Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Νομιμοποιούνται παρανόμως εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις

Νομιμοποιούνται δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν
Δηλαδή εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που παρανόμως εκχερσώθηκαν, καταπατήθηκαν και μετατράπηκαν σε γεωργικές, νομιμοποιούνται με διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ και μπορούν να μεταβιβαστούν υπό την αποκλειστική προϋπόθεση να διατηρήσουν την αγροτική χρήση και καλλιέργεια...!

Όπως αναφέρει το ethnos.gr η ρύθμιση αφορά περιπτώσεις που προέκυψαν μετά τη θέση σε ισχύ του Συντάγματος του 1975 και έως την 7η Μαρτίου 2007. Η ημερομηνία αυτή επιλέγεται γιατί τότε ξεκίνησε από την εταιρεία του Εθνικού Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ) η αεροφωτογράφηση του συνόλου της χώρας, κάτι που επιτρέπει να προσδιοριστούν και να καταγραφούν οι εκχερσωμένες εκτάσεις.

Σημειώνεται πως πριν από το 1975, σε ανάλογες περιπτώσεις, το Δημόσιο εκχωρούσε την κυριότητα των αγροτικών εκτάσεων. Τώρα παρέχεται η χρήση έναντι ανταλλάγματος. Σε περίπτωση που η χρήση αλλάζει, αυτόματα λήγει η νομιμοποίηση.

Οι κάτοχοι των παραπάνω εκτάσεων υποχρεούνται στην καταβολή συγκεκριμένου ποσού, γύρω στα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα, που θα καταβάλλεται σε δόσεις μέχρι 100 και κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ. Πρόστιμα που έχουν επιβληθεί αναστέλλονται όπως και τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής (ακόμα και αν έχουν τελεσιδικήσει δικαστικά) και όταν αποπληρωθεί το αντάλλαγμα, παύουν να ισχύουν.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ Ν. Ταγαράς επισήμανε πως πρόκειται για λύση που θα ισχύσει «άπαξ και δια παντός» στα πρότυπα της ρύθμισης για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. «Κλείνουμε άλλη μία πληγή χωρίς να επιτρέπουμε να ανοίξει καινούργια. Ισχύει κι εδώ η κόκκινη γραμμή και η ευθύνη έχει όνομα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, οι περιοχές που θα νομιμοποιηθούν βρίσκονται στις περιφέρειες της χώρας και δεν ξεπερνούν το 3 τοις χιλίοις των δασικών εκτάσεων. Αποκλείονται από τη ρύθμιση οι προστατευόμενες περιοχές και οι περιοχές Natura.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...