Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Νίκος Στουπής: Ανακριβή τα δημοσιεύματα για το ιδιοκτησιακό της Καρυστίας

Με έκπληξη , διαβάσαμε στον τύπο αλλά και στα δημοσιευμένα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως γενόμενα ανακριβή γεγονότα στη διαδικασία επί της συζήτησης του σχετικού ψηφίσματος και τη λήψη απόφασης, όσον αφορά την διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών και το ιδιοκτησιακό της Καρυστίας, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λίμνη Ευβοίας και τη στάση των παρατάξεων επί αυτού.

Παραβλέποντας την αλλαγή της διαδικασίας σε σχέση με τα ακολουθούμενα επί θητείας της προηγουμένης Προεδρίας (συνεννόηση επί του εκδιδόμενου Δελτίου Τύπου, αποστολή των πρακτικών πριν την έκδοσή τους ) σας ξεκαθαρίζουμε επί του συγκεκριμένου θέματος την θέση μας ότι ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΜΑ, που βασίζεται στην ολοκληρωμένη τοποθέτησή μας, το οποίο και σας επισυνάπτουμε.

Μια ταυτοποίηση με την απομαγνητοφώνηση των επίσημων πρακτικών θα αποδείξει το δίκαιο που επικαλούμαστε.

Θεωρώντας πως το γεγονός προήλθε από παρεξήγηση, πως δεν υπήρχε πρόθεση, ούτε συντρέχει λόγος υπαλληλικής ευθύνης, και επιφυλασσόμενοι στην επόμενη συνεδρίαση να θέσουμε το θέμα πως κρατούνται και δημοσιεύονται τα πρακτικά των συζητήσεων του Συμβουλίου μας, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας ως προς την ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟΝ της ανακοίνωσης των πρακτικών επί του συγκεκριμένου θέματος όσον μας αφορά , αλλά και για άλλους χώρους όπως αντιληφθήκαμε, και για την δημοσίευσή της διόρθωσης, ώστε να μην δίνεται λαβή για προβοκατόρικη μικροπολιτική αξιοποίηση από κύκλους που πιθανά πίσω τους να κρύβονται άλλα από τα πραγματικά συμφέροντα των ιδιοκτητών που η απόφαση της πλειοψηφίας φέρεται να θέλει να υπερασπίσει.



ΜΕ ΤΙΜΗ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ

ΝΑ ΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΚΑΡΥΣΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, ΠΟΥ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ , ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

H «ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕ ΤΡΟΧΙΑ» σε σχέση με το θέμα των δασικών χαρτών ,τα θέματα που αναδεικνύονται στην Περιοχή της Καρυστίας, και το εισαγόμενο στο Περιφερειακό Συμβούλιο αντίστοιχο ψήφισμα έχει να αντιπαραβάλλει τα κάτωθι:

1. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών , που η εκπόνησή τους με επιστημονικά, νομικά και συνταγματικά κριτήρια - προδιαγραφές, μέσω ιδιωτικών επιστημονικών επαγγελματικών φορέων που επελέγησαν από διαγωνιστική διαδικασία, ξεκίνησε ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ με αποφάσεις προηγούμενων Κυβερνήσεων, χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους. Αποτελούν κατάκτηση όλων των μαζικών – λαϊκών φορέων που χρόνια τώρα απαιτούσαν την υλοποίησή τους.

Η κύρωσή τους θα αποτελέσει μια εκσυγχρονιστι-κή τομή –έστω και τραγικά καθυστερημένη - για την λειτουργία του Ελληνικού Κράτους, θα διασφαλίσει την προστασία αυτού του πολύτιμου πόρου από διάφορους που τον εκμεταλλεύτηκαν, τον λεηλάτησαν και πολλοί τον εποφθαλμιούν ακόμη , θα βοηθήσει επιτέλους την αναπτυξιακή προσπάθεια ξεκαθαρίζοντας τις χρήσεις γης.

Με λίγα λόγια θα υπερασπισθεί και την Δημόσια και την Ιδιωτική Περιουσία δίνοντάς της την αναλογούσα αξία.

2. Με την έννοια αυτή οι όποιες αστοχίες, ατέλειες , λάθη ή παραλήψεις οφείλουν να διορθωθούν με όρους δημοσίου συμφέροντος, χωρίς κόστος για τους θιγόμενους , και με σεβασμό σε αποδεικνυόμενα ατομικά συμφέροντα ιδιοκτησίας, και όχι να αποτελέσουν άλλοθι για αναστολή της κύρωσής τους. Οι παρεμβάσεις του αρμόδιου υπουργείου που εισάκουσε και υιοθέτησε τις παρατηρήσεις ιδιαίτερα της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης , κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

3. Η κύρωση των Δασικών χαρτών, ως μια συλλογική αντικειμενική και διαφανής διαδικασία -δράση , που αντικαθιστά σε μεγάλη κλίμακα τις μέχρι τώρα κοστοβόρες, αδιαφανείς και πολλές φορές αμφιλεγόμενες ατομικές πράξεις χαρακτηρισμού των εκτάσεων, αφορά τον προσδιορισμό της χρήσης και όχι της ιδιοκτησίας. Ιδιαίτερα για την Καρυστία με δεδομένο την ιστορικότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Περιοχής επιβάλλεται η σαφής Κυβερνητική δέσμευση πως η διαδικασία της κύρωσης των Δασικών Χαρτών δεν θα αμφισβητήσει αλλά θα σεβαστεί αυτό το ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

4. Είναι προφανές πως η όποια δικαστική αναγνώριση της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας απαιτείται, μπορεί να έχει ατομικό επίπεδο αναφοράς , αλλά θα πρέπει να γίνει συλλογικά και συντεταγμένα , με παρέμβαση της ίδιας της Πολιτείας , και χωρίς ο κάθε ιδιοκτήτης να αναλαμβάνει το υπέρογκο ατομικό κόστος που απαιτείται για την περίπτωση.

5. Με δεδομένες τις μέχρι τώρα προσπάθειες του πολιτικού συστήματος να δώσει, λύση στα πάρα πάνω προβλήματα, χωρίς να τα καταφέρει όμως αφού χτύπαγε σε συνταγματικές ρυθμίσεις, απαιτείται τώρα που βρισκόμαστε σε διαδικασία αναθεώρησης διατάξεων του συντάγματος, η Περιφέρεια αντί λαϊκίζοντας, να χαϊδεύει αυτιά , να παρέμβει επίκαιρα με συγκεκριμένες σχετικές διατυπώσεις στον Δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται.

6. Οι καθαρές διατυπωθείσες προηγούμενα απόψεις , δεν χωρούν στο κατατεθειμένο προς συζήτηση κείμενο , και αυτό μας αναγκάζει, παρόλο το σεβασμό στα θέλω των ιδιοκτητών, να καταθέσουμε και να υπερψηφίσουμε το παρόν δικό μας ψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...