Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Μήνυση Σοφίας Μούτσου κατά του απερχομένο​υ δημάρχου Καρύστου

Σε νεα μήνυση κατά του δημάρχου προχώρησε η Σοφία Μούτσου Τ. Δήμαρχος Στυρέων, σχετικά με την χθεσινή ανακοίνωση του Νίκου Μανώλη και το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου στον πρώην Δήμο Στυρέων που κάνει λόγο για τεράστιο έλλειμμα 3.567.213,00 ευρώ. Απαντώντας σήμερα σε ανακοίνωση της η πρώην δήμαρχος Στυρέων αναφέρει τα εξής:

''Για να κάνει λιγότερο πικρή την αποχώρηση στην οποία τον καταδίκασε ο λαός του δήμου Καρύστου, κρίνοντάς τον για τα έργα και τις πράξεις του που υποβάθμισαν ολόκληρη την περιοχή μας, ο Νίκος Μανώλης, τολμά να μιλά ακόμα για τον διαχειριστικό έλεγχο του πρώην δήμου Στυρέων. 


Επειδή το πολιτικό του θράσος και η πολιτική του υποκρισία δεν τον βοηθάει πια σε τίποτα, είναι καιρός να κάνει την αυτοκριτική του και να σωπάσει. Να σκεφτεί συγκεκριμένα ποιες θα είναι οι συνέπειες των όποιων πράξεων ή των παραλείψεών του σχετικά με τον διενεργηθέντα διαχειριστικό έλεγχο  στον δήμο Στυρέων.      
Τον ενημερώνω λοιπόν ότι – εκτός από τις άλλες μηνύσεις που κατέθεσα εναντίον του - πρόσφατα κατέθεσα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας  ΜΗΝΥΣΗ που σχετίζεται με τον διενεργηθέντα διαχειριστικό έλεγχο. 
Μήνυσα λοιπόν τον κ. Νικόλαο Μανώλη και άλλα 4 άτομα διότι αν και ήταν υπεύθυνοι εκ του νόμου για την ασφαλή τήρηση όλων των δημοσίων εγγράφων του πρώην δήμου Στυρέων και την επίδειξή τους σε κάθε έλεγχο,  αυτοί ενεργώντας, κατά την άποψή μου, με δόλο δεν επέδειξαν ή απέκρυψαν από τον διενεργηθέντα διαχειριστικό έλεγχο πολύ μεγάλο αριθμό νομιμοποιητικών εγγράφων (άνω των 400) για δαπάνες άνω των 2.500.000 ευρώ (για τα έτη 2007 – 2010).
Ελλειμμα σύμφωνα με το δημόσιο λογιστικό θεωρείται κάθε δαπάνη που φαίνεται ότι δεν έχει ορισμένα ή όλα τα νομιμοποιητικά δικαιολογητικά. Οι οικονομικοί επιθεωρητές όταν βλέπουν μια δαπάνη χωρίς το αντίστοιχο χρηματικό ένταλμα ή αν από το ένταλμα λείπουν δικαιολογητικά, χαρακτηρίζουν την δαπάνη αυτή ως «έλλειμα». 
Ξεπερνά όμως και την πιο ανισσόροπη φαντασία το γεγονός ότι πάνω από 400 ολόκληρα εντάλματα,ή  αποφάσεις Δημ. Συμβουλίου, Δημαρχιακής Επιτροπής, Πρωτόκολλα παραλαβής, αναλήψεις δαπάνης, μελέτες και εγκρίσεις κλπ. που υπήρχαν και ετηρούντο στον δήμο Στυρέων μέχρι 31/12/2010, δεν επεδείχθησαν στους οικονομικούς επιθεωρητές κατά τον διαχειριστικό έλεγχο. 
Ολοι οι διατελέσαντες αιρετοί και υπάλληλοι του πρώην δήμου Στυρέων γνωρίζουμε ότι τα έγγραφα αυτά υπήρχαν και μάλιστα σε αρκετά υπάρχουν αντίγραφα.
Ολοι γνωρίζουμε επίσης ότι κανένα έργο, μικρό ή μεγάλο, δεν γινόταν στον δήμο Στυρέων χωρίς τις νόμιμες αποφάσεις και είναι πραγματικά εξωφρενικό π.χ.  έργα νόμιμα δημοπρατημένα και εγκεκριμένα από την Περιφέρεια να φαίνονται σαν να μην έχουν ούτε καν μελέτη, ή για δαπάνη πληρωμής λογαριασμού μεγάλου έργου να φαίνεται ότι δεν υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου και άλλα πολλά που δεν θα δικαιολογούνταν ούτε σε μια μικρή παλαιά κοινότητα του 1950. 
Για το λόγο αυτό ζήτησα με αίτησή μου (πρωτοκ. 1660/3-2-2014) από τον δήμαρχο Καρύστου να μου χορηγήσει αναλυτικά όλα τα οικονομικά έγγραφα που ανέφεραν οι οικονομικοί επιθεωρητές ότι δεν τους είχαν επιδειχθεί, αλλά μέχρι σήμερα, δηλαδή 7 μήνες μετά, κατά παράβαση της νομιμότητας, με αγνοεί και δεν μου τα χορηγεί. 
Επειδή με ευθύνη όλων των μηνυομένων που ήταν υπεύθυνοι για την τήρηση και την επίδειξή τους, όχι μόνο δεν παραδόθηκαν τα έγγραφα αυτά στους οικονομικούς επιθεωρητές, ενώ αποδεδειγμένα υπήρχαν στον δήμο Στυρέων μέχρι 31/12/2010, αλλά δεν χορηγήθηκαν ούτε και σε μένα που τα ζήτησα νομίμως για να τα προσκομίσω στον έλεγχο, προχώρησα στην κατάθεση της μήνυσής μου και προτίθεμαι να υποβάλλω και αγωγή κατά των ήδη μηνυθέντων, διότι στοιχειοθετούνται πολύ σοβαρά αδικήματα.
Για όλα τα παραπάνω έχω ενημερώσει εγγράφως τους οικονομικούς επιθεωρητές και θα ενημερωθούν άμεσα και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για την διαλεύκανση της υπόθεσης διοικητικά και ποινικά. 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι οικονομικοί επιθεωρητές στην Εκθεσή τους, κατά τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργήθηκε :
1. Μεγάλος αριθμός (άνω των 400) νομιμοποιητικών εγγράφων για δαπάνες ύψους άνω των 2.500.000 ευρώ  δεν τους επεδείχθησαν.   
2. Κάλεσαν τον δήμαρχο Καρύστου με έγγραφό τους να δώσει στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες του αλλά ο δήμαρχος μέχρι σήμερα δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο.

Εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα : Πού βρίσκονται τόσα πολλά και σημαντικά έγγραφα; Γιατί δεν επεδείχθησαν στον διαχειριστικό έλεγχο; Γιατί δεν χορηγήθηκαν στην πρώην δήμαρχο που τα ζήτησε νομίμως; Γιατί ο δήμαρχος Καρύστου δεν προσκόμισε στους οικονομικούς επιθεωρητές κανένα στοιχείο για τις καταγγελίες που έκανε κατά καιρούς; Ποιος διέλυσε έτσι την υπηρεσία του πρώην δήμου Στυρέων; Γιατί η απερχόμενη δημοτική αρχή αρνήθηκε όλα αυτά τα χρόνια να κάνει καταγραφή των οικονομικών στοιχείων του πρώην δήμου Στυρέων που παρέμεναν αφύλακτα επί 3 χρόνια στα Στύρα ή κυκλοφορούσαν «χύμα σε κούτες»;
Η Δικαιοσύνη θα τα διερευνήσει πλέον όλα αυτά μετά την κατάθεση της μήνυσής μου.
Οσον αφορά την εποχή της πολιτικής ασυδοσίας του Νίκου Μανώλη και ορισμένων εκ των μελών της πολιτικής του παρέας, αυτή πέρασε πλέον ανεπιστρεπτί. Τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους τόσο για τον δήμο Στυρέων όσο και για τον δήμο Καρύστου.   

Σοφία Μούτσου
Τ. Δήμαρχος Στυρέων

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...