Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Πλήγμα για τους κατοίκους η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων της Εύβοιας

Το σημαντικό θέμα της κατάργησης όλων των ειδικών και μη ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας αναδεικνύει
ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, μετά από παρέμβαση της Ευαγγελίας Μιμίκου, δικηγόρου και μέλους της ΜΕΣΥΑ (Κ.Ε. Ποταμιού) στην Εύβοια, με ερώτηση την οποία απευθύνει προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλο.

Η απόφαση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως αυτή διαφαίνεται από το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας», να καταργήσει όλα τα υποθηκοφυλακεία στην επικράτεια και να συστήσει ένα στην πρωτεύουσα κάθε περιφερειακής ενότητας, έχει προκαλέσει δικαιολογημένα αναστάτωση και αντιδράσεις στους κατοίκους και τους επιστημονικούς φορείς (δικηγόρους και συμβολαιογράφους) των αντίστοιχων περιοχών. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις έτσι και για την περίπτωση της Εύβοιας, είναι ακατανόητο πως μπορούν να καταργηθούν όλα τα ειδικά και μη ειδικά άμισθα  υποθηκοφυλακεία,  σε μια ανομοιογενή περιοχή με ιδιαίτερα τοπικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, γεγονός το οποίο καθιστά εξ’ορισμού αδύνατη την εξυπηρέτηση όλου του ενδιαφερόμενου κοινού σε μια τόσο διευρυμένη χωρικά και πληθυσμιακά έκταση, από ένα και μόνο Υποθηκοφυλακείο στην πόλη της Χαλκίδας.  


Πολλά ερωτηματικά γεννώνται για αυτήν την βιαστική και απαράδεκτη ενέργεια της Κυβέρνησης, καθώς δεν είναι δυνατόν να καταργούνται τόσα υποθηκοφυλακεία ανεξαιρέτως και αυθαιρέτως δίχως ορθό σχεδιασμό και δίχως να ληφθούν υπόψη όλα τα κριτήρια και οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Αντί λοιπόν μέριμνα της Πολιτείας να είναι η μεγαλύτερη αποκέντρωση και η ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας, η εν λόγω απόφαση της Κυβέρνησης θα προκαλέσει πολλά προβλήματα και ταλαιπωρία στους κατοίκους καθώς θα αναγκασθούν να  μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα για την εκτέλεση των συναλλαγών τους στο ένα και μοναδικό Υποθηκοφυλακείο, επιβαρύνοντάς τους με ένα επιπλέον σημαντικό κόστος. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: Κατάργηση Ειδικών και Μη Ειδικών Άμισθων Υποθηκοφυλακείων Ευβοίας
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 28 Ιουνίου 2016, προωθείται εκ μέρους της Κυβέρνησης η κατάργηση πληθώρας ειδικών και μη ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων ανά την Επικράτεια.

Στην περίπτωση της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας καταργούνται τα Ειδικά Άμισθα Υποθηκοφυλακεία Χαλκίδας, Ιστιαίας, Κύμης, Ταμυνέων, Ερέτριας, Αγίας Άννας, Καρύστου, Στύρων και Αυλώνος και τα Μη Ειδικά Άμισθα Υποθηκοφυλακεία Λίμνης, Μαρμαρίου και Σκύρου, και συστήνεται ένα Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο που θα έχει έδρα τη Χαλκίδα. Προφανώς, αυτό αποτελεί μια άστοχη αν όχι απαράδεκτη ενέργεια της Κυβέρνησης, καθώς όλα τα εν λόγω υποθηκοφυλακεία δεν μπορούν ανεξαιρέτως και αυθαιρέτως να καταργηθούν δίχως ορθό σχεδιασμό και δίχως να ληφθούν υπόψη όλα τα κριτήρια και η ανθρωπογεωγραφία των περιοχών. 

Συγκεκριμένα η Εύβοια αποτελεί μια ανομοιογενή περιοχή με ιδιαίτερα τοπικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, γεγονός το οποίο καθιστά εξ ορισμού αδύνατη την εξυπηρέτηση όλου του ενδιαφερομένου κοινού σε μια τόσο διευρυμένη χωρικά και πληθυσμιακά έκταση, από έναν και μόνο Υποθηκοφυλακείο στην πόλη της Χαλκίδας. 

