Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΣΠΠΕΝΚ - Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να πει καθαρά στην κοινωνία εάν δέχεται ή όχι τα νέα αιολικά πάρκα που θα πλημμυρίσουν τη Νότια Καρυστία

Συνάντηση πραγματοποίησαν το Σάββατο 20/2/2016 στο Ξενοδοχείο Γαλαξίας. τα μέλη του ΔΣ και φίλοι του Συλλόγου Προστασίας Καρυστίας με Θέματα συζήτησης:

1. Αιολικά Πάρκα: παρουσίαση των θέσεων του Συλλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο.
2. Καστανόλογγος: προγραμματισμός φυτεύσεων και προστασία των νεαρών φυτών.

Αναλυτικά:
1. Αιολικά Πάρκα
Τον Μάρτιο 2016 αναμένεται να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τα νέα Αιολικά Πάρκα. Είναι γεγονός ότι η Νότια Καρυστία είναι δεμένη χειροπόδαρα με επίσημες άδειες και εγκρίσεις που έχουν ληφθεί σε υπουργεία.

Ωστόσο, οι εκ των άνωθεν αποφάσεις δεν αναιρούν την ευθύνη του Δημοτικού Συμβούλιου να προστατεύσει τα συμφέροντα του τόπου. Οφείλει λοιπόν να πει καθαρά στην κοινωνία εάν δέχεται ή όχι τα νέα αιολικά πάρκα που θα πλημμυρίσουν τη Νότια Καρυστία, θα μακελέψουν το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας και θα προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις. 

Τα μέλη του ΔΣ που θα εκπροσωπήσουν το Σύλλογο θα εκθέσουν το ζήτημα σφαιρικά και συνολικά ως προς τις επιπτώσεις του και με τεχνικά στοιχεία ως προς τις επεμβάσεις που θα γίνουν. Σε αυτό το σημείο θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία ενός εκπροσώπου του Δασαρχείου που γνωρίζει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον τις επιπτώσεις που θα έχουν οι δρόμοι πρόσβασης.

Πρέπει να γίνουν κατανοητές οι κολοσσιαίες επεμβάσεις που απαιτούνται για τη μεταφορά και το στήσιμο εκατοντάδων ανεμογεννητριών σε απαγορευτικές κλίσεις εδάφους καθώς και οι καταστροφικές συνέπειες που θα επακολουθήσουν από τις βροχοπτώσεις. 

Αναμένουμε επίσης τη θέση που παίρνουν οι Σύλλογοι των παραγωγικών δραστηριοτήτων ( επιχειρηματίες του τουρισμού, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, λατόμοι) που ολοφάνερα οι δραστηριότητες τους θίγονται άμεσα. 

Το δικό μας συμπέρασμα είναι ότι εάν δεν εμποδίσουμε το κακό στη γέννησή του, ο τόπος μας θα οδηγηθεί σε οριστική υποβάθμιση αφού το πολυτιμότερο αγαθό του, το φυσικό περιβάλλον, θα υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. 

Όσοι δεν θέλουν η σπάνια φυσική ομορφιά του τόπου μας να γίνει παρελθόν και να τη νοσταλγούν μόνο μέσα από φωτογραφίες (όπως κάνουμε για την παλιά Κάρυστο, το παλιό Γυμνάσιο και άλλα που χάθηκαν στο βωμό των συμφερόντων) και όσοι δεν θέλουν η Νότια Καρυστία να καταντήσει ένα τεράστιο αιολικό εργοστάσιο, ας πουν τώρα ΟΧΙ στις νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων.

2. Καστανόλογγος 

Πολλά από τα κάστανα που μαζέψαμε τον Οκτώβριο 2015 έχουν βλαστήσει με τεχνητό τρόπο! Πέντε μέλη του Συλλόγου μας και του Μελισσοκομικού Συλλόγου ανέλαβαν να μεγαλώσουν τα νεαρά φυτά μέχρι να φυτευθούν στον Καστανόλογγο την επόμενη χρονιά. Για φέτος θα δοκιμάσουμε πειραματικά την απευθείας φύτευση λίγων προβλαστημένων καστάνων για να δούμε το ποσοστό επιτυχίας.

Επίσης θα συνεχίσουμε τις ατομικές περιφράξεις των νέων δενδρυλίων που θα προκύψουν από τη φυσική αναγέννηση. Για όλες τις δράσεις υπέρ της διάσωσης του Καστανόλογγου ενημερώνουμε το Δήμο Καρύστου και το Δασαρχείο.


Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος – Χ. Μπερέτη
Ο Γραμματέας – Θ. Μπινιάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...