Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

«Ελντοράντο» της Ενέργειας η Νότια Εύβοια


Στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός αιολικών πάρκων, ενώ ετοιμάζεται η εγκατάσταση και νέων από εταιρίες - κολοσσούς του κλάδου της Ενέργειας (ΤΕΡΝΑ, «RF Energy» και ENEL).
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 22 του Ιούλη, στις 9 μ.μ., στην παραλία Καρύστου με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Αιολικά Πάρκα στη Νότια Εύβοια. Ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες ή για τα κέρδη των μονοπωλίων;».


Με αφορμή την εκδήλωση, η ΚΟ Καρύστου απευθύνεται πλατιά στο λαό της περιοχής και συζητάει τις θέσεις του Κόμματος για την Ενέργεια, «δεμένες» με τις εξελίξεις και το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν για τη Νότια Εύβοια ισχυρά μονοπώλια του κλάδου.

Οι επενδύσεις που σχεδιάζονται έχουν στόχο να ανοίξουν νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο σχεδιασμός αυτός βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάγκη να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν οι πηγές Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες για επαρκή και φθηνή Ενέργεια, προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας Υγείας, δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα

Ανάμεσα στους κατοίκους, υπάρχει εύλογη ανησυχία για τις μεγάλες παρεμβάσεις που σχεδιάζεται να γίνουν στα βουνά της περιοχής, προκειμένου να κατασκευαστούν τα νέα αιολικά πάρκα. 

Για παράδειγμα, εκφράζονται φόβοι για την αποσάθρωση του εδάφους και τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Προβλήματα ενδέχεται να υπάρξουν και με πηγές νερού, που μπορεί να χαθούν από τις εκρήξεις στη διάνοιξη των δρόμων.

Την ανησυχία των κατοίκων επιτείνει το γεγονός ότι από το δίκτυο μεταφοράς του ρεύματος στα αιολικά πάρκα που ήδη λειτουργούν, μόνο πέρυσι προκλήθηκαν 12 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή Καρύστου - Μαρμαρίου.

Για τα νέα αιολικά πάρκα εκφράζεται και σε τοπικό επίπεδο διαμάχη ανάμεσα σε ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα, και συγκεκριμένα ανάμεσα στις εταιρείες της Ενέργειας και όσων δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο του Τουρισμού. 

Και οι δύο πλευρές παρεμβαίνουν με διάφορους τρόπους, επιδιώκοντας να προσεταιριστούν ο καθένας για τα δικά του συμφέροντα τις ανησυχίες που υπάρχουν ή τις προσδοκίες που καλλιεργούνται σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες από τα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή.

Στην πραγματικότητα, η συζήτηση γίνεται για το ποιο επιχειρηματικό σχέδιο θα υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τον στόχο της ανάπτυξης στην περιοχή. 

Ομως, η ανάπτυξη για την οποία κάνουν λόγο κυβέρνηση, ΕΕ, βιομήχανοι και οι Ενώσεις τους, δεν αφορά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών ομίλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση των εργαζομένων και των μικρών επιχειρηματιών στον Τουρισμό, όπου τα τελευταία χρόνια οι μεγαλοεπιχειρήσεις του κλάδου καταγράφουν απανωτά ρεκόρ.

Στρατηγικοί σχεδιασμοί για το κεφάλαιο

Βασικός άξονας της στρατηγικής της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον τομέα της Ενέργειας, είναι η λεγόμενη «απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας». Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η αστική τάξη και τα κόμματά της στην Ελλάδα, επιδιώκουν την ανάδειξη της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο». Ο στόχος αυτός εντάσσεται στη συνολικότερη επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» του ρόλου της στην περιοχή.

Αυτό προϋποθέτει πιο δραστήρια συμμετοχή του ελληνικού κεφαλαίου τόσο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας και αλλού, όσο και στη δημιουργία υποδομών για τη μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από τις χώρες παραγωγής προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη.

Απ' αυτούς τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κομμάτων του, τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Το επιβεβαιώνουν, άλλωστε, οι ορατές συνέπειες της πολιτικής που υπηρετεί πιστά η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η οποία φορτώνει με βάρη και θυσίες δίχως τέλος το λαό, στο όνομα της ανάκαμψης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Για παράδειγμα, το ρεύμα έχει μετατραπεί σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες, με συνέπεια ένα μεγάλο τμήμα τους να αδυνατεί να ζεστάνει επαρκώς το σπίτι του. 

Οι συνθήκες δουλειάς χειροτερεύουν για τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας με εντατικοποίηση, μείωση μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας και ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Δεν υπάρχει καμία πρόληψη για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.

