Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου: Συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε την πάλη μας


Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου:
Χαιρετίζουμε τους απεργούς εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ενώνοντας τη φωνή τους με τους άνεργους και συνταξιούχους που πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου.

Ενώσαμε τη φωνή μας με αυτή χιλιάδων απεργών που διαδήλωσαν σήμερα στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος.
Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχειρηματικοί όμιλοι να μην αισθάνονται ήσυχοι. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει.

Παραθέτουμε την ομιλία από την απεργιακή συγκέντρωση:
Φίλες και φίλοι,
Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροί έμποροι και βιοτέχνες,
Ολοκληρώθηκαν χθες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα χωρίς συμφωνία για το πώς θα συνεχιστεί η σφαγή μας. Γιατί αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και όχι το τέλος των μνημονίων. Άλλωστε κάθε χώρα της ΕΕ, υπάγεται σε μόνιμο μηχανισμό εποπτείας. Δεν πάνε πολλές μέρες που η κομισιόν επέστρεψε τους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ισπανίας με σκοπό να κάνουν περισσότερες περικοπές για τους λαούς τους.

Μας ζητούν να κάνουμε κι άλλο λίγο υπομονή γιατί ήρθε η ανάπτυξη!

Τα πανηγύρια για την ανάπτυξη όμως γίνονται στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. 

H ανάπτυξη που επικαλούνται, η ανάκαμψη της οικονομίας που αναφέρουν και επιδιώκουν δεν είναι για όλους, δεν αφορά εμάς. Είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για τη μεγαλοεργοδοσία. Είναι η διάσωση και η ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Για τους εργαζόμενους, για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και να συμπιεστούν ακόμη πιο χαμηλά οι μέσοι μισθοί, να ολοκληρωθεί η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, δηλαδή η επιβολή νέου ασφαλιστικού συστήματος στα μέτρα τους. Η ανάκαμψη θα φέρει νέες, πιο άγριες συνθήκες ζωής και επιβίωσης.

Τα στοιχεία των ελβετικών τραπεζών, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, για την Ελλάδα είναι χαρακτηριστικά του πλούτου που μας κατακλύζει και ποιοι τον αρπάζουν. Τα στοιχεία δείχνουν πως το πλουσιότερο 1% των Ελλήνων κατείχε το 2007 το 48,6% του πλούτου, ενώ το 2014 το 56,1%. 
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την τεράστια κερδοφορία πριν την κρίση, καθώς και το συσσωρευμένο πλούτο στις ξένες τράπεζες, όπως τα 600δις ευρώ στην Ελβετία.

Ένα είναι σίγουρο. Δεν χάνουν όλοι από την κρίση!

Αλλά το πιο ζωντανό είναι το παράδειγμα στον κλάδο του τουρισμού. Για την φετινή χρονιά, «χρονιά επιδόσεων ρεκόρ στον τουρισμό» όπως λέει και η κυβέρνηση, υπολογίζεται αύξηση της τουριστικής κίνησης από 17εκ τουρίστες σε 23εκ και αντίστοιχη αύξηση εσόδων.

Και όμως απ’ όλη αυτήν τη βαβούρα που σηκώθηκε για τις επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού και τα κέρδη που είχε συνολικά η οικονομία, οι εργαζόμενοι δεν πήραν τίποτα. Ούτε καν ψίχουλα. Εργαζόμενοι με τσακισμένους μισθούς, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, με 5μηνα, με συμβάσεις της μιας μέρας, ενοικιαζόμενοι, ανασφάλιστοι. Εργαζόμενοι μάλιστα για το μισό χρόνο και τον άλλο μισό στην ανεργία χωρίς επίδομα ανεργίας.
Να τι σημαίνει ανάκαμψη.

Η διασφάλιση και ο πολλαπλασιασμός των επιχειρηματικών κερδών, η ανταγωνιστικότητα, η πολιτική γραμμή που ευνοεί τους λίγους πάει χέρι χέρι με την εξαθλίωση, με τις συνθήκες πτώχευσης για τους πολλούς. 

Κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους τραπεζίτες σημαίνει φτώχια για το λαό.

