Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Τι αναφέρει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ιδιοκτησιακό ζήτημα στη Ν.Καρυστία-Ποιοι ψήφισαν Λευκό

Τι αναφέρει η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την 31η Ιουλίου 2017 στη Λίμνη Εύβοιας σχετικά με ιδιοκτησιακό ζήτημα στη Νότια Καρυστία μετά από πρωτοβουλία Επιτροπής Φορέων και Πολιτών Νότιας Καρυστίας


''Στη Λίμνη Εύβοιας, σήμερα 31 Ιουλίου 2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00 π.μ., το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λίμνη Εύβοιας - Κτίριο Μελά, κατόπιν της υπ’ αρίθμ. πρωτ. οικ.165994/420/25-7-2017 Πρόσκλησης του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Γεώργιου Ψυχογιού, στην 6η Συνεδρίαση (Τακτική) του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και απεστάλη ηλεκτρονικά στον Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Π. Μπακογιάννη, στους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες, καθώς και σε καθένα από τους Περιφερειακούς Συμβούλους για συζήτηση και λήψη αποφάσεων, επί των ακόλουθων θεμάτων ημερήσιας διάταξης:

Έκδοση 2ου ψηφίσματος

Από φορείς της Π.Ε. Εύβοιας με θέμα Ιδιοκτησιακό ζήτημα της περιοχής Καφηρέα του Δήμου Καρύστου και τη συσχέτισή του με τους προς έγκριση δασικούς χάρτες. Εισηγητής Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Ψυχογιός.
Αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη νόμιμης απαρτίας - καθώς από το σύνολο των πενήντα ένα (51) Περιφερειακών Συμβούλων ήταν παρόντες τριάντα τέσσερις (34), ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Ψυχογιός κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης. Χρέη Υπηρεσιακού Γραμματέα άσκησε η υπηρεσιακή Γραμματέας κ. Μαρούλα Ξηρού, υπάλληλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στη Συνεδρίαση ήταν παρών κι ο Αναπληρωτής υπηρεσιακός γραμματέας κ. Φώτης Παπαευσταθίου.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Ψυχογιός, διάβασε στο Σώμα την κατάθεση ψηφίσματος από φορείς της Π.Ε. Εύβοιας με θέμα Ιδιοκτησιακό ζήτημα της περιοχής Καφηρέα του Δήμου Καρύστου και τη συσχέτισή του με τους προς έγκριση δασικούς χάρτες και είναι το εξής:

Την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017 έλαβε χώρα στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας ευρεία σύσκεψη φορέων με θέμα το ιδιοκτησιακό ζήτημα της περιοχής Καφηρέα του Δήμου Καρύστου και τη συσχέτισή του με τους προς έγκριση δασικούς χάρτες. Η σύσκεψη έλαβε χώρα ύστερα από αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Φορέων και Πολιτών Νότιας Καρυστίας και συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, μέλη της Περιφερειακής και της Δημοτικής Αρχής, ενώ είχαν κληθεί ακόμη και δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, οι Βουλευτές του Νομού Εύβοιας και η Διεύθυνση Δασών. Το ιδιοκτησιακό ζήτημα συνοπτικά έχει ως ακολούθως. Προ ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους και απελευθέρωσης της περιοχής από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μεγάλες εκτάσεις γης περιήλθαν από Τούρκους σε Έλληνες μέσω αστικού τύπου μεταβίβασης (αγοραπωλησία). Αντίστοιχα, κατά την Απελευθέρωση, αυτομάτως όλες οι εκτάσεις που κατείχαν είτε Τούρκοι πολίτες, είτε το ίδιο το Οθωμανικό κράτος, περιήλθαν στο νεοσύστατο τότε Ελληνικό κράτος, δηλαδή στο Δημόσιο. Οι σημερινοί νομείς της γης της πρώτης περίπτωσης, καίτοι κατέχουν τίτλους κυριότητας κατά τα ανωτέρω, δεν αναγνωρίζονται επισήμως ως ιδιοκτήτες της γης τους και φέρουν το βάρος της απόδειξης της ιδιοκτησίας τους μέσω δικαστικής οδού. Παρά, δε, το γεγονός ότι πάντοτε δικαιώνονται, η δαπάνη και

ΑΔΑ: Ω38Υ7ΛΗ-ΒΙΓ
κυρίως η βραδύτητα της δικαστικής διαδικασίας, καθιστούν ιδιαιτέρως δυσχερή την αποκατάσταση της αναγνώρισης ιδιοκτησίας τους και κατά συνέπεια την εξάσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν, όπως πώληση, εκμίσθωση, ανταλλαγή, γονική παροχή κα. Σήμερα, η ανάρτηση των δασικών χαρτών παρουσιάζει το σύνολο της έκτασης ως δασικό, αγνοώντας τους τίτλους, αλλά και την πραγματική κατάσταση αυτών των εκτάσεων, που είναι θαμνώδεις ή και βραχώδεις. Ως γνωστόν, η κήρυξη μιας έκτασης ως δασικής συνεπάγεται τη δημιουργία τεκμηρίου ιδιοκτησίας υπέρ του Δημοσίου, συνεπώς, αν η κήρυξη τελεσφορήσει για την περιοχή του Καφηρέα, θα δυσχεράνει έτι περισσότερο την αναγνώριση της ιδιοκτησίας των εκτάσεων από μεριάς των πολιτών. Εν όψει δε αυτού του κινδύνου, οι ιδιοκτήτες καλούνται να καταθέσουν δαπανηρές, περίπλοκες και χρονοβόρες στη σύνθεσή τους ενστάσεις για να αποφύγουν – την καταφανώς μη ορθή - κήρυξη των εκτάσεών τους ως δασικών. Με βάση τα ανωτέρω, οι κάτωθι υπογράφοντες συναποφασίζουν την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος με τα ακόλουθα αιτήματα:

• Εισαγωγή και υιοθέτηση του παρόντος ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.
 
• Άμεση συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλο, προς έκθεση των ζητημάτων.
 
• Νομοθετική ρύθμιση για την οριστική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού ζητήματος της περιοχής Νότιας Καρυστίας.
 
• Αναστολή της ανάρτησης και επανεξέταση των δασικών χαρτών της περιοχής, ώστε να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα για το μη δασικό χαρακτήρα των επίμαχων εκτάσεων, δίχως την ανάγκη μαζικής υποβολής ενστάσεων από τους ιδιοκτήτες.
 
• Άμεση αναστολή κάθε δραστηριότητας που μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα και τετελεσμένα στις συγκεκριμένες εκτάσεις, μέχρι την επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων δια της ψήφου των μελών του,

Αποφασίζει
Κατά πλειοψηφία, την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με το Ιδιοκτησιακό ζήτημα της περιοχής Καφηρέα του Δήμου Καρύστου και τη συσχέτισή του με τους προς έγκριση δασικούς χάρτες. Λευκό ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Η Στερεά σε Νέα Τροχιά - Βαγγέλης Αποστόλου».
Αφού συντάχθηκε και αναγνώσθηκε το πρακτικό αυτό, υπογράφεται ως κατωτέρω:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Ζαχος Χατζηνικολης16 Αυγούστου 2017 στις 6:07 μ.μ.

    Μπαβο στους Μπακογιαννη ,Σπανο .Τους του κ. Αποστολου τους ξεραμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...