Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Επίσκεψη της ΕΛΜΕ Εύβοιας στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Χαλκίδας

Με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών αλλά και απλών πολιτών πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη-ξενάγηση που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Εύβοιας στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Χαλκίδας, το Σάββατο 14 Μάη.

Ο γραμματέας της Ισραηλίτικης κοινότητας Χαλκίδας, κ. Μάριος Μάισης, αφού έκανε αναφορά στην μακραίωνη παρουσία της εβραΐκής κοινότητας στην πόλη μας, ξενάγησε τους 50 περίπου επισκέπτες σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος του Νεκροταφείου, ξεκινώντας από τα ταφικά μνημεία, που χρονολογούνται από τον 15ο -16ο αιώνα, περιδιαβαίνοντας ύστερα στους πιο

σύγχρονους τάφους και τέλος παρουσιάζοντας τις επιτύμβιες επιγραφές που φυλάσσονται μέσα στο μικρό μουσείο του χώρου, που χρησίμευε ως σπίτι του φύλακα και το οποίο χρηματοδότησε ο Φερδινάνδος Ρότσιλδ, όταν επισκέφτηκε τη Χαλκίδα το 1897. 

Ο κ. Μάισης καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης διάνθιζε την αφήγησή του με ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία για την ζωή των Εβραίων συμπολιτών μας στη Χαλκίδα και στην ευρύτερη περιοχή. 


Η ΕΛΜΕ Εύβοιας ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις στα σημαντικότερα τοπόσημα και μνημεία της πόλης προγραμματίζει μια ανάλογη επίσκεψη στο παλαιό χριστιανικό νεκροταφείο του Αγίου Ιωάννη το Σάββατο 2 Ιουνίου, όπου ο αρχιτέκτονας-ερευνητής Κ. Δημητούλης θα μας εξοικειώσει με την καλλιτεχνική και ιστορική αξία των εκεί οικογενειακών τάφων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...