Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Το Κάστρο της Φυλάγρας


Κοντά στο χωριό Γιαννίτσι, του πρώην δήμου Μαρμαρίου , βρίσκεται το κάστρο της Φυλάγρας. Αρχαίο κάστρο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και την περίοδο του μεσαίωνα, τα ερείπια του οποίου προκαλούν δέος ακόμα και σήμερα. Δεσπόζει πάνω από την μικρή και πανέμορφη παραλία των Γιαννιτσίων, και φέρει μαζί του στο χρόνο διάφορους θρύλους και παραδόσεις γαι κρυμμένους θυσαυρούς, για τούνελ που φτάνουν μέχρι την θάλασσα..

Το φρούριο προστάτευε το φυσικό λιμάνι των αρχαίων Κοίλων, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπήρχε στην περιοχή της σημερινής Λιμιώνας. Έλεγχε την ανοικτή θάλασσα του Αιγαίου, τις ναυτικές διαδρομές προς την Μικρά Ασία, αλλά και το πέρασμα ανάμεσα στον Κάβοντόρο και την 'Ανδρο.


Η οχύρωση του μεγαλύτερου μέρους της δυτικής πλευράς του κάστρου, εξασφαλίζεται απο τεράστιους γκρεμούς που βλέποντας τους σου προκαλούν ίλιγγο. Τα τείχη που σώζωνται μέχρι και σήμερα είναι μήκους μεγαλύτερου των 500 μέτρων. Μέσα στον περίβολο του κάστρου, υπάρχει βάραθρο το οποίο, λέγεται ότι αποτελούσε διέξοδο στη θάλασσα.

 .Τα τείχη του κάστρου μαρτυρούν ότι ανήκουν σε τρεις διαφορετικές εποχές, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και το μεσαίωνα. Το μοναδικό καταγεγραμμένο ιστορικό γεγονός σχετικά με το κάστρο, προέρχεται από τον Καταλανό ιστορικό Αντώνιο Ρούβιο Λιούκ. Σύμφωνα με αυτόν το 1321 υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ των Ενετών και των Καταλανών με την προϋπόθεση οι καταλανοί να γκρεμίσουν τα τείχη του κάστρου της Φυλάγρας και να μην χτιστεί άλλο κάστρο στήν περιφέρεια Καρύστου. Είναι προφανές ότι τα ερείπια που σώζωνται μέχρι και σήμερα, είναι από εκείνη την εποχή.

Το κάστρο βρίσκετε δίπλα στο Γιαννιτσι. 3χμ περίπου, αφού περάσετε το χωριό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...