Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μηδενικό αφορολόγητο για ελεύθερους επαγγελματίες

Διατηρείται για μισθωτούς και συνταξιούχους...

Στην κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες προχωρά η κυβέρνηση από το επόμενο έτος, διατηρώντας το για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ παράλληλα θα καταργηθούν όλες ανεξαιρέτως οι φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος» το νέο φορολογικό σύστημα που σχεδιάζεται από το οικονομικό επιτελείο για το
2013 προβλέπει:

Κατάργηση του αφορολόγητου για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και διατήρησή του στις 5.000 ευρώ μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Η κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες σημαίνει ότι από το 2013 οι φορολογούμενοι αυτοί θα επιβαρυνθούν με 500 ευρώ φόρο, αν παραμείνει ο συντελεστής 10% για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος. Διαφορετικά, αν ο συντελεστής ανέβει στο 18% όπως ζητά το ΔΝΤ, τότε η επιβάρυνσή των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι της τάξης των 900 ευρώ!

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και της έκπτωσης του 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα για ασφάλιστρα, τόκους δανείων, ενοίκια, φροντιστήρια, γιατρούς, νοσήλεια, κοκ.

Αντίθετα, προβλέπεται έκπτωση κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα όλων των αποδείξεων από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτήρια, συμβολαιογράφους, ταβέρνες κλπ. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να ωθήσει τους πολίτες να ζητούν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελματιών που θεωρούνται πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή.

Ενιαία φορολόγηση ύψους 15% (από 20% που είναι σήμερα) σε όλες τις επιχειρήσεις.

Ενιαίος φόρος στην ακίνητη περιουσία. Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και θα επιβληθεί ακόμα και σε «κλειστά», μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά και σε αγροτεμάχια.

Ο φόρος αυτός θα είναι κλιμακωτός με συντελεστές από 0,1% μέχρι 2% ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Θα υπάρχει πάντως αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία ύψους 100.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...