Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Ημερίδα του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

Πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα, η ημερίδα της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ, με θέμα «Η πάλη του εργατικού κινήματος για την κάλυψη των απωλειών. Αγώνας για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.».
Η εκδήλωση Η εκδήλωση διεξήχθη με επιτυχία παρά το εμπόδιο που έβαλε η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας παραχωρώντας ταυτόχρονα τη μοναδική διαθέσιμη αίθουσα συνεδριάσεων και σε άλλη δραστηριότητα που δεν έχει καμιά σχέση με τη λειτουργία
των σωματείων της δύναμής του. 


Στην ημερίδα συζητήθηκαν πλευρές οργάνωσης του αγώνα για ΣΣΕ που να ανοίγουν το δρόμο για την εκπλήρωση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, που να βάζουν στο στόχαστρο την εργοδοσία και το πολιτικό της προσωπικό, που να γίνεται υπόθεση του κάθε εργαζόμενου σε κάθε χώρο δουλειάς. 

Εισηγητικά, το μέλος της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νηρέα,Σπύρος Λοξός σημείωσε ότι "η πρωτοβουλία αυτή δεν ξεκίνησε στενά για το θέμα των ΣΣΕ. Σηματοδοτεί την προσπάθεια να δοθεί αγωνιστική κατεύθυνση στο συνδικαλιστικό κίνημα στη λογική της αντεπίθεσης.

Απέναντι στην επίθεση που έχει δεχθεί η εργατική τάξη και ο λαός συνολικά τα τελευταία χρόνια δεν αρκεί η άμυνα. Η μάχη για να μην περάσουν τα αλλεπάλληλα κύματα αντεργατικών μέτρων δεν είναι αρκετή πλέον."

Οι συμβάσεις εκφράζουν και μερικά πολύ ουσιαστικά ζητήματα. Αποτελούν, με βάση και τα παραπάνω το πιο έμπρακτο αποτέλεσμα της ικανότητας της ΕΤ να διαπραγματεύεται συλλογικά τους όρους που πουλά την εργατική της δύναμη. Η σύμβαση είναι ο καθρέφτης της κατάστασης του συνδικαλιστικού κινήματος σε ένα χώρο, κλάδο και συνολικά.

Η απουσία ΣΣΕ και η κυριαρχία ατομικών εκφράζει την απουσία συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η υπογραφή συμβάσεων με δυσμενείς όρους είναι αποτέλεσμα δράσης συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων. Η μάχη για την υπογραφή συμβάσεων που περιλαμβάνουν τα παραπάνω προϋποθέτει την ύπαρξη ταξικά προσανατολισμένης συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Λόγων αυτών των χαρακτηριστικών των ΣΣΕ η μάχη για την υπογραφή τους αποτελεί την κυριότερη δραστηριότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Γι’ αυτό και ένας από τους βασικούς στόχους της αντεργατικής επίθεσης των τελευταίων ετών ήταν νομικές διατάξεις που αχρηστεύουν σε μεγάλο βαθμό τις ΣΣΕ, ιδιαίτερα τις κλαδικές.

Προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη για ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος.

Με βάση τα παραπάνω η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ θέλουμε να είναι η αιχμή του δόρατος της μάχης. 

Τα συνθήματα που θα χαρακτηρίζουν την κατεύθυνση πρέπει να είναι:
  • ανάκτηση των απωλειών
  • κάλυψη των σύγχρονων αναγκών
  • κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή
Με αυτούς τους στόχους θέλουμε να βγει το κίνημα στην αντεπίθεση. Το περιεχόμενο του καλέσματος για τις συλλογικές συμβάσεις υπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει στην ουσία αυτούς τους στόχους.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή να τα λάβει όλα αυτά υπόψη του και με τις όποιες ενστάσεις και επιφυλάξεις μπορεί να έχει να συμμετάσχει στην οργάνωση της πάλης. 

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να σκεφθεί σοβαρά πως κάθε μέρα που καθυστερεί να κάνει το βήμα της οργάνωσης, η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Πως έχει να χάσει πιο πολλά αν μείνει αμέτοχος απ’ ό,τι αν αγωνιστεί.

Χρειάζεται μέσα από την ίδια τους την πείρα οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα. Να γίνει κατανοητό ότι καμιάς μορφή διαχείριση ενός εκμεταλλευτικού συστήματος δεν μπορεί να έχει φιλεργατικά αποτελέσματα.

Να συνειδητοποιηθεί ότι εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο και με βάση αυτό να αναζητήσουμε τη διέξοδο. Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Πρέπει η εργατική τάξη μαζί με όλο το λαό να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. 

Με μια άλλη εξουσία που αυτοί θα έχουν το κουμάντο να μετατρέψουν τον πλούτο από πηγή κέρδους για τους καπιταλιστές σε αγαθό για την κοινωνία και την κάλυψη των αναγκών της."

Στην ημερίδα επίσης υπήρχαν παρεμβάσεις σχετικά με την "εμπειρία από την πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ" από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας, Τζαβάρα Γιάννη, σχετικά με το "ρόλο του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στην υπονόμευση του αγώνα των εργαζομένων για την εκπλήρωση των σύγχρονων δικαιωμάτων τους - το παράδειγμα του εμπορίου και του τουρισμού" από την πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας Καραμπέτσου Ασημίνα και σχετικά με την κατάσταση με τους νέους εργαζόμενους και τη κατάρτιση από τον Οδυσσέα Πύθουλα, μέλος της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

Η ημερίδα έκλεισε με παρέμβαση από την Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο. 

Τέλος, έγινε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο,που διοργανώνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία που στηρίζουν την πρωτοβουλία για τις ΣΣΕ, στη Χαλκίδα, την Τρίτη 18/10, 6.30μμ στην Πλατεία Αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...