Ταυτόχρονα, ο στόχος της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» εμπλέκει το λαό σε επικίνδυνες εξελίξεις, καθώς προϋποθέτει εμβάθυνση της συμμετοχής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, που είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών.

Διέξοδος για το λαό η πρόταση του ΚΚΕ

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι «ναι ή όχι στα αιολικά πάρκα», αλλά «ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών;». Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην αξιοποίησή τους, είναι η εκμετάλλευση και λειτουργία τους με κριτήριο το κέρδος.

Με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια από τους μονοπωλιακούς ομίλους, το συγκριτικό πλεονέκτημα που αντικειμενικά έχει η περιοχή για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας δεν αξιοποιείται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού και την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Αντίθετα, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία, στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας, με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, αλλά και για τις εργασιακές συνθήκες στον κλάδο και ευρύτερα.

Μόνο η εργατική εξουσία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και πανεθνικό κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες και να τις θέσει σε λειτουργία, με σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να αξιοποιηθεί το έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό και στον κλάδο της Ενέργειας, να εξαλειφθεί η ανεργία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ενεργειακή πολιτική έχει ως άξονες: Την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας (λιγνίτης, υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.), τη συστηματική έρευνα και εξεύρεση νέων πηγών, την επιδίωξη διακρατικής αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας για όσο διάστημα δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς οι εγχώριες ενεργειακές ανάγκες.

Σε αυτόν το δρόμο, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια και την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, να διεκδικήσουν την άμεση υπογειοποίηση του δικτύου σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς της ΔΕΗ, τη συντήρηση και ανανέωση του δικτύου μεταφοράς, ώστε να μην αποτελεί αιτία για νέες καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτές του περσινού καλοκαιριού.

«Παιχνίδια» με το ιδιοκτησιακό, στο φόντο αντιθέσεων μεταξύ επιχειρηματικών σχεδίων

Τελευταία, οι αντιθέσεις αυτές εκδηλώνονται με αφορμή τον νόμο της κυβέρνησης για τους δασικούς χάρτες που σκοπό έχει την αλλαγή χρήσης γης και τη συγκέντρωσή της, ώστε να παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο (εταιρείες ΑΠΕ, ξενοδόχοι κ.λπ.) για επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως η αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας στην περιοχή της Νότιας Καρυστίας προέκυψε με την έναρξη της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή. 

Ετσι, το ιδιοκτησιακό πρόβλημα στην περιοχή εδώ και περίπου 20 χρόνια αποτελεί αντικείμενο κοροϊδίας και εκμετάλλευσης από τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Με αφορμή την πρόταση νόμου που έφερε πρόσφατα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου η Δημοτική Αρχή Καρύστου, με την οποία καταργείται το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε ότι όσοι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας μπορούν να δικαιωθούν και είναι ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η κατάργηση του παράβολου για τις αντιρρήσεις των ιδιοκτητών. Να γίνεται η διαδικασία μέσω κρατικών υπηρεσιών, ώστε να μην είναι το κόστος της αντίρρησης απαγορευτικό για τα λαϊκά στρώματα.

Το ΚΚΕ έχει πρόταση για τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής που είναι οι διαχρονικά χαμένοι από την υπόθεση του ιδιοκτησιακού. Την περίοδο της απελευθέρωσης της χώρας, η μεγαλοϊδιοκτησία που τους εκμεταλλευόταν άλλαξε χέρια από Οθωμανούς σε Ελληνες τσιφλικάδες, αλλάζοντας απλά εθνικότητα ο εκμεταλλευτής τους.

Τώρα, η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία υμνούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Χρυσή Αυγή), απαιτεί η γη να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια και να μετατραπεί σε νέο πεδίο επενδύσεων, από μεγαλοεπιχειρηματίες της αγροτικής παραγωγής, της Ενέργειας ή του Τουρισμού. Γι' αυτό το ΚΚΕ δεν βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους, που κατέχουν ένα κομμάτι γης, μαζί με τους μεγαλοϊδιοκτήτες ή τους επίδοξους επενδυτές.

Προς το συμφέρον της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι η πρόταση του ΚΚΕ που μιλά για κοινωνικοποίηση της γης, παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων και ένταξη της αγροτικής παραγωγής σε έναν κεντρικό - πανεθνικό σχεδιασμό με σκοπό την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού.

Μέσα από μια τέτοια παραγωγή, που δεν έχει κίνητρό της το κέρδος, μπορεί να αξιοποιηθούν οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής και της χώρας συνολικά. Δυνατότητες που σήμερα υπονομεύονται, χρησιμοποιούνται για την αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών του πρωτογενούς τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...