Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Υπόμνημα της ΕΙΝΝΕΥΒ περί ασφαλούς εφημέρευσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Εύβοιας

Σήμερα η ΕΙΝΝΕΥΒ πιστή στις υποσχέσεις της κοινοποιεί το 4ο κατά σειρά Υπόμνημά της με ολοκληρωμένη πρόταση για την πλήρη και ασφαλή εφημέρευση των Δημόσιων δομών Υγείας στην Εύβοια , και κατ΄επέκταση για ανάλογες δομές της Ελληνικής Επικράτειας.

Η νήσος Εύβοια έχει πληθυσμό 210.000 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Παρουσιάζει ιδιόμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο καθότι η κεντρική Εύβοια συνδέεται μέσω Χαλκίδας με την Στερεά Ελλάδα μέσω 2 γεφυρών ,ενώ το βόρειο (περιοχή Ιστιαίας) και το νότιο (περιοχή Καρυστίας ) κομμάτι της ευρίσκονται σε απόσταση το μεν βόρειο 130 km το δε νότιο 120 km από την πρωτεύουσα του νομού τη Χαλκίδα.

Το ανατολικό της τμήμα με κέντρο την Κύμη εξυπηρετεί υγειονομικά και συνδέεται με οχηματαγωγό πλοίο με την νήσο Σκύρο. Η Κύμη απέχει από την Χαλκίδα 75 km.
Σημειώνουμε ότι το οδικό δίκτυο της Εύβοιας είναι από τα χειρότερα της Ελλάδας και το γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού παρουσιάζει μεγάλες υψομετρικές διακυμάνσεις με αποτέλεσμα τους χειμερινούς μήνες ολόκληρα τμήματα του νομού να αποκλείονται από την πρόσβαση προς την Χαλκίδα.

ΜΕΓΑΛΕΣ,ΜΕΣΑΙΕΣ & ΜΙΚΡΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ:

-1 Κεντρικό Γενικό Νοσοκομείο στη Χαλκίδα στο οποίο υπάγονται οι παρακάτω μονάδες Υγείας.
-2 Περιφερειακά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας (Κύμης ,Καρύστου)
-4 Κέντρα Υγείας (Ιστιαίας, Μαντουδίου, Ψαχνών, Αλιβερίου)

Στην Εύβοια λειτουργούν 46 (αγροτικά) περιφερειακά Ιατρεία τα οποία κατανέμονται στην υγειονομική ευθύνη των εξής ΚΥ.
  • -ΚΥ Ιστιαίας: 7 περ/κά Ιατρεία
  • -ΚΥ Μαντουδίου:7 περ/κά Ιατρεία
  • -ΚΥ Ψαχνών: 14 περ/κά Ιατρεία
  • -ΚΥ Αλιβερίου: 8 περ/κά Ιατρεία
  • -Νοσ/μείο Κύμης : 6 περ/κά Ιατρεία + 1 πολυδύναμο στην Σκύρο.
  • -Νοσ/μείο Καρύστου : 5 περ/κά Ιατρεία
  • -Ιατρείο Φυλακών Χαλκίδας υπάγεται στο Γ.Ν.Χαλκίδας.
Πρόσφατα ενοποιήθηκαν διοικητικά τα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Κύμης, Καρύστου και δημοσιεύτηκε ο νέος οργανισμός στο ΦΕΚ Β 3479 / 31.12.2012.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ :

