Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ποτάμι αίματος στα παλαιστινιακά εδάφη

«Σε μία ατμόσφαιρα αλαζονείας που έχει κυριαρχήσει στο πολιτικό σύστημα που ενισχύεται από έναν "συμπαθητικό" Aμερικανό πρόεδρο, ο οποίος
ικανοποίησε όλα τα αιτήματα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο οποίος αρνείται και να σκεφθεί την ειρήνη, εναπομένει μόνο η ελπίδα ότι τουλάχιστον σήμερα και την ώρα που κορυφώνεται η παλαιστινιακή "πορεία επιστροφής" οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν μαζικούς σκοτωμούς». 

Το παραπάνω κείμενο δεν δημοσιεύεται σε κάποια μετριοπαθή εφημερίδα της Ευρώπης, ούτε σε κάποιο ανάλογου ύφους περιοδικό πολιτικής ανάλυσης στην Αμερική. 

Το εν λόγω απόσπασμα αποτελεί τον κορμό του σημερινού editorial της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», η οποία αντέδρασε στην πρωτοφανή αγριότητα που επέδειξαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τη Δευτέρα επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν τις μαζικές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και στα Κατεχόμενα. 

Ήδη σήμερα, ημέρα κηδείας των 60 Παλαιστινίων που έπεσαν χθες νεκροί από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, έχουν σημειωθεί από το πρωί και νέοι τραυματισμοί. Συγκεκριμένα, δύο άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Χεβρώνας, το ένα με μία σφαίρα στο στομάχι και το άλλο με μία σφαίρα στον ώμο. 

Μάλιστα, το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στη Γάζα αργότερα σήμερα, ενώ καταδίκασε τη «φρικτή φονική βία» από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, αλλά η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταίο μέσο και (η χρήση της) δεν δικαιολογείται από την προσέγγιση των Παλαιστινίων στον φράχτη της Γάζας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε σήμερα πως οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...