Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Να αναζητηθούν οι παραλήψεις και να καταλογιστούν στους υπαίτιους οι ζημιές της καταστροφής στην Κύμη

Ανακοίνωση σε πολύ υψηλούς τόνους εξέδωσε το Τμήμα Τοπικής αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Κύμης-Αλιβερίου, για το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή. 
Επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στην Δημοτική Αρχή, θέτοντας πολλά και αμείλικτα ερωτήματα για το τι έφταιξε και η περιοχή της Κύμης έμεινε θαμμένη για μια εβδομάδα στα χιόνια, ενώ ζήτα να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο πεπραγμένων για να αναζητηθούν οι παραλήψεις, και να καταλογιστούν οι ζημιές της καταστροφής στους υπαίτιους.


ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Πολλές μέρες ενωρίτερα από την εκδήλωση της κακοκαιρίας, τόσο η  Μετεωρολογική Υπηρεσία όσο και η Πολιτική Προστασία, ενημέρωσαν και εγγράφως για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κυκλοφόρησαν και σχετικοί χάρτες με χρώματα, που έδειχναν ακριβώς το μέρος αλλά και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Φαίνεται ότι μόνο ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου και η Περιφέρεια δεν τα είδαν.
     
Δυστυχώς. Δήμος και Περιφέρεια αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι ήταν παντελώς απροετοίμαστοι. Κανένας συντονισμός, ανύπαρκτη οργάνωση, κανένας σχεδιασμός, καμία πρόνοια, καμία προετοιμασία. Ναι. Δύσκολα καιρικά φαινόμενα. Πείτε μας όμως, τι σχεδιάσατε, τι οργανώσατε, τι κάνατε από αυτά; Φταίει μόνο ο καιρός; Και μάλιστα όταν το ξέρατε μία εβδομάδα πριν; Τα ερωτήματα πολλά και αμείλικτα:

- Υπήρξε Σχέδιο αντιμετώπισης, εφαρμόστηκε και τι προέβλεπε;

- Υπήρξε σύσκεψη της Δημοτικής Αρχής. πριν καν αρχίσει η κακοκαιρία, με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, την Πυροσβεστική, τους Εθελοντές, τις Ομάδες Διάσωσης, την Περιφέρεια κ.λ.π. όπου παρουσιάστηκε το Σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου;

- Ποιες ενέργειες έκανε ο Δήμος πριν αρχίσει η κακοκαιρία και όχι όταν το πρόβλημα έγινε μη αντιμετωπίσιμο; Η ανταλλαγή εγγράφων από το Σαββάτο και μετά καλύπτει την αδράνειά σας;

- Είχε προμηθευτεί αλάτι ο Δήμος και είχε διανεμηθεί στα επί μέρους δημοτικά διαμερίσματα;

- Είχε προβλεφθεί να διατηρηθεί η ευχερής πρόσβαση των πολιτών στο Νοσοκομείο; Γιατί έμεινε αποκλεισμένο πάνω από μία εβδομάδα;

- Είχαν οριστεί υπεύθυνοι από τον Δήμο για την επίβλεψη και συντονισμό των πιο πάνω και ποιοι εκ μέρους του Δήμου; Η σχετική ανακοίνωση του Δήμου ούτε καν τηλέφωνα δεν είχε στα οποία θα μπορούσαν να απευθυνθούν οι δημότες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

- Είχαν προβλεφθεί θερμαινόμενοι χώροι για τους κατοίκους που δεν είχαν θέρμανση;

- Είχαν ληφθεί μέτρα για την υδροδότηση, τηλεπικοινωνίες ηλεκτροδότηση αλλά και τρόφιμα για τους αποκλεισμένους; 

- Δεν έπρεπε να είχαν ζητηθεί από πριν τα μηχανήματα από την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια;

- Γιατί η εμπλοκή της Περιφέρειας, του στρατού και του Ερυθρού Σταυρού έγινε μετά από δυόμιση ημέρες αδράνειας του Δήμου  αλλά και μία εβδομάδα μετά την μετεωρολογική πρόβλεψη; 

- Πότε μισθώθηκαν ιδιωτικά μηχανήματα; Γιατί αυτό δεν είχε προβλεφθεί ενωρίτερα και έγινε μετά από τρεις ημέρες;

- Γιατί ζητήθηκαν Αλατιέρες και Μηχανήματα του στρατού στις 8-1-2017; Να το ρίξετε πού το αλάτι; Στο χιόνι που είχε φτάσει πάνω από μισό μέτρο;

- Τι ενέργειες είχαν προβλεφθεί και έγιναν για να μην κλείσει ο Κεντρικός Οδικός Άξονας;

- Υπήρξε οργάνωση στις Τοπικές Κοινότητες ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα αποκλεισμού εσωτερικών δρόμων, κτηνοτρόφων; Φυσικά τίποτα. Ένα μεγάλο τίποτα.

Θα  μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλά ακόμα. Φαίνεται όμως, και από το Δελτίο Τύπου του Δήμου, πως ότι έγινε, έγινε από την Πυροσβεστική, τους Διασώστες, τον Ερυθρό Σταυρό, το ΕΚΑΒ, το Διοικητή του Νοσοκομείου, τη ΔΕΗ, το Υπουργείο Υποδομών, τους Εθελοντές, το Στρατό, τον απλό κόσμο.  Όλοι παρόντες. Σε όλους αυτούς αξίζουν συγχαρητήρια. Όλοι εκτός από έναν και κύριο υπεύθυνο. Το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου. Ο Δήμος; ΑΠΩΝ. Μόνο έγγραφα εκ των υστέρων, προκειμένου να καλύψει την αδυναμία του, την ανυπαρξία του, την ανοργανωσιά του. Και σαν να μην έφταναν αυτά, βγήκε και Δελτίο Τύπου από τον Υπεύθυνο(!)Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Ένα κείμενο πολιτικής αναισθησίας, που ομολογεί την ανυπαρξία και την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής. Που «αποδεικνύει» ότι όλα ήταν καλά καμωμένα κατ’ αυτούς. Ούτε μια συγγνώμη στους δημότες που δοκιμάστηκαν και έφτασαν στα όριά τους από την ανυπαρξία, την ανοργανωσιά, την ανικανότητα αυτής της Δημοτικής Αρχής. Ένα συγγνώμη από το Δήμαρχο που ήταν άφαντος όλες αυτές τις δύσκολες μέρες που πέρασαν οι δημότες του. Που ως παρουσία και μόνο χρειάστηκαν τέσσερις ολόκληρες ημέρες.

Πρέπει να αναζητηθούν οι παραλήψεις αυτές  ή και άλλες που θα προκύψουν και να σημειωθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν και να καταλογιστούν στους υπαίτιους αυτής της καταστροφής. 

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο με ένα και μόνο θέμα. Τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής και τον απολογισμό της σχετικά με την αντιμετώπιση της «Αριάδνης». 

Αλιβέρι 17-01-2017


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...