Η εν λόγω απερίσκεπτη επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει πολλά προβλήματα και ταλαιπωρία στους κατοίκους καθώς θα αναγκασθούν να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα για την εκτέλεση των συναλλαγών τους στο ένα και μοναδικό Υποθηκοφυλακείο, με συνέπεια να επωμισθούν ένα τεράστιο κόστος και πολλές χαμένες ώρες. Μάλιστα οι κάτοικοι της Βόρειας και Νότιας Εύβοιας θα υποχρεωθούν να μετακινούνται σε αποστάσεις συνολικά πάνω από 200 χιλιομέτρων για να μεταβούν από τις περιοχές τους στη Χαλκίδα και τανάπαλιν. Για παράδειγμα η απόσταση από Ιστιαία-Χαλκίδα είναι 120 χλμ., ενώ από Κάρυστο-Χαλκίδα είναι 115 χλμ. Επίσης εδώ αξίζει να αναφερθεί και η περίπτωση της Σκύρου όπου για τη μετάβαση στη Χαλκίδα και τανάπαλιν, απαιτείται τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, καθόσον εξαρτάται από τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής Κύμης-Σκύρου.

Ταυτόχρονα μεγάλο ζήτημα τίθεται και για τους επαγγελματίες των οποίων η εργασία είναι συνδεδεμένη με τα Υποθηκοφυλακεία στις ανωτέρω περιοχές, όπως δικηγόροι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές και συμβολαιογράφοι, οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί από την κρίση και τη φορολογική και ασφαλιστική μέγγενη που επέβαλε η Κυβέρνηση, και ενδέχεται να αναγκασθούν να αλλάξουν επαγγελματική έδρα. Σημειωτέον ότι η ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας μαστίζεται εδώ και πολλά χρόνια με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και τέτοιες ενέργειες της Κυβέρνησης δρουν επιβαρυντικά στο πρόβλημα.

Προφανώς, οι αρνητικές συνέπειες επεκτείνονται και στις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες των κατά τόπους Δήμων αλλά και για το Πρωτοδικείο Χαλκίδας μιας και δεν έχει προχωρήσει το Κτηματολόγιο στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας (μόνο ο Δήμος Χαλκιδέων έχει Κτηματολόγιο, στο οποίο έχουν ενταχθεί οι περιοχές Δροσιάς, Βασιλικού, Μύτικα, Αγ. Νικολάου και Αγ. Ελεούσας) ούτε η ηλεκτρονική διασύνδεση του Πρωτοδικείου.

Με δεδομένο ότι η εκπεφρασμένη και δημοσίως πλέον πρόθεση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την κατάργηση συλλήβδην όλων των ειδικών και μη άμισθων Υποθηκοφυλακείων από τη Βόρεια έως την Νότια Εύβοια, έχει θορυβήσει τους πολίτες και επαγγελματίες της όλης περιοχής. 

Με δεδομένο ότι, οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με σημαντικά έξοδα μετακίνησης μέσα σε συνθήκες κρίσης και έντονης φορολογικής επιβάρυνσης και μάλιστα θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε έναν προβληματικό όσο και επικίνδυνο σε πολλά σημεία οδικό άξονα Χαλκίδας-Ιστιαίας-Χαλκίδας-Καρύστου.

Με δεδομένο ότι οι αποφάσεις της Πολιτείας δεν πρέπει να οδηγούν στην υποβάθμιση των περιοχών της περιφέρειας ανά την Ελλάδα με συνεχείς απομακρύνσεις ή και καταργήσεις υπηρεσιών αλλά αντίθετα να προωθούν ολοένα και περισσότερο τη μεγαλύτερη αποκέντρωσή τους και την ισόρροπη ανάπτυξή τους.

Με δεδομένο ότι, η πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλει την κατάργηση όλων των Υποθηκοφυλακείων με οριζόντιο τρόπο, χωρίς να εξετάζει προηγουμένως τις περιπτώσεις όπου υπάρχει κόστος για το δημόσιο και είναι προφανής η επίλυση των προβλημάτων και δεν δημιουργείται ανασφάλεια στις εμπράγματες συναλλαγές και κίνδυνος απώλειας δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν να καταργηθούν τα υποθηκοφυλακεία σε κάθε περιφερειακή ενότητα; Υπήρξε διαβούλευση και αν ναι με ποιους φορείς;

2) H Eιδική Επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση περιπτώσεων συγχώνευσης υποθηκοφυλακείων της χώρας, σε ποια πορίσματα προέβη; Έλαβε υπόψη της ειδικά ζητήματα πληθυσμιακών κατανομών και χιλιομετρικών αποστάσεων εντός των ορίων κάθε περιφερειακής ενότητας;

3) Στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ποια ειδικά κριτήρια και ειδικά θέματα ελήφθησαν υπόψη ώστε να προτείνετε την κατάργηση όλων των ειδικών και μη ειδικών άμισθων Υποθηκοφυλακείων και δη της Ιστιαίας, Κύμης, Καρύστου, Σκύρου;

4) Θεωρείται ότι μπορεί να αποτελεί ενιαίο κανόνα η ταύτιση της έδρας του υποθηκοφυλακείου με την πρωτεύουσα της κάθε περιφερειακής ενότητας ανεξαρτήτως πληθυσμιακών κατανομών, γεωγραφικού ανάγλυφου και χιλιομετρικών αποστάσεων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς, Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...