Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι για αδήλωτη εργασία και υποαπασχόληση

Εκστρατεία στοχευμένων ελέγχων σε επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων τους υποαπασχολούνται σχεδιάζει για τον Μάιο στην Αττική το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με τη συνδρομή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με το insider.gr, η απότομα «εξαφάνιση» των εργαζόμενων με «μπλοκάκι» έχει θορυβήσει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς από τα 100.000 «μπλοκάκια» που ήταν ενεργά στο τέλος του
2016, μόλις 12.000 έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Ο «πονοκέφαλος» είναι διπλός για την Κυβέρνηση, καθώς εκτός από τα έσοδα από τις εισφορές του ΕΦΚΑ, χάνονται και πολύτιμοι φόροι από την παρακράτηση του 20% και το ΦΠΑ στις αμοιβές των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών, κάτι που προβληματίζει σφόδρα το υπουργείο Οικονομικών, αν υπολογίσει κανείς και τα μπλοκάκια που έχουν κλείσει τους τελευταίους μήνες. 

Όλα δείχνουν πως το μέτρο αύξησης των εισφορών στους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» (ειδικά εκείνους που είναι και μισθωτοί), όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά προκάλεσε πολλαπλά προβλήματα στους εργοδότες, στους εργαζόμενους αλλά και στο ίδιο το Ταμείο που είδε να του γυρίζει «μπούμερανγκ» το χαράτσι του 26,95%.

Στο υπουργείο εκτιμούν ότι η απότομη «εξαφάνιση» των μπλοκ συνδέεται με τη ραγδαία αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, δηλαδή την εκ περιτροπής καιτ η μερική απασχόληση. Υπολογίζεται πως η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αγγίζει το 30% και ανθεί ευρέως, προκειμένου να αποφευχθεί το πρόστιμο των 10.550 ευρώ σε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτου εργαζόμενου.

Σύμφωνα με πληγές του ΣΕΠΕ, σε περίπτωση παραβατικότητας με υποδηλούμενη εργασία, το υπουργείο θα ενεργοποιήσει το μέτρο αποκλεισμού των επιχειρηματιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ θα αυστηροποιήσει τα πρόστιμα ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.
Πηγή: koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...