Η εφημέρευση των ΚΥ σε συνάρτηση πλέον με την αναμενόμενη ένταξή τους στο Π.Ε.Δ.Υ. αποτελεί κύριο μέλημα καθώς τα απομακρυσμένα και με δυσχερή οδική σύνδεση με τη Χαλκίδα ΚΥ, αποτελούν τον βασικό πυλώνα υποδοχής και παροχής υγειονομικής περίθαλψης για τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Η καθημερινή 24ωρη λειτουργία τους θα πρέπει να υποστηρίζεται από Ιατρούς Γενικής Ιατρικής , Παθολόγους, Παιδιάτρους, Ακτινολόγους , Βιοπαθολόγους , Ιατρούς Εργασίας και Οδοντιάτρους.
Η καθημερινή 24ωρη εφημέρευσή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 ειδικευμένους Ιατρούς με το εξής σχήμα:
  • -Ένας (1) Διευθυντής Ιατρός (Γεν. Ιατρικής,ή, Παθολόγος, ή, Παιδίατρος) σε ετοιμότητα.
  • -Δύο (2) Επιμελητές Α΄ή Β΄ σε ενεργή εφημερία.
  • -Ένας Επιμελητής Α΄ή Β΄ Οδοντίατρος σε εφημερία ετοιμότητας.
  • -Δύο (2) Ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, ή, ειδικευόμενοι της Γεν. Ιατρικής τουλάχιστον,σε ενεργό εφημερία και ανάλογα με την επάρκεια του ΚΥ σε ειδικευόμενους της Γεν.Ιατρικής. 
Όλη η δύναμη των Ιατρών του ΚΥ θα πρέπει να απασχολείται με πρωϊνό ωράριο εργασίας όπως ορίζει η νομοθεσία περί ΕΣΥ με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Τα περιφερειακά Ιατρεία στελεχώνονται από Ιατρούς είτε Γεν. Ιατρικής , είτε με ιατρούς υποχρέους υπαίθρου όπως η σχετική νομοθεσία ορίζει, εφημερεύουν όμως στο ΚΥ της περιοχής τους.

Όλα τα ΚΥ καθώς και τα περιφερειακά Ιατρεία των περιοχών της αρμοδιότητάς τους θα πρέπει να συνδέονται με κοντινό σταθμό ΕΚΑΒ που θα μεριμνά για την ταχεία διακομιδή ασθενών από και προς τα περιφερειακά Ιατρεία και ΚΥ και προς τους κοντινότερους δευτεροβάθμιους υγειονομικούς σχηματισμούς της Εύβοιας.

Για δε τις περιοχές της Ιστιαίας , της Σκύρου και της Καρύστου θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ελικοδρομίου, λόγω του απομεμακρυσμένου των περιοχών, για την ταχεία αεροδιακομιδή που τυχόν ήθελε προκύψει, προς το Νοσοκομείο της Χαλκίδας ή άλλο Νοσοκομείο , εφ΄όσον παραστεί ανάγκη.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ:

Σαν Νοσοκομείο θεωρείται διεθνώς ένας δευτεροβάθμιος υγειονομικός σχηματισμός ο οποίος παρέχει εξειδικευμένες φροντίδες υγείας ανάλογα με την στελέχωση και την επάρκειά του σε Ιατρικό , νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Στην Εύβοια και στην παρούσα χρονική συγκυρία ο μόνος σχηματισμός ο οποίος θα μπορούσε να παράσχει αυτού του επιπέδου την υγειονομική φροντίδα είναι ο σχηματισμός του πρώην Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Δυστυχώς οι υγειονομικοί σχηματισμοί με την επωνυμία Νοσοκομείο –ΚΥ, της Κύμης και της Καρύστου δεν μπορούν να παράξουν δευτεροβάθμιο υγειονομικό έργο ,αν και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν.

Οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει τις δύο ανωτέρω περιφερειακές μονάδες σε υποβάθμιση έχουν ενδελεχώς αναλυθεί στα προηγούμενα υπομνήματά μας και οφείλονται κυρίως στην εξεσημασμένη υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή τους από την κεντρική Διοίκηση.

Το Νοσοκομείο Χαλκίδας εφημερεύει καθημερινά όλες τις ημέρες του χρόνου. Για την ασφαλή λοιπόν εφημέρευσή του, προτείνουμε το σχήμα και τις απαραίτητες οργανικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν ανά Τομέα και ανά Κλινική.

