Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Στο παρά πέντε της ισοπέδωσης του Καβοντόρο και ο Δήμος Καρύστου «Σφυρίζει αδιάφορα»!

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ν. Καρυστίας κρούει για ακόμη μια φορά καμπανάκι κινδύνου για τις επίπτωσης υποβάθμισης που θα υπάρξουν για τη περιοχή μας οι ανεξέλεγκτες εγκατάστασης αιολικών πάρκων.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5/12 συζητήθηκαν:

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος:

Από τον ημερήσιο Τύπο μαθαίνουμε ότι στη δεύτερη γραμμή υψηλής τάσης Πολυπόταμος – Πλατανιστός πρόκειται να συνδεθούν 42 εταιρείες ΑΠΕ και τους έχει ζητηθεί να υπογράψουν συμβάσεις σύνδεσης. Ωστόσο, προς το παρόν, υπάρχει αδυναμία δανειοδότησης από τις Τράπεζες γι αυτό και τους δίνεται παράταση ( βλ. σχετ. δημοσίευμα http://energypress.gr/news/me-eykolies-tha-plirosoyn-oi-idiotes-ton-ape-gia-kalodio-eyvoia-nea-makri ).

Βρισκόμαστε λοιπόν στο παρά πέντε της εγκατάστασης 555 MW στη Νότια Εύβοια και το ζήτημα ακόμη δεν έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε έχει ενημερωθεί η τοπική κοινωνία(!). 
Συνεχίζουμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε σημαντικές επιπτώσεις που θα κρίνουν την πορεία του τόπου μας τα επόμενα χρόνια:  με ποιο τρόπο θα επηρεαστούν αρνητικά οι τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες (τουρισμός, κτηνοτροφία, μελισσοκομία); 
Πώς η αλλαγή της χρήσης της γης, θα αλλάξει το τοπίο και το χαρακτήρα της περιοχής; 
Τι θα συμβεί με τα χιλιάδες κυβικά μέτρα εκσκαφών που θα πέσουν στις  απότομες πλαγιές όταν παρασυρθούν από δυνατές βροχές;  
Θα περάσει από την κορφή της  Οχης και τον Καστανόλογγο το καλώδιο σύνδεσης των αιολικών πάρκων της ΕNEL; 
Τελικά ποια είναι η στάση και η απάντηση του Δήμου Καρύστου και της τοπικής κοινωνίας στα σχέδια κακοποίησης του τόπου μας; 

Αυτά είναι μερικά βασικά ερωτήματα που θέλουμε να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο απευθύνουμε σχετικό αίτημα. 

Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Ν. Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ)
sppenk@gmail.com,   www.ochi.gr                                       

 Kάρυστος  7 - 12 - 2015

Προς:  1.   Δήμαρχο Δήμου Καρύστου
        κον. Λευτέρη Ραβιόλο 
            2.    Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
                   κον. Αλκιβιάδη Βόσσο

Θέμα:  Αίτημα να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι επιπτώσεις της επικείμενης μαζικής εγκατάστασης αιολικών πάρκων. 

Στις 5/10/2015 εγκρίθηκαν  75 ανεμογεννήτριες της εταιρείας RF Energy στον Καβοντόρο που μαζί με τις εταιρείες Εnel και ΤΕΡΝΑ ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των ανεμογεννητριών που πρόκειται να εγκατασταθούν στην Οχη και τον Καβοντόρο σε 209 (560MW). Επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα η γραμμή υψηλής τάσης Πολυπόταμος- Πλατανιστός είναι έτοιμη για τη μεταφορά ισχύος 555 MW από 20 νέα αιολικά πάρκα. Με άλλα λόγια στα όρια του Δήμου Καρύστου θα εγκατασταθούν αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1115 MW. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αιολικών πάρκων σε κατοικημένη περιοχή (!).

Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι βαθιές και καθοριστικές για το μέλλον του τόπου μας και περιληπτικά περιλαμβάνουν :

-      -  Αλλαγή του χαρακτήρα της Νότιας Καρυστίας από αγροτική – τουριστική περιοχή σε ενεργειακό κέντρο.  
-       - Αλλαγή στη χρήση γης υπέρ των αιολικών πάρκων που θα εκτοπίσουν και θα υποβαθμίσουν τις τοπικές δραστηριότητες και την αξία της γης (φυσιολατρικός τουρισμός, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, παραθεριστική κατοικία).
-       - Ανεπανόρθωτη βλάβη στην άγρια φυσική ομορφιά της ορεινής φύσης της Νότιας Καρυστίας.
-       - Εκτεταμένες διαβρώσεις εδαφών και κατολισθήσεις λόγω των χιλιάδων κυβικών μέτρων εκσκαφών σε έντονες κλίσεις.
-       - Εκτροπή του ρου των επιφανειακών υδάτων (π.χ εποχικοί χείμαρροι, πηγές) που ενδέχεται να επηρεάσουν τα υπόγεια ύδατα και την υδροληψία των χωριών.
-      -  Ακουστική όχληση για τα χωριά που θα περιτριγυριστούν με ανεμογεννήτριες (π.χ Πλατανιστός).
-       - Υποβάθμιση αρχαιολογικών και ιστορικών θέσεων (π.χ Δρακόσπιτο, Δρακότειχος, Αρχάμπολη, αρχαία λατομεία).

Με την παρούσα επαναλαμβάνουμε παλαιότερο αίτημα μας να οργανώσετε μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων και τις επιπτώσεις που θα έχουν στον τόπο μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να τοποθετηθεί δημοσίως και να ενημερώσει την τοπική κοινωνία πώς αντιμετωπίζει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα το οποίο θα επηρεάσει βαθιά την πορεία του τόπου μας τα επόμενα χρόνια.

Για τον Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ

Θέμα συζήτησης στη συνάντηση του Συλλόγου Προστασίας Καρυστίας ήταν και η αποκατάσταση μονοπατιών

Τελευταία εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των μονοπατιών της περιοχής. Φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται κατανοητό ότι τα μονοπάτια είναι βασικό στοιχείο της τουριστικής ανάπτυξης. Σημειώνουμε όμως ότι ένα μεγάλο μέρος των ορεινών μονοπατιών κινδυνεύει να χαθεί από τις διανοίξεις δρόμων και τις εκσκαφές που θα γίνουν για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών… Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο Σύλλογος έχει την πρόθεση από το Καταστατικό του να συμμετάσχει στην αποκατάσταση των μονοπατιών και ιδιαίτερα με τη συνεργασία  φορέων και άλλων συλλόγων ή επαγγελματικών σωματείων. Το όφελος τέτοιων δράσεων είναι σημαντικό όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και ως ευκαιρία  για όλους μας  να αποκτήσουμε (ή να ανανεώσουμε) την επαφή με τη φύση του τόπου μας.

Για τον ΣΠΠΕΝΚ
Χ. Μπερέτη - Πρόεδρος
Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας

1 σχόλιο:

  1. Εδώ ο κόσμος χάνεται και οι εισοδήματιες χτενίζονται!
    Άσε μας κουκλίτσα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...