Φίλες και φίλοι,
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε έναν ανούσιο διαγωνισμό προσφοράς ψίχουλων και υποσχέσεων που τάζουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, πατώντας πάνω στην ίδια πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ως βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. Πλειοδοτούν σε ψίχουλα και αόριστες υποσχέσεις, προσπαθούν να αποκτήσουν προβάδισμα για το ποιος μπορεί να ξεγελάσει καλύτερα το λαό προσφέροντάς του αέρα κοπανιστό. Την ώρα που τάζουν ψίχουλα οι μεν συναντιούνται με την τρόικα, οι δε με τους επενδυτές του city του Λονδίνου. Ο καυγάς τους που βρίσκεται μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες μας. Δε μας ενδιαφέρει! Δεν γίνεται για το συμφέρον μας. Είναι καυγάς που γίνεται για τα μάτια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Για το ποια πολιτική δύναμη στη φάση της ανάκαμψης μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για να προωθήσει τα συμφέροντά τους.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να βγει δυναμικά, διεκδικητικά. Να μην αποδεχτεί τη φτώχεια. Κριτήριο για τον κάθε έναν από εμάς πρέπει να είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του και όχι τα όρια πείνας και εξαθλίωσης που μας ζητάνε να αποδεχτούμε. Η αποδοχή της μισής ζωής θα φέρει νέα δεινά, θα προκαλέσει ντόμινο νέων ανατροπών στο λαϊκό εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις.

Και στη σημερινή απεργία η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου προτάσσει το καυτό ζήτημα της ανεργίας. Αφορά τους πάντες. Κάθε λαϊκό σπίτι έχει από έναν τουλάχιστο άνεργο.

Κανένας εργαζόμενος σήμερα, κανένας άνεργος δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία. Σήμερα αξιοποιούν το θέριεμά της για να μας εκβιάζουν ακόμα περισσότερο. Για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι ακόμα πιο φθηνά, να είναι πρόθυμοι να κάνουν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις στα δικαιώματά τους. Την αξιοποιούν ώστε οι άνεργοι που περιμένουν στη γωνία για μια θέση εργασίας να είναι έτοιμοι να αποδεχτούν την εργασιακή ζούγκλα, τα άθλια προγράμματα απασχόλησης με την κακοπληρωμένη εργασία, την 3ήμερη και 4ήμερη δουλειά με κουτσουρεμένα μεροκάματα και δικαιώματα.

Απευθυνόμαστε στους άνεργους οικοδόμους και εργάτες των λατομείων της περιοχής μας που μαστίζονται εδώ και χρόνια από την ανεργία, στους απολυμένους, στους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού που αυτή την εποχή μένουν άνεργοι, στους νέους που τελειώνουν το σχολείο ή τη σχολή δε βρίσκουν δουλειά. Απευθυνόμαστε συνολικά σε κάθε εργατική οικογένεια, σε όσους είναι σήμερα εδώ άλλα και σε αυτούς που δεν είναι.
Εδώ και τώρα αποφασιστικά, δυναμικά να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
Η απόφαση που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο και αποτελεί μέρος των δίκαιων αιτημάτων των ανέργων πρέπει να υλοποιηθεί τώρα. Καλούμε όλους τους ανέργους του δήμου μας να προσκομίσουν δηλώσεις για να διεκδικήσουν την ένταξή τους στα μέτρα προστασίας που έχουν αποφασιστεί.

·Άμεση κατάργηση των δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης, στους άνεργους. Επίσης, κατάργησή τους στις μονογονεϊκές οικογένειες, σε οικογένειες με ΑμΕΑ και στους πολύτεκνους.

·Δωρεάν θέσεις για όλα τα παιδιά των ανέργων στο δημοτικό παιδικό σταθμό.

·Κατά το διάστημα της ανεργίας να απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης. Να αποκατασταθούν όποιες τυχόν διακοπές έχουν γίνει ως τώρα.

·Δωρεάν συμμετοχή για τους ανέργους και τα παιδιά τους, στα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα των «Ανεμοπύλων».
·Να διεκδικήσει ο δήμος για λογαριασμό των ανέργων του δήμου μας μειωμένα κατά 30% τιμολόγια της ΔΕΗ. Να απαιτήσει από τη ΔΕΗ να μην κοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανένα άνεργο και αν έχει κοπεί να αποκατασταθεί.

·Να απαιτήσει ο δήμος όλοι οι άνεργοι του δήμου μας να ενταχθούν σε πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων από το κράτος.

