Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ισίδωρος Παπαλυμπερης: Τα χρόνια του μνημονίου, η κυβέρνηση της Αριστεράς και ο τόπος μας

Όλα αυτά τα χρόνια, απ` το 2009 και μετά, όλοι εμείς οι πολίτες έχουμε μετατραπεί σε πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών πανεπιστημίων.

Ανοίγουμε την τηλεόραση και παρακολουθούμε αποσβολωμένοι κάθε λογής «ειδικούς» και «αναλυτές» να μας μιλούν για την ασκούμενη οικονομική πολιτική, για τις ευρωπαϊκές συνθήκες και συμφωνίες, για τα μνημόνια και τους όρους τους, για το χρέος, τα διεθνή funds, τα επιτόκια κλπ.

Και αφού κλείσουμε την τηλεόραση το συζητάμε με τη γυναίκα μας και ανοίγουμε το laptop μας και δίνουμε μάχη στο facebook αν τα λέει καλά ο Στουρνάρας ή ο Βαρουφάκης. 

Τελικά, νομίζω ότι υπάρχει ένας ποιο εύκολος τρόπος να διαπιστώσουμε τι έχει συμβεί στη ζωή μας αυτά τα πέντε χρόνια. Ας εξετάσουμε τι συνέβη στη δική μας μικρή κοινωνία. Στα όρια του Δήμου Καρύστου:

▪ Το 2009 βρήκε τη Νότια Καρυστία με εν λειτουργία δημόσιες υπηρεσίες που σήμερα πια δεν υπάρχουν. Αυτές δε που συνεχίζουν να λειτουργούν είναι σε μεγάλο βαθμό υποστελεχωμένες. 

Ταυτόχρονα τα σχολεία μας, χρονιά με τη χρονιά, έχουν όλο και μεγαλύτερα διδακτικά κενά. Το καθημερινό αποτέλεσμα είναι να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες, να χρειάζεται η μετακίνηση μας σε άλλες περιοχές για να εξυπηρετηθούμε, με συνέπεια το επιπλέον κόστος και την δημιουργία ζητημάτων ακόμα και σχετικών με την ασφάλεια των πολιτών ή την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας.

▪ Οι τέσσερις οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, μετατράπηκαν σε έναν, ο οποίος καλείται να λύσει ζητήματα καθημερινότητας από την Αμυγδαλιά εώς τον Αλμπυροπόταμο. Ταυτόχρονα η χρηματοδότηση του νέου αυτού φορέα μειώθηκε κατά 60%. Οι ανάγκες του δε σε υπαλληλικό προσωπικό εντάχθηκαν στον κανόνα «δέκα απολύσεις για μια πρόσληψη» και έτσι έφτασε στο σημείο π.χ. να διαθέτει το 2015 έναν υπάλληλο στην τεχνική υπηρεσία και να περιμένει την υλοποίηση μιας πρόσληψης ολοκληρωμένης, μέσω ΑΣΕΠ, απ` το 2009 για να καλύψει εν μέρει το κενό.

▪ Απέναντι σ` αυτή την κατάσταση άρχισαν να επικρατούν, υπό τη μορφή σχεδόν κανόνα, οι εργασιακές σχέσεις των πεντάμηνων προγραμμάτων με αμοιβές «χαρτζιλίκι» και οι «περίεργες» «εθελοντικές» πρωτοβουλίες.

▪ Επίσης, δεν προγραμματίστηκε και δεν ξεκίνησε να υλοποιείται κανένα σημαντικό έργο υποδομής στην περιοχή. Με τεράστιες καθυστερήσεις υλοποιείται σήμερα μέρος όσων είχαν παραγραμματισθεί ή είχαν μπει σε μία σειρά πριν το 2009 (δρόμος στο ποτάμι, δημοτικό Καρύστου, δρόμος στον Κάβο Ντόρο, βιολογικός Μαρμαρίου κλπ).

▪ Εντάχθηκαν σε καθεστώς «ξεπουλήματος» σπουδαία εργαλεία τοπικής ανάπτυξης όπως τα λιμάνια μας. Βρεθήκαμε ξαφνικά οι πύλες επικοινωνίας του τόπου μας με την υπόλοιπη χώρα να μην μας ανήκουν και να μην έχουμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε για τη λειτουργία τους. 

