Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Προτάσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τουρισμού Καρύστου στον Περιφερειάρχη Κ. Μπακογιάννη και το Περιφερειακό Συμβούλιο

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη, κυρία Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες/οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, θέλουμε αρχικά να σας ευχαριστήσουμε για την ιδιαίτερη τιμή να επισκεφθείτε την πατρίδα μας και να συνεδριάσετε για πρώτη φορά στην Κάρυστο.

Πιστεύουμε ότι ο Τουρισμός αποτελεί για την Εύβοια & την Καρυστία, την πιο σημαντική ορατή προοπτική, που μπορεί να συμβάλει στην επανεκκίνηση της τοπικής
οικονομίας.

Α) ΦΥΣΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ



Η περιοχή μας ενταγμένη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους,στο Ευρωπαικό Δίκτυο «Φύση 2000», έχει στερηθεί τα τελευταία χρόνια, ευκαιρίες τουριστικής αξιοποίησης. 


Ζητούμενα είναι. η ανύπαρκτη προσβασιμότητα, αξιοποίηση και προστασία στα σημεία της Φυσικής μας Κληρονομιάς, όπως το Φαράγγι του Δημοσάρη, του Αγίου Δημητρίου και του Πλατανιστού, ο Καστανόλογγος, αλλά και Αρχαιολογικών μνημείων όπως τα μοναδικά Δρακόσπιτα και η Αρχάμπολη!

Το ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ, που βρίσκεται πολύ κοντά στο χώρο που βρισκόμαστε τώρα, μία συστηματική εργασία αποτύπωσης της Χλωρίδας και της Πανίδας της Όχης, που έγινε το 2000 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν λειτούργησε ποτέ.

Προτείνουμε την άμεση λειτουργία του και τη μετατροπή του σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας (μετά και την μεταφορά του Β’ Δημοτικού στο νέο του χώρο, που σήμερα στεγάζεται σε διπλανό παραδοσιακό κτίριο), με παράλληλη θεματική την Ενέργεια / «Από το Νερόμυλο, στον Ανεμόμυλο».

Εκτός από τη βελτίωση του οδικού δικτύου, στους πόλους τουριστικής έλξης που αναφέραμε, θεωρούμε σημαντική την ολοκλήρωση του Οδικού κυκλώματος Κάβο Ντόρο με έμφαση το κομμάτι Αμυγδαλιά – Καλλιανοί.

Παράλληλα προτείνουμε την διαμόρφωση δικτύου πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, την σήμανση και ανάδειξή τους και την δημιουργία οδηγών σε έντυπη & ηλεκτρονική μορφή. Απαραίτητη θεωρούμε και την επανέκδοση του «Πράσινου βιβλίου της Όχης» σε 4 γλώσσες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από εδώ και το Κ.Π.Ε. βρίσκεται ο βυζαντινός ναός των Ταξιαρχών, που χρήζει επειγόντως συντήρησης όπως και ο μεσαιωνικός πύργος Χαρτζάνι, που βρίσκεται επίσης κοντά μας. 

Β) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ


Όπως προαναφέραμε, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διατήρηση του φυσικού κάλλους της περιοχής και η ισόρροπη ανάπτυξη με βασικό κριτήριο το Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο.



Θεωρούμε επίσης επιβεβλημένη την φυσική αποκατάσταση, σε όλη τη διαδικασία υλοποίησης των έργων εγκατάστασης και υποστήριξης αυτών, την υπογειοποίηση των δικτύων μεταφοράς και την μη εγκατάσταση σε σημεία που προσβάλλουν Φυσικά και Αρχαιολογικά Μνημεία της πατρίδας μας.

Θεωρούμε αυτονόητη την ύπαρξη ανταποδοτικών μέτρων στο σύνολο του Δήμου Καρύστου, με έμφαση στις περιοχές εγκατάστασης των πάρκων και την απόλυτη τήρηση του μέγιστου μέτρου 4%, επί της συνολικής έκτασης του Δήμου μας.

Γ) ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Θεωρούμε επιτακτική την εκπόνηση νέου έργου σε λιμάνι Καρύστου για την οριστική αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται στην δυτική παραλία Καρύστου, μετά την προέκταση του λιμενοβραχίονα.

Σημειώνουμε επίσης ότι ενώ το προβλεπόμενο βάθος είναι 6 μέτρα, το βάθος σήμερα στην είσοδο του λιμανιού είναι 3,40, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη την προσέγγιση ακόμη και μεγάλων ιστιοπλοικών.

Ταυτόχρονα θεωρούμε θετική τη συνεργασία με ΟΛΝΕ, για την καλύτερη οργάνωση του ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών και τη προοπτική δημιουργίας Πύλης Εισόδου, για σκάφη που έρχονται από το εξωτερικό.

