Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

«Η παραγωγική ύπαιθρος μπορεί να σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης»

Τη σημασία της ανάδειξης της ποιότητας  των αγροδιατροφικών  προϊόντων και την αναγκαιότητα  της σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον πολιτισμό, τον  τουρισμό και τη γαστρονομία επεσήμανε

χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου στην ομιλία του, κατά την τελετή εγκαινίων της διοργάνωσης  «Imathia Quality: Τουριστικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές διαδρομές της Ημαθίας»,  που πραγματοποιείται στην Αθήνα (Ζάππειο Μέγαρο 13-15 Οκτωβρίου).

Ο Υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα της Ημαθίας μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ΥΠΑΑΤ  επικεντρώνεται στη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας με όλα τα απαραίτητα  υποστηρικτικά μέτρα και «εργαλεία». 

Στη συνέχεια, ο κ. Αποστόλου συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Ν. Αντώνογλου και  τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστο Αντωνίου,  ξεναγήθηκε στην έκθεση όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, παραγωγούς και επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής, οι οποίοι κατά την τριήμερη  διοργάνωση θα παρουσιάσουν στο κοινό της Αθήνας, μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως κρασιά, μαρμελάδες, κομπόστες, χυμούς φρούτων, ποιοτικά τυριά, κρεατοσκευάσματα, παραδοσιακά γλυκά, εδέσματα που παράγονται από γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα του νομού κ.ά.  

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων  Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τουρισμού, της Π.Ε. Ημαθίας, του Επιμελητηρίου Ημαθίας, των Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, της Αναπτυξιακής Ημαθίας και της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας. 

Ακολουθεί ολόκληρη η Ομιλία του Υπουργού: 
«Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ανάλυση για να πούμε ότι πολύ εύστοχα η εκδήλωσή σας αυτή εστιάζει στη ποιότητα. Την ποιότητα σε όλη την κλίμακα του αγροδιατροφικού τομέα, σε μια περιοχή, την Ημαθία, που από πάντα αποτελούσε την καρδιά των εκτατικών καλλιεργειών  για τα περισσότερα από τα φρούτα και τα κηπευτικά που μπορεί και παράγει η χώρα μας. 
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι  εν μέσω της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο, η αναζήτηση της ποιότητας στη διατροφή θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα.
Όμως εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι, παρά τις δυσκολίες, οι καταναλωτές αναζητούν τα ποιοτικά προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία. Η ρήση είμαστε αυτό που τρώμε δεν είναι τυχαία. Ολοένα και περισσότερο γίνεται πεποίθηση τόσο των πολιτών όσο και των κυβερνήσεων, ότι υγεία και διατροφή είναι μια βασική συνάρτηση που πρέπει να προσεχθεί στον σύγχρονο κόσμο.
Επίσης πολύ εύστοχα έχει συνδυαστεί στην εκδήλωσή σας η αγροδιατροφική αλυσίδα με την γαστρονομία και τον θρησκευτικό τουρισμό. Η αυξημένη κίνηση που παρατηρείται στους δρόμους της γαστρονομίας δεν οφείλεται σε αδηφαγία και ανθρώπινη απληστία αλλά στην τάση για την αναζήτηση των ιδιαίτερων τοπικών ποιοτικών εδεσμάτων στην λογική που προαναφέραμε. Και είναι σημαντικό κάθε τόπος να γίνει γαστροναύτης της δικής του γευσιογνωστικής, πολιτισμικής και οικονομικής περιπέτειας. 
Στην Ελλάδα η γαστρονομική παράδοση είναι ιδιαίτερα πλούσια. Οι  διατροφικές συνήθειες του Έλληνα συνδέονταν πάντα µε τη θρησκευτική και λαϊκή παράδοση και εν γένει την πολιτισμική του κληρονομιά. 
Την διατήρηση και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς μπορεί να υποστηρίξει ο γαστρονομικός τουρισμός, αυτή η ειδική μορφή αγροτουρισµού, που προτείνει στον επισκέπτη να ακολουθήσει µία προσεκτικά επιλεγμένη διαδρομή, να δοκιμάσει τις παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής, να γευτεί τα τοπικά κρασιά, να περιηγηθεί σε παραδοσιακούς οικισµούς και αρχαιολογικούς χώρους.
Ο γαστρονομικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις παραδοσιακά αγροτικές και οικονομικά μειονεκτικές περιοχές και να προσδώσει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Δεν ξεχνάμε ότι ο άρτος και ο οίνος- πόσο μάλλον όταν ο οίνος είναι ο καταπληκτικός ξινόμαυρος οίνος - ήταν πάντα σε συνάρτηση με την γενικότερη πολιτισμική παράδοση και ιδιαίτερα τη θρησκευτική. Η Ημαθία με το μνημειακό της απόθεμα, τα αρχαία κατάλοιπα και τις 47 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες προσφέρει και προσφέρεται για συνδυαστικές διαδρομές ενταγμένες στον θρησκευτικό τουρισμό. 
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι σε όλες τις προσπάθειες αυτές θα πρέπει να ενσωματώνετε την καινοτομία σε όλα τα επίπεδα  για να επιτευχθούν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης Πρέπει η καινοτομία να ενσωματωθεί παντί τρόπω στα παραγωγικό μοντέλο, να  μπει στα πολιτικά και οικονομικά αντανακλαστικά όλων μας.
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πιστεύουμε, και θέλουμε να το κάνουμε κοινή συνείδηση, ότι  ο πρωτογενής τομέας, η γη και η διατροφή, ίσως να είναι  τα μόνα που κρατούν πάντα σταθερές αξίες, ότι η παραγωγική ύπαιθρος μπορεί να σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης και προσπαθούμε για το σκοπό αυτό να παράξουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στήριξης σας.
 Είμαστε και θα είμαστε κοντά σας, στηρίζουμε τις προσπάθειές σας, ώστε αυτά τα πολύτιμα προϊόντα που έχετε στα χέρια σας, να γίνουν εφαλτήριο και μοντέλο για την οικονομική ανάκαμψη της Ημαθίας Οι τριήμερες τούτες εκδηλώσεις σας είναι μια πιστοποίηση ότι η παραγωγική Ελλάδα, με εκπρόσωπους εσάς εδώ σήμερα,  αντιστέκεται, δουλεύει  και αισιοδοξεί. Ότι η ελληνική ύπαιθρος αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά της, και παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, είναι αποφασισμένη όχι μόνο να μην το βάλει κάτω αλλά  να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της αγοράς και του σύγχρονου κόσμου.
Σας ευχαριστώ, καλή επιτυχία.»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...