·Να απαιτήσει ο δήμος από τον ΟΑΕΔ να καταβάλλεται επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
Τα μέτρα αυτά δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας αλλά μπορούν αν αποτελέσουν μια ανάσα για τους ανέργους του δήμου και τις οικογένειές τους.
Είναι όμως αναγκαία η δική μας αποφασιστική παρέμβαση για την εφαρμογή τους! Παρά το γεγονός πως τα παραπάνω μέτρα ψηφίστηκαν ομόφωνα πριν από ένα μήνα η δημοτική αρχή, με πρόσχημα τη νομιμότητα, βάζει κολλήματα στην εφαρμογή τους.
Σε κανέναν δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τσακίσει την αξιοπρέπεια των ανέργων. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη. Να μην ανεχτούμε να είμαστε δούλοι του 21ου αιώνα.

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ετοιμάζονται νέα μέτρα στο ασφαλιστικό! Είδη ο διοικητής του ΙΚΑ έδωσε το στίγμα λέγοντας πως ανάλογα με τα ένσημα που έχει ένας εργαζόμενος θα έχει και αντίστοιχη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Άλλωστε οι κατευθύνσεις της ΕΕ δεν είναι καινούριες. Συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος ασφάλισης και υγείας - πρόνοιας με ταυτόχρονη προώθηση του ιδιωτικού. Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο 67ο έτος, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των αναπηρικών συντάξεων, ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη από το κράτος στα 360€.
Ταυτόχρονα μειώνουν τις εργοδοτικές εισφορές δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στα ταμεία. Μέτρο που σε συνδυασμό με την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα οδηγήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις άσχετα από νέα μέτρα.
Σκοπός τους είναι να μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος στους μεγαλοεπιχειρηματίες να εξασφαλίσουν επιπλέων κρατικό χρήμα για την ενίσχυσή τους.
Οι εξελίξεις και η συνεχιζόμενη επίθεση στο ασφαλιστικό αποτελούν αιτία πολέμου!
Η αποδοχή της επίθεσης, σημαίνει επιστροφή της εργατικής τάξης και του λαού δεκάδες χρόνια πίσω. Να δουλεύουμε δηλαδή χωρίς προστασία, εκτεθειμένοι στον επαγγελματικό κίνδυνο και όταν βγαίνουμε καταϊδρωμένοι και κατάκοποι από την παραγωγή να μην έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε αξιοπρεπώς.
Εδώ και τώρα να διεκδικήσουμε την κάλυψη όλων των απωλειών που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια. Άμεση επαναφορά των απωλειών, της 13ης και 14ης σύνταξης. Να απαιτήσουμε την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Τα έχουμε πληρώσει οι εργαζόμενοι και με το παραπάνω! Να απαιτήσουμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις. Να μπει τέρμα στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία.
Φίλες και φίλοι,
Αυτές τις μέρες συζητιέται στη βουλή ο προϋπολογισμός για το 2015. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει κατατεθεί οι μεγαλοεπιχειρηματίες για το 2015 καλούνται να συνεισφέρουν μέσω φόρων το ιλιγγιώδες ποσοστό του 6% των συνολικών εσόδων. Χαρακτηριστικό είναι πως οι φόροι μειώνονται κατά 100εκ για το μεγάλο κεφάλαιο ενώ αυξάνονται για τους εργαζόμενους κατά 1,5δις.
Τα ψίχουλα που δίνονται για υγεία και παιδεία κουτσουρεύονται κι άλλο. Στην Υγεία κατά 500εκ. ευρώ και την Παιδεία κατά 300εκ. ευρώ.
Με βάση μόνο τα παραπάνω στοιχεία οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη για τα κέρδη των μεγάλων ομίλων, η υγεία και η παιδεία μετατρέπονται σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα.
Εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροί αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες,
Ο αγώνας για την ώρα είναι πολύ σκληρός και άνισος. Έχουμε απέναντί μας ένα συνασπισμένο και ισχυρό αντίπαλο και το εργατικό-λαϊκό κίνημα δεν είναι ακόμα όσο πρέπει έτοιμο και ισχυρό. Μπορούμε, όμως, να φτάσουμε το κίνημά μας, τη συμμαχία μας, σε αυτό το ύψος. Μπορούμε να κερδίζουμε καθημερινά πολλές μάχες, μικρές και μεγάλες σε κάθε χώρο. Μπορούμε να περάσουμε στην αντεπίθεση.
