Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Τοποθέτηση της Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Καρύστου για την διαπραγμάτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ επι της ουσίας δεσμεύτηκε προεκλογικά για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών μέσα όμως στα πολιτικά και οικονομικά πλαίσια της ΕΕ. Μετά από 4 μήνες κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τώρα να βρίσκεται εγκλωβισμένος στη προεκλογική θέση οτι μπορεί να εφαρμόσει αριστερές πολιτικές εντός ΕΕ και ευρώ.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, στη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την αποπληρωμή του χρέους (χωρίς μάλιστα αναχρηματοδότηση του), ξεκόβωντας ουσιαστικά κάθε συζήτηση για
"μονομερείς ενέργειες".

Έτσι, επέλεξε το δρόμο της "δημιουργικής ασάφειας" εκτιμώντας ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί μια συμβιβαστική και δίκαιη λύση μεταξύ των ομότιμων εταίρων της ΕΕ. Όμως, η μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων δείχνει οτι δεν συνυπολογίστηκε το σενάριο στο οποίο η ΕΕ και ΔΝΤ θα επιλέξουν να θυσιάσουν τη χώρα στέλνοντας άμεσο και ξεκάθαρο μήνυμα σε αντίστοιχες φωνές από τις υπερχρεωμένες χώρες του Ευρωπαικού Νότου.

Μετά την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη οι "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης που ετέθηκαν για να ανατραπούν τα υφεσιακά μέτρα, δέχονται ισχυρές πιέσεις με στόχο την οπισθοχώρηση και την συνέχιση των μνημονίων, με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτά του ΕΝΦΙΑ, της αύξησης του ΦΠΑ, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ, ενώ τέλος αναμένουμε εντός των ημερών την τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Ευρωπαίους εταίρους για εξεύρεση λύσης.

Το "στοίχημα" του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να αναλώνεται μόνο στο οικονομικό πεδίο αλλά κυρίαρχο θα πρέπει να είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Η διαδικασία αυτή θα είναι μακρόχρονη, επίπονη και με πιθανά πισογυρίσματα αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέος και ιστορική ευθύνη να την ξεκινήσει κάνοντας την "υπέρβαση" για την πολιτική ιστορία της χώρας: να εφαρμόσει τουλάχιστον τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. 

Στο παραπάνω πλαίσιο λοιπόν, η ΟΜ Καρύστου τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των θέσεων του ιδρυτικού συνεδρίου, των προεκλογικών δεσμέυσευων, των προγραμματικών δηλώσεων και του πρόγραμματος της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παύσει να ασχολείται αποκλειστικά με την διαπραγμάτευση και να ασχοληθεί εντονότερα με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών από την επίλυση των οποίων θα κριθεί τελικά.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...