Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Νέα τροπολογία για τα «Πόθεν έσχες» Πολιτικών, Περιφερειαρχών, Δημάρχων, Γεν.Γραμματέων κ.τ.λ κατέθεσε η κυβέρνηση

Τροπολογία για το πόθεν έσχες των πολιτικών αλλά και όλων των υπόλοιπων προσώπων  που υποχρεούνται στην κατάθεση του, κατέθεσε η κυβέρνηση. 
Η προτεινόμενη τροπολογία έχει ως εξής: “Στην περίπτωση γ’ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.3213/2003 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Ειδικότερα τα πρόσωπα που ελέγχονται υποχρεωτικά, σύμφωνα με το άρθρο 3Β παρ. 2 του παρόντος νόμου και το άρθρο 7Α παρ. 3 περίπτωση γ’ στοιχ. αα’ έως ζζ’ ν. 3691/2008 επισυνάπτουν στη δήλωση αντίγραφα των αναγκαίων εγγράφων, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση, όπως αυτά θα εξειδικευθούν στην Απόφαση του Προέδρου της Βουλής και την Κ.Υ.Α., η έκδοση των οποίων προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ν. 3213/2003»”.

Η σχετική διάταξη, περιλαμβάνει τους υποχρεωτικώς (σ.σ. και όχι τους δειγματοληπτικώς) ελεγχόμενους σύμφωνα με τον νόμο για το πόθεν έσχες. Σημειώνεται, ότι στον υποχρεωτικό έλεγχο εμπίπτει ένας ευρύς κύκλος κρατικών λειτουργών, καθώς και προσώπων που δραστηριοποιούνται σε τομές που σχετίζονται με τον δημόσιο βίο ή συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Μεταξύ αυτών, είναι και ο πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, ευρωβουλευτές, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, εισαγγελείς και δικαστές των ανωτάτων δικαστηρίων, τα ανώτατα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, και ιδιοκτήτες και μέτοχοι, αλλά και διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων ΜΜΕ (τηλεοπτικοί σταθμοί και έντυπα πανελλήνιας κυκλοφορίας).

Με την συγκεκριμένη τροπολογία, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, συμπληρώνονται οι διατάξεις του ν. 3213/2003 και προβλέπεται ότι τα πρόσωπα, των οποίων οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ελέγχονται υποχρεωτικά από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (άρθρο 3Β παρ. 2 του ν. 3213/2003) και από τη Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (άρθρο 7Α παρ. 3 του ν. 3691/2008), επισυνάπτουν αντίγραφα των αναγκαίων εγγράφων, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή τους κατάσταση.

Ειδικότερα, με την τροπολογία, στόχος είναι, για τα πρόσωπα των οποίων οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ελέγχονται υποχρεωτικώς (ν.3213/2013 και 3691/2008), να επισυνάπτουν σε κάθε περίπτωση αντίγραφα των αναγκαίων εγγράφων, από όπου προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση.

Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και η επιτάχυνση του ελέγχου των υποχρεωτικώς ελεγχόμενων προσώπων. Μέχρι σήμερα, η εν λόγω υποβολή δεν ήταν υποχρεωτική (απλώς δυνητική και κατόπιν ειδικού αιτήματος).

Υπενθυμίζεται, ότι οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων θα υποβληθούν φέτος, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικά. Το σύστημα για την υποβολή τους θα ανοίξει την 15η Οκτωβρίου 2016, ενώ τελευταία προθεσμία υποβολής τους ορίστηκε η 15η Ιανουαρίου 2017.

Σε αυτές τις δηλώσεις, σύμφωνα με την τροπολογία, οι παραπάνω υπόχρεοι θα υποβάλλουν επισυναπτόμενα και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να αποδεικνύεται η δηλωθείσα περιουσία τους.

Η οριστική εξειδίκευση των δικαιολογητικών που πρέπει να υποβάλλουν οι υπόχρεοι θα καθοριστεί με την ΚΥΑ και την απόφαση του προέδρου της Βουλής.

Τα πρόσωπα που καλούνται να υπόκεινται στους όρους της συγκεκριμένης τροπολογίας είναι:

α. Ο Πρωθυπουργός.

β. Οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

γ. Οι Υπουργοί, οι αναπληρωτές Υπουργοί και οι Υφυπουργοί.

δ. Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.

ε. Οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι και όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων της περίπτωσης β’.

στ) Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης,

ζ) Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Συντονιστών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όταν αυτοί διοριστούν (άρθρο 28 του ν. 4325/2015),

η) Προέδρων, των Αντιπροέδρων, των Διοικητών και των διευθυνόντων συμβούλων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών,

θ) Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας,

ι) του Προέδρου και των Αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,

ια) των ιδιοκτητών, των βασικών μετόχων, των προέδρων, των διευθυνόντων συμβούλων, των διαχειριστών, καθώς και των γενικών διευθυντών και των διευθυντών ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση:

ιβ) των τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης ή παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, και

ιγ) των επιχειρήσεων ή εταιρειών που εκμεταλλεύονται ή εκδίδουν ημερήσια ή περιοδικά έντυπα πανελλήνιας κυκλοφορίας, όπως και των βασικών μετόχων αυτών,

ιδ) των Αρχηγών και των Υπαρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...