Δεν δεχόμαστε να ζούμε με τα ψίχουλα!
Δεν αποδεχόμαστε το ρεαλισμό της υποταγής και της μοιρολατρίας!
Το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη που διοργάνωσαν το Π.Α.ΜΕ, η Π.Α.Σ.ΕΒΕ, η Π.Α.ΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ αποτελεί τρανή απόδειξη πως υπάρχει μια σημαντική μερίδα του λαού που αντιστέκεται στην αντιλαϊκή επίθεση. Η συμμετοχή 100.000 κόσμου ήρθε σαν αποτέλεσμα μιας μεγάλης κινητοποίησης στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και τα χωριά σε όλη την Ελλάδα. Πάνω από 1000 συνδικαλιστικές οργανώσεις πήραν μέρος στο συλλαλητήριο, ενώ σε 200 από αυτές δεν πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Το πανελλαδικό συλλαλητήριο καταγράφεται πλέον στη μνήμη και τη συνείδηση όλων σαν μια μεγάλη εργατική λαϊκή κινητοποίηση που ανοίγει δρόμους, δίνει δύναμη και κουράγιο. Και σαν τέτοια αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη στους αγώνες που έρχονται.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε εργάτη, άνεργο, συνταξιούχο, σε κάθε μικρό αυτοαπασχολούμενο, αγρότη, ψαρά. Ο δικός μας μονόδρομος είναι να κάνουμε πράξη τα λόγια του ποιητή:
«Κι αν είναι ο λάκκος σου βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς!»
Σας καλούμε όλοι μαζί με ψηλά το κεφάλι να μπούμε στη μάχη, να μην υποχωρήσουμε, κλείνοντας τα αυτιά μας στις Σειρήνες του συμβιβασμού, του δήθεν ρεαλισμού. Να μην περιμένουμε άλλο υποψήφιους «μεσσίες» να μας σώσουν, να μας απαλλάξουν από τα προβλήματά μας.
Να μην απαιτήσουμε τίποτα λιγότερο από τις σύγχρονες ανάγκες μας!
Εμείς οι ίδιοι πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας.
Ισχυροποιώντας την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου. Συμμετέχοντας ενεργά στα σωματεία και τους συλλόγους μας.
Όσο είμαστε ο καθένας μόνος του ο εχθρός μας θα μοιάζει ανίκητος. Η δύναμη μας είναι στην οργανωμένη πάλη!
Γι αυτό είναι χρέος του καθενός που βλέπει ότι δεν πάει άλλο να μπει μπροστά για την οργάνωση των συναδέλφων του.
Να μην χάσουμε επίσης χρόνο εναποθέτοντας τις ελπίδες στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Έχουν συνυπογράψει με τα δυο χέρια την παράδοση των εργασιακών δικαιωμάτων. Βέβαια δεν πήραν το παραμικρό μέτρο για την επιτυχία της και σε αρκετές περιπτώσεις τη σαμποτάρισαν κιόλας.
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με τις συνομοσπονδίες των βιοτεχνών και εμπόρων. Είναι ξεκάθαροι εκπρόσωποι των μεγαλεμπόρων που καμιά σχέση δεν έχουν με τους μικρέμπορους, τους επαγγελματίες που έχουν δυο, τρεις εργαζόμενους και παλεύουν για το μεροκάματο. Οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι πρέπει άμεσα να τους παραμερίσουν να κοιτάξουν τα δικά τους συμφέροντα και πως θα τα διεκδικήσουν με τους συλλόγους τους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως παρά την τραγική κατάσταση που βρίσκεται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών οι σύλλογοί τους δεν συζήτησαν καν το κάλεσμα για την απεργία που τους δώσαμε.
Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου και το ΠΑΜΕ δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας με χιλιάδες εργαζομένων που απεργούν και διαδηλώνουν στις 70 συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.
Η σημερινή απεργία και η συγκέντρωση μπορεί να γίνει το έναυσμα για να μπουν περισσότεροι εργαζόμενοι στην πάλη, για να παρεμποδιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, για να μην μείνει κανένας μόνος στην κρίση.
Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος, κόντρα σε όλους αυτούς που μας θέλουν υποταγμένους, να μην αντιδρούμε και να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα το κάθε μέτρο.
Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει!

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου
Κάρυστος, 27 Νοέμβρη 2014





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...