Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Δ/νση Αγρ. Οικ. & Κτην.-Π.Ε. Ευβοίας: Σε έξαρση ο καταστροφικός οργανισμός που καταστρέφει ελαιόδεντρα

Συνέχεια προγενεστέρων εγγράφων μας και μετά την έξαρση που παρουσιάζει ο φυτοπαθογόνος οργανισμός Χylella fastidiosa στην Ιταλία και με νέα είδη (Δενδρολίβανο, Μυρτιά, Ράμνος) να είναι ξενιστές του φυτοπαθογόνου βακτηρίου που προσβάλλει την ελιά,σας γνωρίζουμε τα εξής: 

Το βακτήριο καραντίνας Xylella fastidiosa που εμφανίστηκε πρόσφατα στην Ιταλία προσβάλλοντας πολλά στρέμματα ελαιοδένδρων, θεωρείτε αναδυόμενος κίνδυνος για τη χώρα μας.

Εχει ξενιστές πέρα από τα καλλωπιστικά φυτά και τα δασικά δένδρα (Πικροδαφνη, Κισσός, Σφένδαμος, Βελανιδιά, Πλάτανος, Φτελιά) και ζιζάνια. Απειλεί και τα ελαιόδενδρα και άλλα φυτικά είδη της χώρας μας, όπως το αμπέλι, τα εσπεριδοειδή, την αμυγδαλιά, τη ροδακινιά, τη δαμασκηνιά ,φυτά με μεγάλο γεωργικό και οικονομικό ενδιαφέρον. 

Στο αμπέλι το παθογόνο προκαλεί την ασθένεια του Pierce, στα εσπεριδοειδή την πολυχρωματική χλώρωση, την Βακτηρίωση της Ροδακινιάς, το νανισμό της μηδικής, κλπ. 

Εμφανίζεται σποραδικά στην αρχή μέσα στον ελαιώνα και εξαπλώνεται ταχύτατα στα υγιή ελαιόδενδρα με τη βοήθεια μυζητικών εντόμων (τζιτζικάκια) φορέων και των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ από περιοχή σε περιοχή μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό. 

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο εκδηλώνονται διαφορετικά για κάθε ξενιστή. Γενικά, επειδή το βακτήριο προσβάλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά του νερού και των θρεπτικών στοιχείων, τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος των φύλλων), ξήρανσης των φύλλων και νέκρωση όλου του φυτού. 

Τα συμπτώματα στα ελαιόδενδρα ξεκινούν με καχεκτική ανάπτυξη των δένδρων , χλώρωση των φύλλων ,καψάλισμα ,νέκρωση κορυφών των κλάδων και στη συνέχεια εξαπλώνονται στους βραχίονες και προοδευτικά επέρχεται ξήρανση του φυτού. 

Στη χώρα μας μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστοποίηση του επιβλαβούς οργανισμού σε Αρμόδια Αρχή. Επειδή όμως θεωρείται υψηλού κινδύνου φυτοπαθογόνος οργανισμός, αφού προσβάλει μεγάλο αριθμό ξενιστών (ζιζάνια, καλλωπιστικά, δασικά δένδρα, πυρηνόκαρπα), η πιθανότητα να εισαχθεί και στη χώρα μας είναι μεγάλη. 

Παρακαλούμε, όσοι εισάγουν, διακινούν ή/και καλλιεργούν φυτικά είδη ελιάς, αμυγδαλιάς, πικροδάφνης, βελανιδιάς κλπ ,και διαπιστώνουν τυχόν ύποπτα συμπτώματα να τα γνωστοποιήσουν στην υπηρεσία μας στο τηλέφωνο : 22213-53920.

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ
Ο Δ/ΝΤΗΣ

Α. ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Κτηνίατρος με Β΄ Βαθμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...