας που διαμαρτύρονται για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ; Θεωρείτε απαραίτητη την πώλησή τους;

-«Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είναι πραγματικά εξωφρενικό. Παραχωρεί το ήμισυ των πελατών της και των παραγωγικών μονάδων της χωρίς ουσιαστικά κανένα αντίτιμο. Εμείς είχαμε ένα σχέδιο για τη Μεγάλη και τη Μικρή ΔΕΗ, που εάν είχε υλοποιηθεί τότε, σήμερα θα μιλούσαμε σε μία τελείως διαφορετική βάση. 

Πιστεύω ότι ακόμα και σήμερα, μπορούμε να επανέλθουμε σε αυτόν το σχεδιασμό, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, επίσης, ζητούμενο είναι να πέσει το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αποτελεί τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια ανάπτυξης και ανάκαμψης της Οικονομίας».

Το επόμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ποιο είναι το σημαντικό που πρέπει να αναδειχθεί στο Συνέδριο;

-«Το σημαντικό είναι η ανάδειξη των θέσεών μας, των προτάσεών μας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας. Οι ιδέες της Ν.Δ. έχουν δικαιωθεί διαχρονικά, όμως, τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του σήμερα. Το ζητούμενο είναι η ανανέωση της ριζοσπαστικής φιλελεύθερης παράταξης».
Ο βασικός στόχος που θέτει η Ν.Δ. είναι η ανανέωση. Θεωρείτε ότι πρέπει να είναι καλοδεχούμενοι στο κόμμα, πρώην στελέχη άλλων κομμάτων; Και ποια κριτήρια πρέπει να υπάρχουν;
-«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να γενικεύουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο καθένας που έχει δραστηριοποιηθεί στα κοινά, έχει τη διαδρομή του, έχει δώσει το στίγμα του, και θα πρέπει να κρίνεται ανάλογα. Σε μια εποχή συνολικών ανακατατάξεων, πάντως, θα πρέπει να είναι ζητούμενο η αποτελεσματικότερη, αλλά και η ποιοτικότερη διεύρυνση της παράταξής μας».

Πότε βλέπετε ότι θα στηθούν κάλπες;

-«Σίγουρα μέσα στον επόμενο χρόνο».

Κατά την άποψή σας, μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία;

-«Κρίνοντας από τη δυναμική που παρουσιάζουμε σε μια μη προεκλογική περίοδο είμαι βέβαιος πως ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός. Είναι, επίσης, απαραίτητος στόχος, γιατί πρέπει άμεσα η επόμενη κυβέρνηση να τελειώνει με την εκκρεμότητα του εκλογικού νόμου».

Είπε για:
Αλέξης Τσίπρας: «Αποτελεί, ίσως, τη χαρακτηριστικότερη περίπτωση χαρισματικού ψεύτη. Θα μπορούσε να κάνει μια μεγάλη καριέρα στον κινηματογράφο, δυστυχώς επέλεξε την πολιτική».

Πάνος Καμμένος: «Πρόσεχε τι λες, γιατί κινδυνεύεις εκεί να καταλήξεις».

Έφη Αχτσιόγλου: «Θυμίζει την ταινία “Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...