Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

H αθέατη πλευρά του Καβοντόρου

Με αφορμή τα γυρίσματα του ντοκυματέρ ‘Ο ασκός του αιόλου’ που καλύπτει το θέμα των αιολικών πάρκων ανά την Ελλάδα επισκεφτήκαμε τα Αντιά, το χωριό που ακούει και βλέπει ανεμογεννήτριες σε απόσταση αναπνοής.

Εκεί συναντήσαμε το μπαρμπα- Δημήτρη που μας εξιστόρησε πώς οι ντόπιοι έμπλεξαν με τις εταιρείες των αιολικών πάρκων. 
Τριάντα άνθρωποι έχουν απομείνει πια στα Αντιά και οι περισσότεροι είδαν την
ενοικίαση της γης τους στις εταιρείες σαν ευκαιρία να ενισχύσουν την φτωχική σύνταξή τους. Στην αρχή υπέγραψαν ένα προσύμφωνο και πήραν τα πρώτα χρήματα για ένα χρόνο. 

Την επόμενη χρονιά όχι μόνο δεν πληρώθηκαν αλλά τους ήρθε κατηγορητήριο από το Δασαρχείο για παράνομη ενοικίαση δημόσιας γης. 

Τα κτήματα που καλλιεργούσαν από πάππου προς πάππου και τα θεωρούσαν δικά τους ξαφνικά ονομάστηκαν δημόσια! 

Αναφέραμε στον μπαρμπα- Δημήτρη ότι αν τίτλοι ιδιοκτησίας που έχουν στο χωριό δεν είναι αναγνωρισμένοι από το κράτος, τότε η γη χαρακτηρίζεται δημόσια δασική με απόφαση του Δασαρχείου και το Δημόσιο την παραχωρεί στις εταιρείες (νόμος Μπιρμπίλη). 

Ο μπαρμπα-Δημήτρης και οι άλλοι Αντιώτες που δικάστηκαν στο Ειρηνοδικείο της Καρύστου και αθωώθηκαν, έφυγαν με την εντύπωση ότι το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα στην ιδιοκτησία τους. Το μυαλό τους δεν μπορεί να χωρέσει ότι κάποιος μπορεί να πάρει τη γη τους χωρίς τη θέλησή τους.

Τώρα λοιπόν αρχίζουν να φαίνονται οι πραγματικές προθέσεις των εταιρειών και στους απλούς ανθρώπους του Καβοντόρου. 

Πρώτα δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι μοιράζουν χρήματα δελεάζοντας τα θύματα τους, στη συνέχεια αρπάζουν τη γη με τη βούλα του κράτους και έπειτα τη δηώνουν με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος. 

Ο Καβοντόρος κινδυνεύει διπλά: από τη μια μπορεί να χαθούν ιδιοκτησίες που διατηρούν οι λιγοστοί κάτοικοι από γενιά σε γενιά και από την άλλη τα έργα των εταιρειών θα μακελέψουν τον τόπο. 

 Κανείς ντόπιος που έλκει την καταγωγή του από τον Καβοντόρο και καταλαβαίνει την αξία του να μην εφησυχάζει. Οι μελέτες των εταιρειών έχουν τελειώσει και οι άδειες για τα καταστροφικά έργα τους έχουν δοθεί. 

Οι εταιρείες περιμένουν τις Τράπεζες να τους διαθέσουν κεφάλαια και τότε οι μπουλντόζες αρχίζουν να δουλεύουν.

Για τον ΣΠΠΕΝΚ
Θανάσης Μπινιάρης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...