Και έχουν ως εξής:

Α) ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

1)ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Προτείνουμε λόγω της υπεραυξημένης (>30 %)προσέλευσης ασθενών και λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας,να χωριστεί η υφιστάμενη Παθολογική Κλινική σε δύο ομότιμες Κλινικές με συνοδό αύξηση των οργανικών της θέσεων σε 18 από 10 που ορίζει ο σημερινός οργανισμός.*
Το σχήμα της καθημερινής (μέρα παρά μέρα για κάθε Κλινική) εφημέρευσης της Α΄ ή της Β΄ Κλινικής που θα στελεχώνεται από 1 συντονιστή Διευθυντή και 8 ειδικευμένους Ιατρούς (σύνολο 9) θα έχει ως εξής:

-Ένας Διευθυντής Ιατρός σε εφημερία ετοιμότητας
-Δύο επιμελητές Α΄ ή Β΄, ή ένας επιμελητής και ένας Διευθυντής σε ενεργό εφημερία.
-Τρείς ειδικευόμενοι σε ενεργό εφημερία.
Σημειωτέον ότι όταν εφημερεύει η Α΄ Παθολογική Κλινική πχ., η Β΄Παθολογική θα έχει κλειστή εφημερία υπό το κάτωθι σχήμα, και το αντίθετο:
-Ένας Διευθυντής, ή Επιμελητής Α΄, ή Β΄της οικείας Κλινικής σε ετοιμότητα.
-Ένας ειδικευόμενος της οικείας Κλινικής σε ενεργό ετοιμότητα.

* Επισημαίνουμε ότι ανάλογα θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των ειδικευομένων που αναλογεί σε κάθε Κλινική.


2)ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Το Σχήμα καθημερινής εφημέρευσης:
- Δύο επιμελητές Α΄ ή Β΄, ή ένας επιμελητής και ένας Διευθυντής σε ενεργό εφημερία.
-Δύο ειδικευόμενοι σε ενεργό εφημερία.


3) ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ*
Το Σχήμα καθημερινής εφημέρευσης:
-Ένας Επιμελητής ή Διευθυντής σε καθημερινή εφημερία ετοιμότητας.
* Προτείνουμε την δημιουργία Πνευμονολογικής Κλινικής με αύξηση των οργανικών θέσεων από 3 σε 5 ειδικευμένους Ιατρούς ,λόγω της αύξησης του επιπολασμού των πνευμονικών νόσων(ΧΑΠ , Εργατικές πνευμονικές νόσοι κλπ) και της επανεμφάνισης της φυματίωσης. Η ίδρυση της Κλινικής αυτής στο Νοσοκομείο Χαλκίδας ,θα παίξει μεγάλο ρόλο στην πρόληψη και την μείωση της νοσηρότητας από τις πνευμονικές νόσους.
Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η ενέργεια αυτή το εφημερειακό σχήμα θα αλλάξει με ανάλογο σχήμα εφημέρευσης.

Β) ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

1)ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Προτείνουμε την αύξηση των οργανικών θέσεων των ειδικευμένων Ιατρών από 7 σε 10.*
Για την ασφαλή εφημέρευση της Χειρουργικής Κλινικής προτείνουμε το εξής καθημερινό σχήμα εφημέρευσης:

-Ένας Διευθυντής Ιατρός σε εφημερία ετοιμότητας.
-Δύο επιμελητές Α΄ ή Β΄, ή ένας επιμελητής και ένας Διευθυντής σε ενεργό εφημερία.
-Τρείς ειδικευόμενοι σε ενεργό εφημερία.
* Επισημαίνουμε ότι ανάλογα θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των ειδικευομένων της Χειρουργικής Κλινικής.

2) ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Για την ασφαλή εφημέρευση της Ορθοπαιδικής Κλινικής προτείνουμε την αύξηση των ειδικευμένων Ιατρών από 5 σε 7*, και το εξής καθημερινό σχήμα εφημέρευσης:
- Δύο επιμελητές Α΄ ή Β΄, ένας σε ενεργό εφημερία και ο άλλος σε ετοιμότητα ή ένας επιμελητής σε ενεργό και ένας Διευθυντής σε ετοιμότητα.
-Δύο ειδικευόμενοι σε ενεργό εφημερία.
* Επισημαίνουμε ότι ανάλογα θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των ειδικευομένων της Ορθοπαιδικής Κλινικής.

3) ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ-ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Για την ασφαλή εφημέρευση της Γυν/κής-Μαιευτικής Κλινικής προτείνουμε την αύξηση των οργανικών θέσεων των ειδικευμένων από 4 σε 6* και το κάτωθι σχήμα εφημέρευσης:
- Δύο επιμελητές Α΄ ή Β΄, ένας σε ενεργό και ο άλλος σε ετοιμότητα ή ένας επιμελητής και ένας Διευθυντής σε ενεργό και εφημερία ετοιμότητας αντίστοιχα.
-Ένας ειδικευόμενος σε ενεργό εφημερία.
* Επισημαίνουμε ότι ανάλογα θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των ειδικευομένων της Γυν/κής-Μαιευτικής Κλινικής.

4) ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Για την ασφαλή εφημέρευση της Ουρολογικής Κλινικής προτείνουμε την αύξηση των οργανικών θέσεων των ειδικευμένων από 5 σε 6* και το κάτωθι σχήμα εφημέρευσης:
- Δύο επιμελητές Α΄ ή Β΄, ένας σε ενεργό και ο άλλος σε ετοιμότητα ή ένας επιμελητής και ένας Διευθυντής σε ενεργό και εφημερία ετοιμότητας αντίστοιχα.
-Ένας ειδικευόμενος σε ενεργό εφημερία.
* Επισημαίνουμε ότι η Ουρολογική Κλινική δεν διαθέτει ειδικευόμενους και θα πρέπει να στελεχωθεί επαρκώς με τον ανάλογο αριθμό ειδικευομένων.


5) ΩΡΛ ΚΛΙΝΙΚΗ
Για την ασφαλή εφημέρευση της ΩΡΛ Κλινικής προτείνουμε την αύξηση των οργανικών θέσεων των ειδικευμένων από 4 σε 5* και το κάτωθι σχήμα εφημέρευσης:
- Ένας επιμελητής Α΄ ή Β΄, ή ένας Διευθυντής σε ενεργό εφημερία.
-Ένας ειδικευόμενος σε ενεργό εφημερία.
* Επισημαίνουμε ότι ανάλογα θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των ειδικευομένων της ΩΡΛ Κλινικής.

6) ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Για την ασφαλή εφημέρευση του Αναισθησιολογικού Τμήματος προτείνουμε την αύξηση των ειδικευμένων Ιατρών από 6 σε 9, *και το εξής σχήμα:
- Δύο επιμελητές Α΄ ή Β΄, ή ένας επιμελητής και ένας Διευθυντής σε ενεργό εφημερία.
-Δύο ειδικευόμενοι σε ενεργό εφημερία.

Επίσης παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των υπευθύνων του Αναισθησιολογικού τμήματος ,κατά καιρούς, αλλά και προσφάτως δεν έχει καταστεί δυνατή ή λειτουργία της ΜΜΑΦ (Μονάδα Μεταναισθητικής Φροντίδας ) , αλλά ούτε και ΜΕΘ ,πράγμα που καθιστά την παροχή υψηλού επιπέδου υγειονομικής φροντίδας αδύνατη. Αντίστοιχα η έλλειψή τους καθιστά την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών επισφαλή και επικίνδυνη.
* Επισημαίνουμε ότι το Αναισθησιολογικό Τμήμα δεν διαθέτει ειδικευόμενους και θα πρέπει να στελεχωθεί επαρκώς με τον ανάλογο αριθμό ειδικευομένων.

7) ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
-Ένας επιμελητής Α΄ή Β΄ ή Διευθυντής σε καθημερινή εφημερία ετοιμότητος.

Γ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Για όλα τα τμήματα του εργαστηριακού τομέα (Ακτινολογικό, Βιοπαθολογικό, Αιμοδοσία, Αιματολογικό,Κυτταρολογικό, Παθολογοανατομικό) προτείνουμε το κάτωθι σχήμα καθημερινής εφημέρευσης:
-Ένας Επιμελητής ή Διευθυντής σε ενεργό εφημερία και ένας Επιμελητής ή Διευθυντής σε εφημερία ετοιμότητας καθημερινά.
-Ένας ειδικευόμενος σε ενεργό εφημερία.
* Το μόνο εργαστηριακό τμήμα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας που έχει ειδικευόμενους είναι το Βιοπαθολογικό. Προτείνουμε την στελέχωσή των υπολοίπων τμημάτων με ειδικευόμενους.

