Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Η Σφυριχτή Γλώσσα του χωριού Αντιά στην Νέα Υόρκη

Η Σφυριχτή  Γλώσσα του χωριού Αντιά πέρασε τον Ατλαντικό και γίνετε πρεσβευτής  της Ελλάδας.
Η δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών, καθώς και η προσπάθεια του πρόεδρου Παναγιώτη Τζαναβάρη πιάνουν τόπο και δικαιώνονται για την διάσωση της Σφυριχτής Γλώσσας, η οποία μετά την προβολή της στο Φεστιβάλ Αθηνών επάξια πέρασε τον Ατλαντικό και ακούγεται στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη είχε προγραμματίσει από καιρό την έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων του Δίον. Οι διοργανωτές θέλοντας να δημιουργήσουν ένα διάλογο μεταξύ της Αρχαίας και της Σύγχρονης τέχνης, ζήτησαν την συμμετοχή του εικαστικού καλλιτέχνη Κώστα Ιωαννίδη. Η πρόταση του να συμπεριλάβει την Σφυριχτή γλώσσα στην έκθεση του Δίον έγινε ομόφωνα δεκτή.

Ακολούθησαν ηχογραφήσεις και το γύρισμα ταινίας μικρού μήκους στο μαγευτικό αρχαιολογικό πάρκο του Δίον με φόντο τον Όλυμπο. Στη Νέα Υόρκη παρουσιάζονται δύο ηχητικές εγκαταστάσεις του Ιωαννίδη, μια μέσα στον εκθεσιακό χώρο με την μεταφορά του ηχοτοπίου από το Δίον και μια δεύτερη στην είσοδο της έκθεσης με θέμα έναν διάλογο ανάμεσα στο Νάρκισσο και την Ηχώ. Με αυτό τον τρόπο έχει μεταφερθεί και ακούγεται η Ελληνική Σφυριχτή γλώσσα στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 22 Μαρτίου έως και τις 18 Ιουνίου.

Παράλληλα στον διαδικτυακό τόπο του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης προβάλλεται ταινία μικρού μήκους η οποία  παρουσιάζει τις ηχογραφήσεις που έγιναν στο Δίον. Την σκηνοθεσία της ταινίας έκανε ο Κώστας Ιωαννίδης και η Δέσποινα Κονταργύρη, τον ήχο επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Φάμπας και την εικόνα οι Δημήτρης Μεράντζας και Αλέξης Λαχανοκάρδης. Οι σφυριχτές που συμμετείχαν ήταν οι εξής τέσσερις, Παναγιώτης Τζαναβάρης, Κώστας Γιαννακάρης, Γιάννης Αποστόλου  και Παναγιώτης Μπουρνουσούζης  ο οποίος είναι άξιος συγχαρητηρίων διότι έχει καταφέρει να τελειοποίηση την εκμάθηση της σφυριχτής γλώσσας με την παράδοση από τον Δάσκαλο μόνο τριών μαθημάτων. Το βίντεο είναι διαθέσιμο στο F/B  Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αντιωτών.          

Τον Μάιο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αντιωτών και πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας, κατόπιν προσκλήσεως,  θα επισκεφτεί την Γαλλία και ειδικότερα την πόλη Pau  στην περιοχή των Πυρηναίων όπου έχoυν  αναβιώσει τη Σφυριχτή  Γλώσσα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κατά την επίσκεψη του εκεί  θα γίνουν  διάφορες συναντήσεις με φορείς  προκειμένου το 2017 να διοργανωθεί  εκεί από κοινού η Δεύτερη Διεθνής Συνάντηση Μελέτης και Διάσωσης  της Σφυριχτής Γλώσσας ,με την επιδίωξη να συμμετέχουν τα κανάρια νησιά και το Κουσκούι  από την Μαύρη Θάλασσα.                                                                                                                                                          
Παράλληλα θα επισκεφτεί το εκεί κολέγιο και το  Ι Universite de Pau  όπου διδάσκετε η Σφυριχτή Γλώσσα και θα κάνει παρουσίαση που θα αφορά  την χρήση της διαχρονικά, όπου από  τρόπο επικοινωνίας μπορεί να γίνει τρόπος  έκφρασης τέχνης ,τρόπος προβολής και τρόπος σύσφιξης  σχέσεων και ανταλλαγής απόψεων των διαφορετικών λαών που την χρησιμοποιούν .                                                                                                                                          
Αυτή την περίοδο ο Πρόεδρος Παναγιώτης Τζαναβάρης  βρίσκετε σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους  του Γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού  FRANCE 3   ούτος ώστε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου να επισκεφτεί τα Αντιά  προκειμένου να κάνει μία παραγωγή για  την Σφυριχτή Γλώσσα.

Tα γυρίσματα στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίον







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...