Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Νέα ερώτηση για τη χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης του φράγματος Μονοκαρυάς και Μηλεών

Στο θέμα της χρηματοδότησης οριστικής μελέτης του φράγματος μεταξύ Μονοκαρυάς και Μηλεών επανέρχεται ο Σίμος Κεδίκογλου με νέα ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη και Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Όπως υπογραμμίζει η πλήρης αξιοποίηση του κάμπου Ωρεών-Ιστιαιάς-Ασμηνίου, στη Β. Εύβοια απαιτεί άρδευση και ο Δήμος Ιστιαίας –Αιδηψού μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες διερεύνησε το θέμα και κατέληξε στη σύνταξη προμελέτης φράγματος, η οποία υποβλήθηκε στην
Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν χρηματοδοτήθηκε το επόμενο στάδιο της οριστικής μελέτης.

Ο Σίμος Κεδίκογλου ζητά να απαντήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν την αιτούμενη κατασκευή του φράγματος όταν μάλιστα η πεδιάδα αυτού του κάμπου βρίσκεται πολύ κοντά στο μεγάλο κέντρο κατανάλωσης της πρωτεύουσας και μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα στη διατροφική αλυσίδα της χώρας και ιδίως στους ελλειμματικούς τομείς ( γάλακτος, κρέατος, κηπευτικών, φρούτων), αλλά και ως μία επιβράβευση του Δήμου και για την πρωτοβουλία του και για τη διάθεση σημαντικής πίστωσης.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους:
1. Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη
2. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου
Θέμα: Χρηματοδότηση οριστικής μελέτης φράγματος μεταξύ Μονοκαρυάς και Μηλεών

Ο κάμπος Ωρεών-Ιστιαιάς-Ασμηνίου, στη Β. Εύβοια, εκτάσεως 60.000 στρεμμάτων είναι εξαιρετικά παραγωγικός και με εδάφη κατάλληλα για ποικιλία καλλιεργειών από δημητριακά έως ζωοτροφές και κηπευτικά ακόμη και δενδρωδών. Τα προϊόντα του κάμπου αυτού είναι ευφήμως γνωστά.

Παράλληλα, ο κάμπος που είναι στους πρόποδες του Τελεθρίου όρους συνορεύει με τη θάλασσα του ευβοϊκού. Παραλία αμμώδης και ευνοείται η γεωργοτουριστική εκμετάλλευση. 

Η πλήρης αξιοποίηση του κάμπου απαιτεί άρδευση. Σήμερα ένα μικρό μέρος του κάμπου αρδεύεται από γεωτρήσεις - τα υπόγεια ύδατα είναι άφθονα πλην όμως το κόστος της άντλησης ως γνωστό είναι απαγορευτικό. Το υπάρχον δίκτυο χρειάζεται συντήρηση και εκσυγχρονισμό (με την εγκατάσταση υποσταθμού κ.λ.π). 

Μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού (καθ΄ υπόδειξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) διερεύνησε το θέμα της άρδευσης και κατέληξε στη σύνταξη προμελέτης φράγματος στα ανάντη μεταξύ Μονοκαρυάς και Μηλεών, επί του ποταμού Ξηριά και άρδευση με βαρύτητα.

Η μελέτη υποβλήθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (απέσπασε μάλιστα και επαίνους από 4ετίας), μέχρι σήμερα, όμως, δεν χρηματοδοτήθηκε το επόμενο στάδιο της οριστικής μελέτης.

Είναι αυτονόητο όταν έχουμε οριστική μελέτη, έχουμε και ευκαιρίες χρηματοδότησης, με φορέα το Δήμο ή άλλο Νομικό Πρόσωπο.

Παρά το γεγονός ότι το έργο είναι ιδιαιτέρως γνωστό στα ανώτατα κλιμάκια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εκδηλώνουν την έκπληξή τους , ο φάκελος του έργου έχει καταχωνιασθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν την αιτούμενη κατασκευή του φράγματος όταν μάλιστα η πεδιάδα αυτού του κάμπου βρίσκεται πολύ κοντά στο μεγάλο κέντρο κατανάλωσης της πρωτεύουσας και μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα στη διατροφική αλυσίδα της χώρας και ιδίως στους ελλειμματικούς τομείς ( γάλακτος, κρέατος, κηπευτικών, φρούτων), αλλά και ως μία επιβράβευση του Δήμου και για την πρωτοβουλία του και για τη διάθεση σημαντικής πίστωσης.

Ο ερωτών βουλευτής
Σίμος Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...