Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Η συνεδρίαση του ΣΠΠΕΝΚ για Αιολικά Πάρκα - Διαχείριση σκουπιδιών - Καστανόλογγο

Συνεδρίασε το Δ.Σ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας το Σάββατο 31/1/2015. Στη συνάντηση συζητήθηκαν:
1.    Αιολικά Πάρκα
Ο Σύλλογος θα ζητήσει να  συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η αναμενόμενη εγκατάσταση νέων Αιολικών Πάρκων στην ΄Οχη και τον Καβοντόρο καθώς και στα ευρύτερα όρια του Δήμου Καρύστου. Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να συζητήσει και να  τοποθετηθεί  πώς αντιμετωπίζει τη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ειδικότερα τις συνέπειες που προκύπτουν για τον τόπο.
2.    Διαχείριση σκουπιδιών
Είναι κοινή διαπίστωση όσων ενδιαφέρονται για την ανακύκλωση ότι  το περιεχόμενο των μπλε κάδων στο Δήμο μας συγκεντρώνεται μαζί με τα κοινά σκουπίδια. Η ανάμειξη κοινών σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων είχε αποτέλεσμα η Εταιρεία Ανακύκλωσης να μην δέχεται τα ανακυκλώσιμα του Δήμου Καρύστου.  ΄Ετσι η διαδικασία της ανακύκλωσης ακυρώνεται και ξαναγυρίζουμε στην προηγούμενη κατάσταση. ΄Εχουμε ευθύνη όλοι μας και ιδιαίτερα ο Δήμος να κάνουμε  την ανακύκλωση να λειτουργήσει ξανά. Ο Σύλλογος μας θα ζητήσει δημόσια ενημέρωση για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τους μπλε κάδους, αλλά και πώς προχωράει ο υπόλοιπος σχεδιασμός της διαχείρισης σκουπιδιών, δηλαδή η αποκατάσταση της χωματερής,  η μεταφόρτωση, η διαλογή και η ταφή των υπολειμμάτων. Το σύστημα που έχει επιλεγεί έχει σοβαρά μειονεκτήματα, αλλά υπάρχει περιθώριο να γίνουν βελτιώσεις π.χ διαλογή στο σπίτι ώστε να μειωθεί ο όγκος των σύμμεικτων που πρέπει να μεταφέρονται πολλά χιλιόμετρα μακριά. Θα επανέλθουμε στο ζήτημα και θα καταθέσουμε τη δική μας πρόταση στο Δήμο Καρύστου.

3.    Καστανόλογγος
Ο Δήμος Καρύστου βλέπει θετικά τις προτεινόμενες επεμβάσεις της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για την αναγέννηση του Καστανόλογγου. Μάλιστα πρόκειται να εγκρίνει στον προϋπολογισμό του 2015 ένα ποσό για τις απαιτούμενες περιφράξεις. Η μελέτη προτείνει την ατομική περίφραξη των νεαρών καστανιών που φυτρώνουν ανάμεσα στα γερασμένα δέντρα, αλλά δεν έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν επειδή δεν προστατεύονται από τη βόσκηση. Εμείς από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε επαφές με τους αρμόδιους του Δήμου τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη   η εκ των προτέρων συνεννόηση με τους βοσκούς και το Δασαρχείο και  ότι οι περιφράξεις πρέπει να γίνουν έγκαιρα δηλαδή την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου έως αρχές Μαϊου προτού ανέβουν τα γίδια.

Παρόντες: Χ. Μπερέτη, Θ. Μπούσουλας, Γ. Τσολάκης, Θ. Μπινιάρης, Δ. Γιαννάκος, Ν. Λαγώνικος, Ν. Σπανομαρκίδης, Δ. Σπανομαρκίδη, Γ. Μπάκας

Για το ΔΣ
Χ. Μπερέτη - Πρόεδρος
Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...