Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ο Καστανόλογγος εκπέμπει SOS - Ανεξέλεγκτη η βόσκηση, επιδρομές βαρβάρων στο δάσος

Στις 17/5/2015 ολοκληρώθηκε η περίφραξη ακόμη 30 νεαρών φυτών καστανιάς στον Καστανόλογγο της Οχης με τη συμμετοχή 20 εθελοντών.
Συνολικά περιφράχτηκαν φέτος και για πρώτη φορά 42 νεαρά αυτοφυή φυτά. Τα σύρματα της περίφραξης χρηματοδότησε ο Δήμος Καρύστου και η πρωτοβουλία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το δάσος βρίσκεται σε οριακό σημείο και είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα κάτι για την προστασία του, διαφορετικά σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε μόνο κουφάρια νεκρών καστανιών.

Για να υπάρξει αναγέννηση  στο δάσος είναι απαραίτητο να προστατευθούν τουλάχιστον τα νεαρά φυτά που φύονται από κάστανα, αλλά η βόσκηση τα εμποδίζει να μεγαλώσουν.  

Εκτός όμως από την ανεξέλεγκτη βόσκηση φαίνεται ότι ο Καστανόλογγος εξακολουθεί να δέχεται επιδρομές ασυνείδητων που ανοίγουν τρύπες στους κορμούς προκειμένου να πάρουν το καστανόχωμα. Νομίζαμε ότι αυτή η βάρβαρη συνήθεια είχε σταματήσει, αλλά φωτογραφήσαμε μάλλον πρόσφατες τομές σε κορμούς…

Καλούμε όλους σε κοινή συστράτευση να σώσουμε τον Καστανόλογγο γιατί αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης εάν προστατευθεί μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον τόπο. Η περίφραξη μεμονωμένων δενδρυλίων είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη για να εξασφαλίσουμε ότι το δάσος δεν θα χαθεί.

Οι αρμόδιοι φορείς θα κληθούν να  πάρουν ολοκληρωμένες αποφάσεις, μόνο εάν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας  ζητήσει επιτακτικά την προστασία του δάσους. Η σωτηρία του δάσους δεν βρίσκεται στα χέρια των 20 εθελοντών αλλά όλων μας. 

Για τον ΣΠΠΕΝΚ
Χ. Μπερέτη - Πρόεδρος
Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας


You might also like:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...