Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Η "Στερεά σε Νέα Τροχιά" στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

Η Στερεά σε Νέα Τροχιά συμμετείχε ενεργά και δημιουργικά στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 στην Σπερχειάδα Δήμου Μακρακώμης Φθιώτιδας.

Δια του συμβούλου της Φθιωτού Τιμπλαλέξη Δημήτρη τοποθετήθηκε στα τοπικά προβλήματα εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της για την κατάσταση του νεοπαραδιδόμενου δρόμου Μάκρης - Μακρακώμης, ο οποίος παρότι χρηματοδοτήθηκε αδρά, στο αποτέλεσμά του φαίνεται να προσφέρει ελλειπή ασφάλεια και επικινδυνότητα. 

Πρότεινε τη δημιουργία Σχεδίου ορίζοντα Πενταετίας ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες ώστε ο δρόμος να καταστεί προσβάσιμος, ασφαλής και προσπελάσιμος από οχήματα και πολίτες. Ιδιαίτερα ο Περιφερειακός Σύμβουλος έθεσε το θέμα της σύνδεσης της παράκαμψης και βελτίωσης των υπαρχόντων δρόμων:

1. Με την Καρδίτσα μέσω Ροβολιαρίου ή Τσούκας

2. Με την Φωκίδα από τη σήραγγα Ραχών Τυμφρηστού - Πουγκάκια - Μάρμαρα - Ανατολή. 

Τέλος τόνισε ότι ο δρόμος θα πρέπει να συνδέεται με το Κέντρο Υγείας Μακρακώμης όπως και ότι πρέπει να γίνουν περισσότεροι ανισόπεδοι κόμβοι για την προσπέλαση των αγροτών προς τις αγροτικές καλλιέργειες.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Εύβοιας Κουλούρης Γεώργιος και Τσολάκη Σοφία επέμειναν ο καθένας από την σκοπιά του σε δύο σοβαρά θέματα: 

 1. Τις κατολισθήσεις στον οικισμό Χιλής στην Κύμη Ευβοίας , εκφράζοντας την ανάγκη για επαγρύπνηση ώστε μην υπάρξει κίνδυνος να προκληθούν περαιτέρω ζημιές στον οικισμό και συνέπειες επί της ζωής των ανθρώπων. 

2. Το θέμα για την έλλειψη προσωπικού στο τμήμα Συγκοινωνιών Κύμης - Αλιβερίου, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Ο εκ Φωκίδας νεοεισερχόμενος Περιφερειακός Σύμβουλος Παρασκευάς Δρόσος με ερώτηση του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και πολιτισμού κ. Κοντζιά Ιωάννη, ανέδειξε τις ελλείψεις και τα προβλήματα της ΠΕ Φωκίδας στα θέματα του Τουρισμού και επέμεινε το Ιστορικό μονοπάτι Σπηλιάς Στρώμης - Γοργοποτάμου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την σύγχρονη ιστορία του τόπου από την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, να υιοθετηθεί ως έργο ύψιστης προτεραιότητας στο σχεδιασμό της Περιφέρειας αξιοποιώντας αντίστοιχες Κυβερνητικές δεσμεύσεις .

Η Παράταξη εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Περιφέρειας με τη μη κερδοσκοπική εταιρία ΔΙΑΖΩΜΑ ακριβώς γιατί δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάδειξη ενός από τα πολυτιμότερα αγαθά του τόπου μας, τα πολιτιστικά Μνημεία και την Ιστορία του τόπου.

Τέλος ο επικεφαλής της Παράταξης κ. Στουπής Νικόλαος έθεσε το θέμα και πρωτοστάτησε στην έκδοση απόφασης επαναβεβαίωσης προηγούμενης, με γνώμονα την προστασία της υγείας των περιβαλλοντικά έκθετων κατοίκων της Περιοχής Αλιβερίου, ενάντια στην καύση RDF από την τσιμεντοβιομηχανία , απαντώντας ταυτόχρονα στην υπ. αριθ. 2465/ 2017 απόφαση του ΣτΕ που έκρινε νόμιμη τη καύση του RDF στο εργοστάσιο ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι.

Η νέα απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καλεί την κυβέρνηση:

Να επιστρέψει στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και εξαγγελίες για το σχετικό θέμα. Να παρέμβει για την ανοιχτή εναπόθεση του ΠΕΤ ΚΩΚ. Να συνδράμει στις μελέτες των Στρατηγικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και την Επιδημιολογική Μελέτη για την περιοχή του Αλιβερίου. 

Να προχωρήσει σε όλους τους νόμιμους και ουσιαστικούς ελέγχους. Και τέλος να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων στην κατεύθυνση κάθε επιμέρους τροποποίηση τους να μην επιφέρει αυτόματη παράταση δεκαετιών. 

Και προβλέπει:

● Την ίδρυση Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος κατά τα πρότυπα του Ασωπού

● Το Περιφερειακό Συμβούλιο σε ετήσια βάση και σε συνεδρίαση του να ενημερώνεται επί των ελέγχων των υπηρεσιών μας και της περιβαλλοντικής κατάστασης του εργοστασίου ως προς την συμμόρφωσή του με τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς όρους , και ανεξάρτητα του τι νομικά προβλέπεται να λαμβάνει επίσημα γνώση για οποιαδήποτε τροποποίηση Περιβαλλοντικών Όρων τεθεί ως αίτημα από την ΑΓΕΤ 

● Οι υπηρεσίες να είναι σε τακτική συνεργασία με τις υπηρεσίες των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων που λειτουργούν τσιμεντοβιομηχανίες, και με τις αντίστοιχες του Υπουργείου για την ανταλλαγή πληροφοριών, μεθοδολογιών ουσιαστικού ελέγχου , αποτίμησης ανάδειξης και καλών περιβαλλοντικών πρακτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...