Δ) ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
Σήμερα σε κανέναν από τους 3 Νοσοκομειακούς σχηματισμούς της Εύβοιας δεν λειτουργεί οργανωμένο και ανεπτυγμένο ΤΕΠ σύμφωνα με το ΦΕΚ 874/20.03.2012, ενώ κανονικά θα έπρεπε.

Οπότε το βάρος της καθημερινής εφημέρευσης αλλά και της απλής διαλογής των περιστατικών της καθημερινής εφημερίας και των 3 υγειονομικών σχηματισμών που ονομάζονται Νοσοκομεία στην Εύβοια (Χαλκίδα-Κύμη-Κάρυστος) επιβαρύνει τις κλινικές και τα τμήματα των Νοσοκομείων.

** Επειδή στη σημερινή χρονική συγκυρία, η στελέχωση των μονάδων Υγείας ανά την επικράτεια με ειδικευόμενους Ιατρούς είναι άκρως προβληματική λόγω των πενιχρών μισθών και της άκρατης μεταναστευτικής αιμορραγίας , προτείνουμε την λήψη έκτακτων μέτρων και την παροχή κινήτρων για τους ειδικευόμενους με σκοπό να στελεχωθούν κυρίως τα Νοσοκομεία της περιφέρειας.Αυτά τα μέτρα πχ. θα μπορούσαν να ήταν οι παροχές διευκολύνσεων για την άμεση έναρξη ειδικότητας άνευ αναμονής και η παροχή δωρεάν στέγης αλλά και συνυπηρέτησης για ζευγάρια Ιατρών, κ.α. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η ασφαλής εφημέρευση των υγειονομικών σχηματισμών της Εύβοιας σήμερα είναι το ζητούμενο, και το άκρως επείγον.

Η επισφαλής εφημέρευση των 2 περιφερειακών Νοσοκομειακών σχηματισμών , τόσο στην Κύμη , όσο και στην Κάρυστο , η αποδυνάμωση μέχρι επαπειλούμενου λουκέτου πλέον ορισμένων ΚΥ ,όπως του Μαντουδίου και της Ιστιαίας , καθιστά την παροχή σύγχρονων δημόσιων υγειονομικών παροχών Υγείας στην Εύβοια ,αδύνατη και εν δυνάμει επικίνδυνη.

Εκτιμούμε ότι η οριακή και επισφαλής εν πολλοίς εφημερειακή λειτουργία του Νοσοκομείου της Χαλκίδας επιδεινώνει την ήδη υποβαθμισμένη παροχή Υγείας από τις δημόσιες δομές και απειλεί ευθέως πλέον την δημόσια Υγεία στην περιοχή της Εύβοιας.

Ο συνδυασμός δε της ανυπαρξίας σχηματισμών του ΕΚΑΒ στην Κεντρική και Νότια Εύβοια με την ανασφαλή εφημέρευση των Νοσοκομείων και ΚΥ λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης και απαξίωσής τους, αγγίζει πλέον τα όρια της εγκληματικής αμέλειας εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης.


ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Γ.Ν.ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ Γ.Ν.ΧΑΛΚΙΔΑΣ –ΚΥΜΗΣ-ΚΑΡΥΣΤΟΥ.

Σημ.Συντάκτου: Η εκπόνηση της παραπάνω μελέτης αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας (ΕΙΝΝΕΥΒ) και του υπογράφοντος συντάκτου της, επιτρέπεται μόνο η αναδημοσίευσή της από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Απαγορεύεται η χρήση της από οποιονδήποτε φορέα Ιδιωτικής Υγειονομικής παροχής υπηρεσιών άνευ της συγκατάθεσης των εχόντων τα πνευματικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...