Επίσης, επιζητούμε την Πίεση της Περιφέρειας προς την Κτηματική, για την άμεση χάραξη αιγιαλού και παραλίας στην ακτογραμμή του κόλπου Καρύστου.

Προτείνουμε, λόγω και του γεγονότος ότι υπάρχουν στα όρια του Δήμου μας πολυσύχναστες παραλίες, να προχωρήσουμε σε διαδικασία πιστοποίησης για «Γαλάζιες σημαίες».

Θεωρούμε επίσης εποικοδομητική τη συνεργασία σας με την Περιφέρεια Αττικής για την από κοινού δημιουργία & ανάδειξη του Καταδυτικού πάρκου του Νότιου Ευβοικού.

Με την ευκαιρία της σημερινής σας συνάντησης, θέλουμε να σας συγχαρούμε για την μεγάλη σας επιτυχία, να επαναφέρετε μετά από χρόνια τον θεσμό του «RALLY ACROPOLIS» στη Στερεά Ελλάδα.

Το «RALLY ACROPOLIS» που σήμερα διοργανώνεται σαν «SEA JETS RALLY ACROPOLIS», σηματοδοτεί για εμάς δύο κατευθύνσεις :

Τη μοναδική ευκαιρία προβολής μέσα από μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπου σύντομα θα σας καλέσουμε να είστε αρωγοί σε τέτοιες εκδηλώσεις στη Νότια Εύβοια.

Το Rally Acropolis φέρει πλέον το όνομα της βασικής Εταιρείας Χορηγού, της SEA JETS, που είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία ταχυπλόων στην Ευρώπη. Το λιμάνι της Καρύστου ήταν το πρώτο λιμάνι δραστηριοποίησης της εταιρείας όταν ως ILIO LINES, ξεκίνησε τα ταξίδια της στο Αιγαίο, το 1990. 

Ελπίζουμε σύντομα η Νότια Εύβοια να συνδεθεί με τις Κυκλάδες, όπως γινόταν σχεδόν αδιάλειπτα σε ολόκληρο τον 20ο. Αιώνα.

Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε πολύ σημαντικό τον προγραμματισμό ράμπας πρόσδεσης διερχόμενων πλοίων, στην περιοχή του Μπούρου ή της Αγίας Παρασκευής ( για την Αγία Παρασκευή υπάρχει σχετική μελέτη από τον Οικοδ. Συνετ. Των Στρατιωτικών).

Ολοκληρώνοντας θέλουμε πολύ συνοπτικά να προτείνουμε:

Θεωρώντας πολύ σημαντική την διασύνδεση τουρισμού και πρωτογενούς τομέα, την δημιουργία Π.Ο.Π. για Ευβοϊκά προϊόντα, ξεκινώντας από το κοκκίνικο αρνί και τα παράγωγα προϊόντα του.

Κρίνοντας όχι επιτυχή μέχρι σήμερα την προσπάθεια όλων των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, στην προσπάθεια προσέλκυσης σχολικών εκδρομών ακόμη και από τα σχολεία της Περιφέρειας, επιμένουμε στην καλύτερη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, την έκδοση φυλλαδίων και την παροχή κινήτρων, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Θεωρούμε ιδιαίτερα γόνιμη την επέκταση του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ που οργανώνετε στη Χαλκίδα, με πιο περιορισμένη διάρκεια, σε ματαγενέστερες ημερομηνίες, σε κωμοπόλεις της Εύβοιας. Προσδοκούμε να φιλοξενήσουμε το θεσμό αυτό στη Κάρυστο, τους επόμενους μήνες.

Περιμένουμε τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων Leader / Life / άλλων, για την αξιοποίηση των ιδιαίτερων στοιχείων της περιοχής και τη συνεργασία δημόσιου & ιδιωτικού τομέα.

Τονίζουμε τέλος την ανάγκη συντονισμένης προβολής του τουριστικού μας προϊόντος σε Ελλάδα & Εξωτερικό και την ανάγκη Marketing Προορισμού. Στηρίζουμε την συνολική προώθηση της Στερεάς, τονίζουμε όμως την ανάγκη συνύπαρξης του «Destination Evia” για το οποίο έχουμε συνειδητά εργαστεί τα τελευταία χρόνια!

Ευχαριστούμε για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας και την επίσκεψή σας. Είμαστε στη διάθεσή σας, για κάθε δυνατή υποστήριξη του έργου σας.

Σας περιμένουμε και πάλι κοντά μας το Μάιο, στην Διημερίδα που διοργανώνουμε στην Κάρυστο, στην μεγάλη γιορτή του Τουρισμού & της Φιλοξενίας, στην οποία καλείστε να είστε Συν-διοργανωτές.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ 
Κάρυστος 28-3-2016


























Περισσότερα εδώ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...