Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση για την απόρριψη από την ΕΕ έργων πυροπροστασίας και αποζημιώσεων απο την πρόσφατη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια

Καταγγέλουμε στο λαό της περιοχής την απαράδεκτη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που απαιτούσε:

· Άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων όσων πλήγηκαν από την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια με την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης και των Περιφερειακών Ταμείων της

ΕΕ.

· Άμεση στήριξη των ρετσινοπαραγωγών.

· Άμεση κάλυψη των χρόνιων τραγικών ελλείψεων σε σύγχρονα κάθε είδους μέσα πυρόσβεσης, προσωπικού και υποδομών.

Είναι κυνικοί! Χωρίς περιστροφές λένε: «Τα προληπτικά μέτρα ή η αποζημίωση πληγέντων ιδιωτών δεν είναι επιλέξιμα»!

Με λίγα λόγια λένε ότι τα 25.000 στρέμματα πευκοδάσους και οι άνεργοι πλέον ρετσινοπαραγωγοί δεν συνιστούν σημαντική απώλεια για την ΕΕ ώστε να ασχοληθεί μαζί τους, πολύ περισσότερο και να τους αποζημιώσει. 

Την ίδια στιγμή επιλέγουν να χορηγούνται δις ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από το πακέτο Γιούνκερ, το ΕΣΠΑ, τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης κλπ.

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης παραδέχεται ότι ακόμα κι αν τελικά αποζημίωνε η ΕΕ τους πληγέντες θα επρόκειτο τελικά για ψίχουλα ενώ την ίδια ώρα ψεύδεται αφού ισχυρίζεται ότι οι αποζημιώσεις της «δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια εισοδήματος ή τις ζημιές που καλύπτονται από την ασφάλιση του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)» γιατί είναι γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ όταν, αν κι εφόσον, αποζημιώνει αφορά ελάχιστα και ελάχιστους σε κάθε ανάλογη περίπτωση.

Να τους χαίρονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που χρόνια αλλά και μέχρι χθες, μετά την πυρκαγιά, έχουν φλομώσει στο ψέμα τους εργαζόμενους της περιοχής για την περιβόητη «Ευρώπη της αλληλεγγύης» και το «Ευρωπαϊκό κεκτημένο». Η ΕΕ τέτοια ήταν, τέτοια είναι και θα είναι: ένωση του κεφαλαίου για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του που προϋποθέτει τσακισμένα τα δικαιώματα των λαών. 

Να τους χαίρονται οι διάφοροι υπουργοί, βουλευτάδες και πολιτευτάδες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που περιδιάβαιναν στα καμένα χτυπώντας στην πλάτη τους πληγέντες δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις και μόλις τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν, έπιασαν πάλι δουλειά για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής! Πως αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός που αναφέρεται στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλλει αίτηση αποζημίωσης; Τόσες μέρες έχουν περάσει και η κυβέρνηση δεν μπήκε καν στον κόπο να καταθέσει αίτημα για διεκδίκηση αποζημιώσεων! Τι περιμένει; Δε θέλει ούτε να ενοχλήσει τους αξιωματούχους της ΕΕ;

Η απάντηση δόθηκε στους ρετσινοπαραγωγούς διά στόματος του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων υπουργών και θυμίζει την παροιμία «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι». Ούτε λίγο, ούτε πολύ είπαν ότι η αποζημίωση στους πληγέντες ρεστινοπαραγωγούς θα δοθεί από το Δεκέμβρη του 2017 και μετά, ενώ για όσους «γλίτωσαν» από τη φωτιά η επιδότηση μειώνεται από 0,45/κιλό σε 0,35 το κιλό!

Οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες, οι ρετσινάδες και από αυτή την εξέλιξη μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της. Δε χωρά άλλη αναμονή! Όσοι παρουσιάζονται ως σωτήρες το μόνο που σώζουν είναι τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Μονόδρομος είναι η οργάνωση του αγώνα, η κοινή δράση και συμμαχία του λαού διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Σε αυτό τον αγώνα ο λαός της περιοχής έχει συμπαραστάτη το ΚΚΕ που απαιτεί την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων όσων πλήγηκαν από την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, την άμεση κάλυψη των χρόνιων τραγικών ελλείψεων σε σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, προσωπικό και υποδομές, την κατασκευή όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των ρετσινοπαραγωγών.

Παρατίθεται η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Τεράστια είναι η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά που κατέκαιγε για τέσσερις μέρες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Η φωτιά έβαλε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ έκαψε 25.000 στρέμματα πευκοδάσους σπάνιου φυσικού κάλλους. Την ίδια στιγμή στην ανεργία βγαίνουν για τα επόμενα χρόνια οι ρετσινοπαραγωγοί της περιοχής.

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εντείνει τις περικοπές κονδυλίων για τις λαϊκές ανάγκες, όπως αυτές για υποδομές και προσωπικό πυροπροστασίας, αλλά και της ΕΕ, η οποία δεν κρίνει επιλέξιμες τις δαπάνες για τις υποδομές πυροπροστασίας, με κριτήριο την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν να καταβληθούν αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Γενναία αποζημίωση για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή οι ρετσινοπαραγωγοί περνούν στην ανεργία. Να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα υποδομής ώστε να ξαναγίνει δάσος αλλά και να μην πληγεί η περιοχή με τις πρώτες βροχοπτώσεις.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή για την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων όσων πλήγηκαν από την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια με την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης και των Περιφερειακών Ταμείων της ΕΕ, για την στήριξη των ρετσινοπαραγωγών όσο και την άμεση κάλυψη των χρόνιων τραγικών ελλείψεων σε σύγχρονα κάθε είδους μέσα πυρόσβεσης, προσωπικού και υποδομών;».

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην απάντηση της εξ ονόματος της Επιτροπής στις 20 Σεπτέμβρη 2016 η κ. Creţu αναφέρει:

«Η κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την καταστροφή που περιγράφει o κ. βουλευτής εξαρτάται ουσιαστικά από την εκπλήρωση δύο όρων. Πρώτον, η συνολική άμεση ζημία πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του περιφερειακού ΑΕΠ.

Στην περίπτωση της περιφέρειας του Βόρειου Αιγαίου, στην οποία ανήκει η Χίος, αυτό σημαίνει ότι η ζημία πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 38,2 εκατ. ευρώ. Για την Κεντρική Ελλάδα, στην οποία ανήκει η Εύβοια, το κατώτατο όριο ζημίας ανέρχεται σε 116 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, οι αρμόδιες εθνικές αρχές της Ελλάδας πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης στην Επιτροπή εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει αίτηση. Η βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργειες έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης. Τα προληπτικά μέτρα ή η αποζημίωση για ιδιωτικές ζημίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον κλάδο της γεωργίας, δεν είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Μέσω των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη για την αποκατάσταση ζημιών σε δάση και γεωργική γη, καθώς και του παραγωγικού δυναμικού που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και λοιπά καταστροφικά συμβάντα. Τα μέτρα δύνανται να περιλαμβάνουν στήριξη για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια και εξοπλισμό, καθώς και την ανασύσταση του δυναμικού παραγωγής καλλιεργειών και ζώων που ενδεχομένως επλήγη, αλλά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια εισοδήματος ή τις ζημίες που καλύπτονται από την ασφάλιση του ελληνικού οργανισμού γεωργικών ασφαλίσεων.

Τέλος, οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζονται στον γεωργικό τομέα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να καταρτίσουν εθνικά καθεστώτα ενισχύσεων για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές. Η Ελλάδα έχει πράγματι θεσπίσει στο παρελθόν τέτοια καθεστώτα ενισχύσεων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...