Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Καταγγελία της ΕΛΜΕ Εύβοιας για τη μεταστέγαση του ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑΛ

Αναφορικά με την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στις σχολικές κοινότητες του Ειδικού ΕΠΑΛ Χαλκίδας και του Λυκείου Δροσιάς, με αφορμή την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εξώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ειδικού ΕΠΑΛ και να τους μεταστεγάσει στο κτίριο του Λυκείου Δροσιάς δηλώνουμε τα ακόλουθα:

Το κτιριακό πρόβλημα του Ειδικού ΕΠΑΛ, όπως και όλων των ειδικών σχολείων της περιοχής, έρχεται να προστεθεί στο συνολικό κτιριακό πρόβλημα των σχολείων της Χαλκίδας και αναδεικνύει με το πιο γλαφυρό τρόπο, τον τρόπο που αντιμετωπίζουν κυβερνήσεις και ΕΕ τις λαϊκές
ανάγκες. 

Τα 3ο – 6ο γυμνάσια επί 6 χρόνια περιμένουν την επισκευή του κτιρίου τους και λειτουργούν σε containers. Τα ΕΠΑΛ στο Βούρκο, χρόνια τώρα ζητάνε να γίνει αντισεισμικός έλεγχος που ποτέ δε γίνεται. Και άλλα σχολεία είναι ήδη πολύ παλιά και πιθανόν στο άμεσο μέλλον να χρειαστούν κι εκεί παρεμβάσεις. Τι κάνουν όμως οι κυβερνήσεις; 

Επεμβαίνουν με βραδύτερο ρυθμό από το ρυθμό με τον οποίο παρουσιάζονται τα προβλήματα με αποτέλεσμα, αυτά να διογκώνονται. Πριν ολοκληρωθεί η επισκευή ενός σχολείου, ανακύπτει η ανάγκη παρέμβασης σε άλλο.


Η ΕΕ από την άλλη μεριά μοιράζει απλόχερα χρήματα (μέσω ΕΣΠΑ), αλλά μόνο σε συγκεκριμένους σκοπούς που επιλέγει αυτή, χρηματοδοτώντας έργα για τις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς και όχι έργα για τις λαϊκές ανάγκες. 

Η ΕΛΜΕ Εύβοιας καταγγέλλει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την απόφαση του Δήμου Χαλκιδέων να μεταστεγάσει στα μέσα της σχολικής χρονιάς, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ειδικού ΕΠΑΛ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την τεράστια ψυχολογική αναστάτωση που θα δημιουργήσει τόσο σε αυτούς όσο και στις οικογένειές τους.

Σε καμία περίπτωση η ολιγωρία και οι κακοί χειρισμοί της Δημοτικής αρχής δεν θα μετακυληθούν στη σχολική κοινότητα και δεν θα γίνουν πρόβλημα των δυο σχολείων που δεν έχουν κανένα λόγο να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους. 

Το δικαίωμα στη μάθηση μέσα σε ασφαλή, αξιοπρεπή και κατάλληλα σχολικά κτήρια είναι αδιαμφισβήτητο και η πολιτεία έχει την ευθύνη για την απρόσκοπτη εξασφάλιση αυτού του δικαιώματος.

Η ΕΛΜΕ Εύβοιας δηλώνει πως θα σταθεί στο πλευρό των μαθητών, των γονέων και των συναδέλφων που απειλούνται από την έξωση και θα εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης των μαθητών που δεν θα πληροί παιδαγωγικά κριτήρια και όρους. 

Απαιτούμε να βρεθεί βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στη στέγαση των Ειδικών σχολείων, που υφίστανται όλο τον εμπαιγμό και την ολιγωρία της πολιτείας και οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διαφορετικά να επιλέξουν τον έντιμο δρόμο της παραίτησης και της ιδιώτευσης.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...