▪ Η περιοχή μας αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα του παραγωγικού μοντέλου που επιβλήθηκε στη χώρα. Με κύριο άξονα την οικοδομική δραστηριότητα η πλειοψηφία του ενεργού οικονομικά πληθυσμού του τόπου μας στράφηκε προς τέτοιες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα η πανελλήνια και καθ` ολοκληρία κατάρρευση αυτού του μοντέλου να οδηγήσει, σήμερα, στην ανεργία εκατοντάδες συντοπίτες μας. 

Αυτές ήταν λοιπόν μερικές μόνο απ` τις συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής, σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, αυτά τα πέντε χρόνια.

«Θα τα αλλάξει όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση της Αριστεράς; Πώς με μαγικό ραβδί, σε μία μέρα;» Εύλογο το ερώτημα.

Φυσικά και δεν περιμένω η νέα αυτή κυβερνητική πρόταση να αλλάξει τα πάντα. Φυσικά και δεν υπερασπίζομαι την άποψη ότι το 2008 όλα ήταν καλώς γινόμενα και πρέπει να επιστρέψουμε εκεί. 

Θεωρώ όμως ότι ορισμένοι απ` τους στόχους πρέπει να είναι:

Η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων που μετέτρεψε την εργασία σε απασχόληση και εθελοντισμό να ανατραπεί. 

▪ Η Κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να επιτρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιτελέσει το ρόλο της. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μικρότερες διοικητικές μονάδες, με σοβαρή χρηματοδότηση (όχι με τον παράνομο ΕΝΦΙΑ, αλλά, ίσως, με τους πόρους που θα προκύψουν από ένα σοβαρό και δίκαιο φόρο ακίνητης περιουσίας), με τη δυνατότητα και ενθάρρυνση ενεργοποίησης δημοκρατικών θεσμών (τοπικά δημοψηφίσματα, λαϊκές συνελεύσεις κλπ) με αποφασιστική σημασία, με την απεμπλοκή από τους «θεσμούς» του παρατηρητηρίου και με σοβαρή στελέχωση τους.

▪ Απαραίτητη επίσης είναι η λειτουργία όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών στα όρια των νέων αυτών αυτοδιοικητικών οργανισμών. Για παράδειγμα ζούμε όλοι τις συνέπειες του κλεισίματος των περιφερειακών αστυνομικών τμημάτων και της τεράστιας έλλειψης προσωπικού σ` αυτό της Καρύστου. Επίσης, η στελέχωση με το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων. Καθώς και η επιστροφή στους κατοίκους όλων των αναπτυξιακών εργαλείων τους, όπως είναι τα λιμάνια. 

▪ Τέλος, ο τόπος μας και οι κάτοικοι του μπορούν να επιβιώσουν μόνο με την κατάστρωση και υλοποίηση ενός νέου τοπικού σχεδίου ανάπτυξης. Αυτό δεν μπορεί παρά να βασιστεί σε δύο πυλώνες, που είναι αυτός του τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής (λατόμηση, γεωργία και κτηνοτροφία). Με συγκεκριμένες ενέργειες όπως η αμφισβήτηση και ανατροπή της ΚΑΠ (κοινή αγροτική πολιτική), έργα υποδομής, ενθάρρυνση του συνεταιριστικού κινήματος, εύκολη πρόσβαση σε εξειδικευμένη γνώση (ειδικοί επιστημονικοί σύμβουλοι, γεωπόνοι, κτηνίατροι κλπ) και χρηματοδότηση μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 

Τελικά όμως, αυτοί όλοι οι στόχοι και οι πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων, στο δικό μου το μυαλό, είναι πράγματα ασύμβατα.
 
Άρα η ανατροπή αυτών των πολιτικών μέσω της υπερψήφισης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία της Κυβέρνησης της Αριστεράς δεν είναι παρά μονόδρομος. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει «λευκή επιταγή» ή ότι απεμπολούμε κάθε δικαίωμα κριτικής την επομένη των εκλογών. 


Παπαλυμπερης Δ. Ισίδωρος

1 σχόλιο:

  1. Πολύ προσγειωμένη θέση, ας ελπίσουεμ ότι δεν θα μας βουλιάξει για τα καλά ο Σύριζα, όλοι ξέρουμε ότι έχει μέσα και πολλά ακραία άτομα με ακραίες απόψεις, τι θα τους κάνει αυτούς ο Τσίπρας; Θα του φύγουν με την πρώτη διαφωνία. Από την άλλη βλέπουν με καλό μάτι την τρομοκρατία ως μορφή αγώνα, όλα αυτά και πολλά άλλα κάνουν το μείγμα πολύ εκρηκτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...