Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου

Α) Για το σταμάτημα των εργασιών στο δρόμο Πόρτο Λάφια - Πολυπόταμος

Την Τετάρτη 18-3-2015 στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρύστου η δημοτική σύμβουλος Κούλα Βρανά ζήτησε να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης το σταμάτημα των εργασιών του δρόμου Πόρτο-Λάφια-Πολυπόταμος, έργο που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας και έχει μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας. 

Στην συζήτηση που έγινε η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε την παρακάτω διαμαρτυρία και ζήτησε να αποσταλεί άμεσα στην Περιφέρεια. 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου ομόφωνα διαμαρτύρεται για το σταμάτημα των εργασιών στο τμήμα του επαρχιακού δρόμου Πόρτο Λάφια-Πολυπόταμος. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι περίπου 6 μήνες και στις 20-2-2015 απελύθη η αρχαιολόγος που παρακολουθούσε το έργο.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Εύβοιας έδωσε εντολή για διακοπή των εργασιών λόγω μη ύπαρξης αρχαιολόγου. Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα απεντάξει το έργο από το ΕΣΠΑ. 

Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική για την αποπεράτωση αυτού του έργου, αν υπολογίσουμε ότι η τελική σύμβαση του έργου υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2009 με προθεσμία ολοκλήρωσης 16 μήνες, (Νοέμβριο του 2010) και τώρα βρισκόμαστε στον Μάρτιο του 2015, έχουν περάσει 3 εταιρείες-εργολάβοι, το έργο παραμένει ημιτελές και δεν έχουν πληρωθεί οι αποζημιώσεις στους κατοίκους της περιοχής. 

Κατόπιν αυτών απαιτούμε να μην απενταχθεί το συγκεκριμένο έργο από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. 

Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο έγγραφη ενημέρωση για: 
  • 1) Που οφείλεται η αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου, το πρόσφατο σταμάτημα των εργασιών και σε τι ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να διασφαλιστεί ότι θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του δρόμου; 
  • 2) Τι σκοπεύει η Περιφέρεια να κάνει για την άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων στους δικαιούχους. 
  • 3) Τι μέτρα θα πάρει για να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους.» 
Μάλιστα για την εξέλιξη αυτή το ΚΚΕ έχει καταθέσει ερώτηση (από τις 2/3/15) προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης που δεν έχει απαντηθεί ακόμη. 

Το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα να αποσταλεί η διαμαρτυρία αυτή στην περιφέρεια. Όμως με παρέμβαση του δημάρχου αφαιρέθηκε το σημείο (2) για την εξόφληση των αποζημιώσεων. Η στάση αυτή του Δημάρχου πρέπει να προβληματίσει τους κατοίκους της περιοχής. 

Β) Για τις ελλείψεις προσωπικού στο Δήμο Καρύστου 

Θέμα του συμβουλίου ήταν και η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στις υπηρεσίες ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας του Δήμου. 

Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους τονίζει ότι οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού θα είναι φέτος 10% λιγότερες από πέρσι. Εξαιρούνται οι προσλήψεις για υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα (όσες δηλαδή πληρώνουμε εμείς από την τσέπη μας) και όσες δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Στην τοποθέτηση μας καταγγείλαμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία από τι μια λέει «τέρμα τα μνημόνια» και από την άλλη εφαρμόζει τους μνημονιακούς νόμους, όπως η παραπάνω εγκύκλιος που έχει ως αναφορά το νόμο 3833/2010 «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (πρώτο μνημόνιο) της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και το νόμο 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Το αρμόδιο υπουργείο δηλαδή ζητά την συμμόρφωση των Δήμων στην παραπέρα μείωση και αυτού του ελάχιστου προσωπικού με βάση τους μνημονικούς νόμους. 

Επισημάναμε ότι το υπουργείο κάνοντας λόγο για «έκτακτο προσωπικό», ψεύδεται αφού γνωρίζει ότι οι ελλείψεις στο προσωπικό των Δήμων αφορά σε μόνιμες ανάγκες και λειτουργίες τους. 

Τονίσαμε μάλιστα ότι με αυτή την εγκύκλιο το υπουργείο επιτρέπει τις έκτακτες προσλήψεις τις οποίες πληρώνει ο λαός στα ανταποδοτικά τέλη ενώ δεν δίνει δεκάρα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των δημοτών. 

Μάλιστα να τονίσουμε ότι και με αυτές τις έκτακτες προσλήψεις το προσωπικό του Δήμου δεν θα μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της περιοχής. 

Ψηφίσαμε παρόν σ’ αυτές τις προσλήψεις τονίζοντας ότι αναγνωρίζουμε τις ανάγκες για τις οποίες γίνονται αλλά ότι είναι αναγκαίο να απαιτήσουμε μόνιμο και σταθερό προσωπικό. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από πρότασή μας αποφάσισε να σταλεί αίτημα για πλήρη κάλυψη όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν στο Δήμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...