Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος: Ο καλός ο Μύλος όλα τα αλέθει.....

Γράφει η Βασιλική Βαρελά Μέλος του ΣΠΠΕΝΚ 
Αγαπητοί μου συμπολίτες. Μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν γνώριζα κανέναν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος .

Η επικοινωνία μου με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ξεκίνησε το 2017 σαν μέλος της Επιτροπής Αγώνα που προσπαθούσε να υλοποιήσει το ψήφισμα 1500 κατοίκων της Νότιας Καρυστίας με συγκεκριμένα αιτήματα για την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και τους Αιολικούς Σταθμούς στην
περιοχή μας.

Επειδή ο Δήμος Καρύστου κώφευε στα αιτήματά μας και βασικά μας αγνοούσε, καταφύγαμε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, υπήρξε καλό κλίμα και εγώ τουλάχιστον είδα μία σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των αιτημάτων μας.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2017 έγινε μία " συνάντηση εργασίας" όπου συμμετείχε ο Περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός, κάποιοι σύμβουλοι της Περιφέρειας Στ.Ελλαδος, ο Δήμαρχος κ.Ραβιόλος , εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα και πολίτες του Δήμου Καρύστου.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 30/7/ 2017 μία απόφαση για δράσεις της Περιφέρειας σχετικά με τους δασικούς χάρτες και το ιδιοκτησιακό.

Χαρήκαμε φυσικά, αλλά μετά από αυτή τη συνάντηση, "άκρα του τάφου σιωπή" από την πλευρά της Περιφέρειας.

Μέχρι σήμερα περιμένουμε την υλοποίηση από τον Περιφερειάρχη αυτής της απόφασης ή κάποιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Και δεν είναι μόνον αυτο.Το χειρότερο το ανακάλυψα πριν λίγες μέρες.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με αυτήν τη συγκεκριμένη απόφαση η οποία γράφει σαφώς τα εξής ως αιτήματα:

ΑΙΤΗΜΑΤΑ της υπ' αριθμ.163/2017 απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλαδος στις 31/7/2017
  • Άμεση συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλο, προς έκθεση των ζητημάτων. 
  • Νομοθετική ρύθμιση για την οριστική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού ζητήματος της περιοχής Νότιας Καρυστίας.
  • Αναστολή της ανάρτησης και επανεξέταση των δασικών χαρτών της περιοχής, ώστε να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα για το μη δασικό χαρακτήρα των επίμαχων εκτάσεων, δίχως την ανάγκη μαζικής υποβολής ενστάσεων από τους ιδιοκτήτες. 
  • Άμεση αναστολή κάθε δραστηριότητας που μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα και τετελεσμένα στις συγκεκριμένες εκτάσεις, μέχρι την επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων. ( Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει καμμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη Νότια Καρυστία, μέχρι να λυθεί το ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ)
Διαβάστε παρακάτω για τις ενέργειες της Περιφέρειας σε αντίφαση με την παραπάνω απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:

Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης - Περιφέρεια Στερεάς Ελλαδος

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 9ης NOEΜΒΡΙΟΥ 2017 ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 7

ΘΕΜΑ 14ο: Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 18 MW της εταιρείας «ENVITEC ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» στη θέση ΚΟΡΥΦΗ ΄΄ Δ.Ε. Στυραίων του Δήμου Καρύστου στο Ν. Ευβοίας( ΕΞ΄ ΑΝΑΒΟΛΗΣ). 
Εισηγητής : Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κ. Τερζής Αντώνης. 

ΘΕΜΑ 15ο: Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 6,9 MW της εταιρείας «ENVITEC ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» στη θέση ΄΄ΠΟΛΥΡΕΜΑ ΞΕΡΟΠΟΥΣΙ΄΄ Δ.Ε. Μαρμαρίου του Δήμου Καρύστου στο Ν. Ευβοίας. ( ΕΞ΄ ΑΝΑΒΟΛΗΣ).
Εισηγητής : Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κ. Τερζής Αντώνης.

Αγαπητέ Περιφερειάρχη 

Αυτές οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αφορούν αιολικά πάρκα που πιθανόν να χρειαστούν εκτάσεις οι οποίες να είναι επίμαχες.

Δηλαδή δασικές, ή χορτολιβαδικές που με το τεκμήριο του Δημοσίου θα θεωρηθούν ΔΗΜΟΣΙΕΣ αν και σε κάποιον θα ανήκουν από τους προπαππούδες του!

Γιατί δεν ελέγχετε πρώτα που έχουν επιλέξει αυτές οι εταιρίες να εγκαταστήσουν αυτά τα αιολικά πάρκα πριν δώσετε την έγκριση σας;

Έτσι ώστε να μην έρθετε σε αντίθεση με δική σας απόφαση.

Έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό της Νότιας Καρυστίας σε αυτές τις εκτάσεις που θέλουν να καταλάβουν αυτές οι εταιρίες;

Φυσικά και όχι, το ξέρετε πολύ καλά.Γιατι λοιπόν τις διευκολύνετε;

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος φαίνεται ότι προσπαθεί να τα έχει με όλους καλά.δηλ. και με το Δήμο Καρύστου, και με τους πολίτες που αντιδρούν στα αιολικά και με τους ιδιοκτήτες γης της περιοχής και με αυτους που δεν αντιδρούν στα αιολικά και με το Θεό τον ίδιο.

Τελικά όμως από τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι οι μόνοι ωφελημένοι από την Περιφέρεια είναι ο Δήμος Καρύστου που έχει πάρει ένα σωρό πιστώσεις για έργα οδοποιίας και οι εταιρίες αιολικών σταθμών οι οποίες και παίρνουν εγκρίσεις αέρα από την Περιφέρεια και θα έχουν ένα καλό επαρχιακό δίκτυο για τις μεταφορές ανεμογεννητριών και εξαρτημάτων στο βουνό.

Φαίνεται ότι ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει όμως επίσης "έρχεται καιρός να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφησεις", όπως λέει και το τραγούδι.

Βαρελα Βασιλικη
Μέλος ΣΠΠΕΝΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...