Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Βαγγέλης Αποστόλου: Η Κτηνοτροφία της Καρυστίας πρέπει να επιβιώσει

Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ - KAI OI KTHNOTΡΟΦΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ.

Με τη μαζική και ενεργητική συμμετοχή τους, απάντησαν οι κτηνοτρόφοι της Καρυστίας στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής, για συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη
Δευτέρα 22/9/2014 στο Ξενοδοχείο ΚΑΡΥΣΤΙΟ και είχε ως βασικούς ομιλητές τον βουλευτή Ευβοίας και συντονιστή των αγροτικών θεμάτων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Νίκο Στουπή .


Στην ομιλία του ο Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε ιδιαίτερα το βάρος που δίνει Ο ΣΥΡΙΖΑ στον κτηνοτροφικό τομέα: 

«Η στήριξη των κτηνοτρόφων είναι ουσιαστικά στήριξη της υπόστασης της ελληνικής περιφέρειας, αφού αυτοί αποτελούν δομικούς συντελεστές για τη βιωσιμότητα της υπαίθρου και την εξασφάλιση της αυτάρκειάς της σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη κτηνοτροφία έχει ως βασικές στοχεύσεις, την επαρκή κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας και τη δυναμική προώθηση των ζωικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό. 

Η αιγοπροβατοτροφία ειδικά της Καρύστου, είναι γνωστή για το κρέας και το τυρί που παράγει, που είναι συνδεδεμένο με την αυτόχθονη συγκεκριμένη φυλή του ζωϊκού πληθυσμού, τη βλάστηση της περιοχής, αλλά και γενικότερα με τον ιδιαίτερο οικότοπο διαβίωσης και εκτροφής τους. Γι αυτό προτεραιότητά μας θα είναι η αναβάθμιση της φυλής αλλά και η σωστή διαχείριση των βοσκοτόπων. Μάλιστα με την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης της περιοχής, και την οριοθέτηση των βοσκούμενων εκτάσεων δεσμευόμαστε ότι όλες αυτές οι εκτάσεις θα έχουν χρήση αποκλειστικά και μόνο βοσκής».

Ο Νίκος Στουπής είπε μεταξύ άλλων: 

«Με δεδομένη την μεσοσταθμική μείωση των προβλεπόμενων πόρων της ΚΑΠ την επόμενη προγραμματική περίοδο, και ανεξάρτητα της δέσμευσής μας να διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους και να διασφαλίσουμε διαδικασίες δικαιότερης κατανομής τους, εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται ως πρωτεύον θέμα, αυτό της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας με όρους οικονομικής βιωσιμότητας και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και ωφελιμότητας. 

Τα ζητήματα:
  • · μείωσης του κόστους παραγωγής, 
  • · αντιστροφής της σχέσης φυτικής / ζωικής παραγωγής, 
  • · της κάλυψης σε νεκρό χρόνο με ρευστότητα των παραγωγών για την κάλυψη σε ζωοτροφές και κτηνοτροφικά εφόδια μέσω της κτηνοτροφικής κάρτας και επανασύσταση Τράπεζας ειδικού σκοπού για την Αγροτική Πίστη ως χρηματοδοτικού εργαλείου,
  • · της εξυγίανσης των κυκλωμάτων μεσαζόντων στις προμήθειες και την διάθεση των προϊόντων
  • · της πιστοποιημένης ποιότητας μέσω της καθιέρωσης ειδικών προτύπων, 
  • · της διασφάλισης της μεταποίησης των προϊόντων στην χωρική ενότητα παραγωγής τους,
  • · της παρέμβασης όσον αφορά διαδικασίες ελέγχου και διαφάνειας στη διαμορφωμένη αγορά προσφοράς – ζήτησης,
εκ των πραγμάτων τίθενται ως προϋποθέσεις για την οποιαδήποτε ανάκαμψη της κτηνοτροφίας, στις σημερινές συνθήκες και σε μεσοπρόθεσμη διάρκεια.

Και το κυριότερο προαπαιτούμενο οιασδήποτε επιτυχούς προσπάθειας στην κατεύθυνση αυτή, αποτελεί η ενεργητική εμπλοκή και συμμετοχή των ίδιων των κτηνοτρόφων , μέσω νέου τύπου συνεταιρισμών στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και μέσω δυνατών κτηνοτροφικών συλλόγων ως συνδικαλιστικής τους έκφρασης.»

Στη συζήτηση μπήκε και το ιδιοκτησιακό ζήτημα της περιοχής για το οποίο ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε για μια ακόμη φορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ : 

«Η ιδιαιτερότητα της Καρυστίας είναι ότι δεν έχουν γίνει από μέρους της Πολιτείας , οι ενέργειες εκείνες που θα διαχώριζαν τις αγροτικές εκτάσεις από τις δασικές. 

Αν είχε συμβεί αυτό δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα για τις αγροτικές εκτάσεις, αφού για αυτές δεν ισχύει το τεκμήριο ιδιοκτησίας του Δημοσίου. 

Για δε τις δασικές θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το τεκμήριο μόνο με την επικύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία αναγνώρισης, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε .

Η αντιμετώπιση τώρα του προβλήματος και με βάση τα Συνταγματικά και Νομικά προβλεπόμενα δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε σχέση με την ολοκλήρωση διαδικασίας σύνταξης των Δασικών Χαρτών. Ήδη αυτοί έχουν συνταχθεί για όλους τους ΟΤΑ της Εύβοιας κι αυτή την ώρα βρίσκονται στη Διεύθυνση Δασών για τις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι εργασίες αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν έγκαιρα, ώστε τέλους του 2014 να έχουν αναρτηθεί .Με την οριστικοποίηση του χαρακτήρα των εκτάσεων (θα υπάρξουν διαδικασίες ενστάσεων) τότε θα κληθούν οι κάτοικοι να αναγνωρίσουν τις ιδιοκτησίες τους. 

Όλοι όσοι προτείνουν άλλες λύσεις είτε αποζητούν, είτε προσπορίζονται άνομα οφέλη από την εκμετάλλευση ενός προβλήματος που χρονίζει με ευθύνη της Πολιτείας.

Πρόκειται για έναν φτηνό λαϊκισμό που έχει επαναληφθεί πολλές φορές.» 

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Τσολάκη και ο Επικεφαλής της Αυτοδιοικητικής Κίνησης της Καρύστου «Αλλιώς», Δημοτικός Σύμβουλος Ισίδωρος Παπαλυμπέρης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...